joi, 11 decembrie 2014

De ce vrea industria alimentară sa ne mintă în continuare

Noutăți în etichetare. Industria alimentară a cerut amânarea intrării în vigoare de la 13 decembrie 2014 a unui Regulament european privind etichetarea. 

Care este una din noutăți? Dacă în produsul alimentar sunt folosite arome de fructe, adică arome sintetice, este interzisă ilustrarea cu imagini de fructe. Adica  cei care cer amanarea vor sa ne mai vanda inca 6 luni produse etichetate cu foto de fructe fara sa fie saminta sau pulpă de fructe in sucul respectiv.

Din HG de aplicare a Regulamentului, extrase relevante, care ne arată de fapt că industria alimentară vrea sa ducă consumatorii de nas cu chimicalele, în continuare.

În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) lit.a) coroborat cu lit.d) din Regulament se dispun următoarele: 

- ilustrarea de fructe legume şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage, afişe, prin publicitate- scrisă video, on-line- este permisa numai în cazul în care fructele sau părţi din fruct/ suc de fructe/pulpă de fructe,legume şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente sunt utilizate la fabricarea produsului într-o cantitate care să confere acestuia specificitate. Aceste ingrediente însoţesc denumirea sub care se vinde produsul şi sunt inscrise în lista cuprinzând ingredientele urmate de cantitatea acestora exprimată în procente. 

- în cazul utilizării la fabricarea alimentelor numai a aromelor nu este permisă ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor, legumelor şi/sau a porţiunilor vegetale şi/sau a oricăror alte ingrediente.

Niciun comentariu: