sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Filipovenii și cazacii lui Nekrasov...reminder, proiectie de film la Studio in 22 noiembrie seara....

Dragă Luca (fiul meu cel mic, adică),

Vine o vreme când te vei întreba: “Cine sunt?” și vei dori să înțelegi “De ce sunt așa cum sunt?”. O parte din răspunsuri le primești dacă încerci să-ți cunoști părinții, bunicii, stămoșii tăi. Așa vei afla care este esența transmisă de la o generație la alta, parte și ea din tine. Eu mi-am făcut propria călătorie către rădăcini și ți-o las ție moștenire într-un scurt documentar, pentru că și tu ești urmaș al “Filipovenilor și cazacilor lui Nekrasov”.

Cu drag,
Mama (aka Ana Preda)

Ana Preda: "Totul a plecat de la dorința de a-mi cunoaște mai bine neamul. Întâmplarea, deloc întâmplătoare, m-a adus în Televiziunea Publică ca redactor la Minorități. Aici am aflat cât de puține știu despre rușii-lipoveni, deși m-am născut și am crescut într-o familie de staroveri, ortodocși ruși de veche credință, căci asta sunt lipovenii din România. Au o istorie ce pornește în urmă cu peste trei secole și jumătate și formează o puternică diasporă rusă, împrăștiată în toate colțurile lumii."

Filmul “Filipovenii și cazacii lui Nekrasovcoproducție TVR și Asociația Ivan Patzaichin Mila 23  este un documentar biografic și antropo-etnic, o scurtă istorie a rușilor-lipoveni din România. O însoțim pe Ana Preda în istoria familiei sale de lipoveni și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveni din România.

Două vorbe despre Ana Preda (scrise de ea):

Jurnalist TV din '95 încoace, producător de jurnale de știri și de emisiuni dedicate copiilor, unul dintre "părinții" radio-ului Itsy Bitsy, astăzi jurnalist TV la Televiziunea Publică

Niciun comentariu: