luni, 7 iulie 2014

Produs montan

Transhumanța? Produs montan? Am aruncat o privire şi pe la Comisia Europeană, să vedem ce mai face dl. Dacian Cioloş şi echipa sa. Şi am aflat că au muncit şi au adoptat actele delegate necesare, care de acum timp de şapte ani fac clară cum poţi folosi eticheta "produs montan". Este un mare ajutor dat şi României, deşi trebuie spus că suntem în urmă cu activitatea de marketing serioasă din parte mediului românesc. Sunt mai multe acte delegate adoptate. Citiţi şi aflaţi. Cadrul legal european, NOU, aici LINK Câteva extrase mai jos. Acum să te ţii de adevăr sau de minciună?

Cu scopul de a evita inducerea în eroare a consumatorilor, ar fi oportună clarificarea utilizării mențiunii „produs montan” în cazul produselor de origine animală. În cazul produselor obținute de la animale, cum ar fi laptele și ouăle, producția ar trebui să aibă loc în zone montane. În ceea ce privește produsele obținute din animale, cum ar fi carnea, animalele ar trebui să fie crescute în zone montane. Dat fiind faptul că fermierii cumpără adesea animale tinere, acestea trebuie să petreacă cel puțin ultimele două treimi din viață în zone montane.

Transhumanța, inclusiv transhumanța între pășuni din zone montane și nemontane, este practicată în multe regiuni ale Uniunii, pentru a se profita de disponibilitatea sezonieră a pășunilor. Această practică asigură conservarea atât a pășunilor de altitudine, neadecvate pentru pășunatul continuu, cât și a peisajelor tradiționale, create de om, din zonele montane. Transhumanța prezintă de asemenea avantaje directe de mediu, reducând de pildă riscul eroziunii și al avalanșelor. Prin urmare, pentru a încuraja practicarea continuă a transhumanței, ar trebui autorizată aplicarea mențiunii „produs montan” și pe produsele obținute din animale transhumante care petrec cel puțin un sfert din viață pe pășuni din zone montane.

Niciun comentariu: