joi, 11 decembrie 2014

Svalbard....Arca lui Noe cu semințe

În cazul unui dezastru genetic, norvegienii au amenajat un buncăr subteran cu semințe, material genetic de varietăți vegetale contemporane. V-am zăpăcit cu semințele? Sunt fan al diversității...





miercuri, 10 decembrie 2014

Importul de fructe domina consumul romanilor, este corect?

Sursa: ZF

La cinema...



Ce a primit Ivan Patzaichin la aniversare?


Unul din caiacele legendare....in imagini....







Slow Food President Carlo Petrini on the role of Terra Madre Day!

Carlo despre importanta hranei, cu ocazia Terra Madre Day...

Evenimentul Terra Madre in imagini, despre mancare si multe feluri

Cum a fost la Torino in 2014? O celebrare a hranei, a culturii si a diversitatii...


Un mesaj de pe ISS cu ocazia Terra Madre Day: "Il video messaggio di Samantha Cristoforetti"

Cu ocazia Terra Madre Dady, 10 decembrie 2014, un mesaj din spatiul extraterestru. Despre valoarea hranei, despre soiuri pe cale de disparitie.

(R)Evoluţia agriculturii ecologice în UE

Iată de ce reducem TVA la produse certificate ecologic...pentru că este cu mult mai remunerativă decât producția agricolă industrială clasică....


luni, 8 decembrie 2014

Terra Madre si Slow Food Story

Am primit filmul pentru miercuri seara, 10 decembrie 2014. 


10 decembrie 2014 Terra Madre Day - Slow Food Story, premiera in Romania @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


BIOFACH si TVA 9% la produse ecologice @BioFachVivaness #BioFachVivaness

Guvernul care stă să iasă din scenă în urmatoarele luni a anunțat prin ministrul delegat pentru buget că vor reduce TVA la produsele bio. Atenție la produsele certificate ecologic în conformitate cu Regulamentul european.  Companiile românești vor participa din nou la BIOFACH. Și vor transmite din nou succesul lor. 

În ce privește reducerea TVA. Aici avem de-a face cu o mișcare interesantă. Doar cele etichetate ecologic vor putea beneficia de acest regim. Cu alte cuvinte, sper că aveți știință despre asta, bio scris cu carioca sau organic ca schemă privată de marketing este ok. Doar că pretenția nu este verificată de nimeni. În timp ce etichetarea eco a UE este verificată. Informații aici. Asta va face diferența între șarlatani și genuine eco products. Realizate de români. 

Apoi agricultura ecologică europeană dar și cea românească sunt în plin avânt, mai bine vindem miere atestată și etichetată ecologic, decât parizer, pe piața comunitară. Degeaba plânge acum industria alimentară, să spunem ca și consumatori: da! Pentru că în competiția la raft, vom avea un acces mai facil la produse ecologice românești certificate.

Ia uitați ce specificitate a atins agricultura ecologică și corolarul ei, industria de alimente ecologice la BIOFACH. Hai să zicem da!






ATENȚIE! Se pot solicita maximum 5 (cinci) varietăți

Vreți tomate inimă de bou, semințe să le cultivați? Folosiți formularul de solicitare de probe (semințe), de semințe tradiționale în scop necomercial, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava.

duminică, 7 decembrie 2014

Tomate și nu roșii

Kokopelli se ocupă cu semințele tradiționale. Cu greu. Câte feluri de tomate credeți că am putea savura? LINK


sâmbătă, 6 decembrie 2014

Terra Madre Day, in 10 decembrie

Este ziua în care convivium-urile Slow Food din întreaga lume atrag atenția asupra problemei hranei, a păstrării specificului local. 

Terra Madre Day LINK


Un titlu gresit in Ziarul Financiar, despre branduri

O companie nu investește în brand ci în relația consumatorilor cu produsele, serviciile pe care le oferă, cărora le atașează valori, sentimente, prin care transmite încredere....etc. NU se investește în brand, brandul este rezultatul investiției într-o relație. Brandul este un instrument. Când spui că investești în brand înseamnă că dai bani pe forme, culori, sloganuri, emoții induse, ca să obții beneficii din partea relației cu clienții. Operațiunea este dinspre relații cu consumatorii, prin intermediul mărcii, către relații care apoi transformă marca în brand....


vineri, 5 decembrie 2014

Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


SLOW FOOD STORY - TRAILER ENGLISH from Autlook Filmsales on Vimeo.

joi, 4 decembrie 2014

Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


Cheese maker, flm despre branzarii Slow Food



Michelle Obama mesaj către Terra Madre, Slow Food

La deschiderea evenimentului bianual al Slow Food, la Terra Madre, a fost transmis și un mesaj al lui Michelle Obama. În America este activ curentul civic al agriculturii familiale, este promovată educația pentru hrană, la Casa Albă este creată o grădină experiment, pentru școlari. Pare insignifiant însă este aderarea la un fel de curent Occupy, pe teme de agricultură durabilă, al democraților americani. 


miercuri, 3 decembrie 2014

Nu aruncați, mâncați....Flori de dovlecel....

Simțiti legătura? Când am văzut flori de dovlecel la Roma, în magazin, mi s-a părut ciudat și aparte...Uite că Mircea Groza ne propune și asta....De la Floare'n bucate, Mircea Groza et comp....





Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


Ceremonia de deschidere a Terra Madre, Torino 2014

La Oval Lingotto, ceremonia de deschidere a Terra Madre. Mesaje puternice de motivare, din partea multor reprezentanți ai mișcării Slow Food din toată lumea. Asta a fost în 22 octombrie seara, 2014. 


O aniversare cu casa inchisa (pe baza de invitatii): la multi ani, Ivan Patzaichin!


Halal și HAACP

Spre deosebire de România, unde șaormăriile sunt pentru creștini, la Roma, în zona Termini, clienții sunt musulmaniâi. Interesantă poziționarea pe piață. De ce am ajuns la concluzia asta? Toate prăvăliile cu mâncare arăbească, pakistaneză, sunt HALAL. Halal este metoda specială de sacrificare a animalelor și preparare a hranei care asigură puritatea și necontaminarea cu carne și cu instrumente ce nu au venit în contact cu carnea impură, de porc. 


marți, 2 decembrie 2014

Tramvaiul italian din Roma

Un tramvai italian care bântuie Roma așa cum pe Istiklal se plimbă un tramvai nostalgic, înainte și înapoi pe un traseu imaterial. O modalitate de a captura tradiția în modernitate, cu efort, dar cu câștigarea unui specific roman. În România, la o altă scară, lumea se luptă cu greu să mențină în funcțiune trenulețele de șină îngustă, mocănițele. De ce este atât de greu să păstrezi patrimoniul cultural în România? De ce vrem să ne descotorosim de farmecul limitat al trecutului nostru? De ce?

(c) Tiberiu Cazacioc



"Master Chef" cu penis @masterchefRO

Este o glumă italiană, nu m-am prins de ce așa ceva era de vânzare la un chioșc de ziare din zona Roma Termini.....Pare mai degrabă o ironie...pentru că nu șorțul face bucătarul....

(c) Tiberiu Cazacioc

Flori de dovlecel, la Roma

La Roma am descoperit un lucru banal într-o piață ad-hoc lăturalnică, în timp ce bântuiam pe străzile din jurul Termini. Florile de dovlecel se consumă, se mănâncă. Nu știam, ignorant ce sunt. Dar nu știu milioane de români. De ce oare? Nu este o lipsă de sofisticare? 


Poliția și patrimoniul arhitectonic al Bucureștiului

Imaginea pe care o vedeți este un instantaneu ce nu prea ar atrage atenția. Este locația unui sediu de circumscripție de poliție din București, de pe str. Gen. Berthelot, puțin mai jos de Ministerul Educației. Câți nu trec pe repede înainte cu mașina în viteză? Câți nu merg mai departe pe lângă această curte, cu gânduri și pe gânduri? Și de ce ne-am pierde timpul cu amănuntele lumii în care trăim? 

Pentru că este vorba de semnificația unei abordări. Sediul circumscripției era în luna octombrie în curs de renovare. Parcasem mașina acolo, și apoi am luat-o în drum spre radio. O fracțiune de secundă m-am uitat la dreapta, am văzut curtea și am avut o revelație. Emblematică pentru lumea în care trăim. Am imortalizat-o stupefiat. 

Stâlpii de susținere ai balconului de la intrare, sunt tranformați din coloane cilindrice în coloane cu secțiune pătrată. Ce geniu românesc s-a gândit la asta și de ce fac asta? Inexplicabil. Niște cetățeni, acum 100 de ani, au gândit simetrii și armonii, alți cetățeni, cu mai puțină cultură, dar cu mistrie la îndemână, refac totul. Ne mai mirăm de ce nu găsim cetăți dacice, dar Stonehenge există? Pentru că noi o luăm mereu de la capăt și reinterpretăm. Cu geniu?


Descoperiri: Ost Markt, mâncare rusească în București

Este un magazin vechi de 3 ani, cu produse din Rusia, via Germania Federală. Este în București, în str. Elena Cuza, prin Tineretului. Produse obișnuite, însă unele par exotice, ba din țările baltice, ba beri rusești de tip pils, ba o pâine neagră și densă ținută la  congelator. Au și niste uscături de pește la punguțe, accesorii gen sovietice. Însă este o bună documentare culinară, merită excursia. "Emigrația" rusească precum funcționari de la ambasada Federației Ruse, se pare că mai cumpără câte ceva de pe aici. Uneori mașini din astea mai impozante, sunt parcate în paralel, așteptându-i pe pofticioșii care totuși doresc produse alimentare procesate ca la Moscova. 


luni, 1 decembrie 2014

Fun cu un curcan @USDA How turkey consumers are prevented



USDA este Departamentul American al Agriculturii. Ce sfaturi oferă el publicului american? Să fie siguri că este bine preparat curcanul. Și pentru asta care sunt locurile de pe corpul păsării care trebuie să aibă o anumită tempratură. Așa ca la americani....Moare ministerul agriculturii, acela al lor, de grija a ceea ce și cum mănâncă cetățenii....ce oameni...nu ca la noi...




Google despre brânză

Ce feluri de brânză ne servește Google prin căutarea de-a gata? Bineînțeles și cu informații de la Wikipedia. Sunt cele mai căutate? Nu știm.... Vreți însă să știți ce conținut au brânzeturile "Google/Wikipedia"? Aveți un drop down și informația se actualizează. NOTĂ: Structura informației este cea standard, americană, de la USDA/FDA. Mai multe la Wikipedia.




Fara OMG din 1993...


Tari tipii ăștia. Programatic au ales încă din 1993 să se ocupe de hrană organică și să se ferească de OMG. Am dat peste ei din întâmplare. EDEN ORGANIC.


Schema tehnologica comunista a salamului de Sibiu

Sare, zahăr, piper, enibahar, usturoi. Simplu, nu? Din colecția mea documentară.





Bani pentru turism de la Uniunea Europeană

Comisia Europeana a lansat Ghidul finantarilor europene in turism. Nu, nu pentru infrastructură. Ci pentru turism de nișă, dezvoltare de produse turistice și pentru ecoturism. Sper. Asta pentru că după cum vedeți în numele blogului, sub ECOGASTRONOMICA scrie Dezvoltare durabilă. Jos turismul de masă....:) adică acela de Mamaia...hai turismul de nișă..

Flori de salcâm la tigaie?

De la Floare'n bucate, Mircea Groza et comp....Un omagiu naturii din România de 1 decembrie...