marți, 5 mai 2015

Piata urbana si patrunjelul: nu este bine, dar este un pas inainte

Sursa: MADR
MADR a dat explicatii. Am atras atentia aici de cateva ori asupra carnetului de producator si a patrunjelului. Si am si spus sa fim atenti la aplicarea noii reglementari. Coruptia tine de administratorii pietelor care nu aplicau nici inainte, nici acum, regulile.

Putem avea pareri pro si contra reglementarii pietelor urbane. Sunt discutii de ani de zile despre accesul micilor producatori in piata. Guvernul a creat, dupa doi ani de testare a unor scheme, una care ar permite micilor producatori sa fie in piata. Cine pierde din asta? Cei care nu sunt mici producatori. Cei care sunt doar vanzatori de importuri. Si pierde consumatorul care nu are la dispozitie produse vegetale, fructe, din productia locala. 

Schema propusa de MADR nu este perfecta. Eu (cum adesea spune si d-na Alina Mungiu-Pippidi) am propus, din partea miscarii Slow Food si a Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, modificari. Pentru ca era birocratica si de fapt nu rezolva problema coruptiei din piete.

Pentru ca pietele sunt de fapt, nu un loc al intalnirii cererii cu oferta. Ci magazine in aer liber, ale importatorilor. Coruptia tine de administratorii pietelor care nu aplicau nici inainte, nici acum, regulile.


Niciun comentariu: