luni, 14 iulie 2014

CE împotriva supermarketurilor, de ce nu chiar guvernul Romaniei?

Marți, 15 iulie, Comisia Europeană va adopta o comunicare care încurajează statele membre să găsească modalități de îmbunătățire a protecției micilor producători și a vânzătorilor cu amănuntul împotriva practicilor neloiale ale partenerilor lor comerciali, care sunt uneori mult mai puternici. 



Înainte ca produsele alimentare să ajungă la consumatori, o întreagă serie de actori de pe piață (producători, procesatori, vânzători cu amănuntul etc.) sunt implicați în lanțul de aprovizionare, aceștia putând spori calitatea și valoarea produsului. Datorită anumitor evoluții precum concentrarea sporită a pieței, există niveluri foarte diferite în ceea ce privește puterea de negociere în relațiile dintre actorii implicați în lanțul de aprovizionare. Dacă diferențele de putere de negociere sunt frecvente și legitime în contextul relațiilor comerciale, aceste dezechilibre pot conduce, în anumite cazuri, la practici comerciale neloiale (PCN).

Astfel de practici includ:
• evitarea sau refuzul de a reda în scris condiții comerciale esențiale;
• modificarea unilaterală, cu efect retroactiv, a costului sau prețului produselor sau serviciilor;
• transferarea riscurilor nejustificate sau disproporționate către o parte contractantă;
• modificarea deliberată a programului de livrare sau recepție pentru a obține avantaje
nejustificate; sau
• încheierea unilaterală a unei relații comerciale, fără preaviz sau cu o notificare în termen prea scurt și fără un motiv obiectiv.

Niciun comentariu: