miercuri, 25 noiembrie 2015

Un apel Slow Food pentru COP 21 - Întâlnirea pe tema climei de la Paris ignora agricultura industriala ca poluator

Întâlnirea pe tema climei de la Paris: cuvântul „agricultură” nu este citat. Slow Food: „Nerecunoașterea importanței relației dintre alimente și climă este o lipsă gravă”
Semnati apelul AICI ? Peste câteva zile guvernele din întreaga lume se vor reuni la Paris pentru a discuta pe tema schimbării climei. După 20 de ani de dezbateri, medieri și forumuri încheiate fără succes, întâlnirea de la Paris (COP 21) va încerca să încheie, pentru prima dată, un acord universal cu caracter obligatoriu.

Însă, în cele 54 de pagini ale textului negocierilor (http://unfccc.int/resource/docs/2015/adp2/eng/11infnot.pdf), lipsește cu desăvârșire termenul „agricultură”, chiar dacă se face des referire la tema siguranței alimentare. O lipsă gravă, în opinia Slow Food.  

Descărcați apelul Haideți să nu ne mâncăm planeta. Combaterea schimbărilor climatice cu ajutorul alimentelor! Semnează și tu, haideți să ne facem auziți.


Absența acestui cuvânt înseamnă punerea pe marginea discuțiilor a unui aspect central: relația dintre alimente și climă. În funcție de sistemul luat ca punct de referință, agricultura, creșterea animalelor și producția de alimente reprezintă multe lucruri: pe de o parte, sunt printre principalele cauze ale schimbărilor climatice; pe de altă parte sunt victime, dar și una dintre posibilele soluții. Faptul că atenția este concentrată asupra domeniilor energiei, industriei grele și a transporturilor, înseamnă că nu este recunoscut rolul cheie al agriculturii. 

Din aceste motive Slow Food adresează reprezentanților țărilor și instituțiilor internaționale reunite la Paris apelul Haideți să nu ne mâncăm planeta. Combaterea schimbărilor climatice cu ajutorul alimentelor!, pentru ca agricultura să fie pusă în centrul dezbaterilor. 

Acest apel ia naștere din necesitatea de a sublinia că numai prin intermediul unei schimbări radicale de paradigmă în cadrul sistemului actual de producție, transformare, distribuție, consum și eliminare a alimentelor, se poate obține atenuarea schimbărilor climatice.

În același timp, în urma atentatelor teroriste de la Paris și a deciziei autorităților de siguranță publică de a anula Marșul pentru Climă, Slow Food, cu adeziunea președintelui internațional Carlo Petrini, susține solicitarea societății civile de a nu ceda în fața fricii pentru a putea exprima, prin intermediul mobilizării persoanelor în piețe, necesitatea de a lupta împotriva nedreptăților, a sărăciei, a inegalității, a dezastrului ecologic cauzate și de consecințele schimbărilor climatice despre care se va discuta în cadrul COP 21.

Este din ce în ce mai urgentă restituirea valorii alimentelor prin intermediul reducerii risipei, a promovării practicilor agricole ecologice și prin încurajarea filierelor scurte.

Dacă, din contră, va continua predominarea modelului agroindustrial modern, bazat pe utilizarea din ce în ce mai mare a derivatelor din petrol, producția pe scară largă și exploatarea fără discernământ a resurselor naturale nu numai că va fi imposibilă inversarea tendinței, dar va influența din ce în ce mai negativ creșterea temperaturii medii, care, conform celui de-al cincilea Raport de Evaluare Ipcc, în ultimul secol a înregistrat o creștere de +0,85°C.

Modelul agroalimentar industrial modern se bazează pe idea creșterii infinite, dar planeta noastră are resurse limitate. Armonizarea acestor informații cu numărul populației mondiale destinate să atingă 9 miliarde de unități până în 2050, este una dintre cele mai importante provocări care ne așteaptă. Din aceste motive, prin intermediul apelului pe care Slow Food vă invită să îl semnați, cerem și ca țările și instituțiile reunite la Paris să promoveze politici internaționale eficiente, cu obiectivul de a schimba radical sistemul alimentar actual. 

Descărcați apelul Haideți să nu ne mâncăm planeta. Combaterea schimbărilor climatice cu ajutorul alimentelor!

Semnează și tu, haideți să ne facem auziți.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Internațional de presă Slow Food:

Slow Food mobilizează peste un milion de persoane dedicate şi pasionate de hrana bună, curat preparată şi corect preţuită. Printre acestea se numără bucătari şefi, tineri, activişti, mici fermieri, pescari tradiţionali, experţi şi cadre didactice din mediul academic din peste 158 de ţări; o reţea de peste 100.000 de membri Slow Food constituită în 1.500 de comunităţi locale pe plan internaţional (comunităţi numite convivia), ce contribuie prin cotizaţia de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care le organizează; şi peste 2.500 de comunităţi Terra Madre care practică producţia sustenabilă şi pe scară redusă, de hrană de calitate, în întreaga lume.

Niciun comentariu: