marți, 12 mai 2015

D. Gusti, #Jurilovca, Vintilă Mihăilescu, autenticul și ruina

Nu strică să ajungi din greșeală pe la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti". Cum am intrat, exact pe stânga, o gospodărie de la Jurilovca, din județul Tulcea. Puțini cunosc că, la înființare, muzeul a avut și locuitori. Gusti a conceput toată așezarea ca pe un fel de rezervație etnografică, cu oameni cu tot. Evident ideea nu a rezistat decât în forma cunoscută astăzi. MORE...Mai mult....

Recent, la o prelegere despre autentic ținută de prof. Vintilă Mihăilescu, acesta se/ne întreba dacă putem considera toate construcțiile din Muzeul Satului, drept autentice. De ce? Pentru că atunci când au fost mutate, montate și reconstruite, casele, bordeiele, gospodăriile, au fost vopsite, curățate, igienizate, înfrumusețate. Răspunsul evident: nu mai sunt autentice de mult. Autenticul este azi, în ruină.

NOTE for English readers: Nothing is authentic today unless it was preserved as such. An example, "Village Museum" of Bucharest, Romania. Although genuine rural architecture, it is not in the physical state the as how the village households looked alike in early '30s.




Niciun comentariu: