luni, 2 mai 2011

Cum sa reduci munca la negru ?

Intr-o economie in care se munceste mult la negru, multa lume cumpara multe lucruri cu banii jos. O economie a banilor gheata. Sau cand economia este supusa unui proces inflationist crescut, ceea ce nu este cazul acum. Folosirea de bani gheata, bani pesin, bani lichizi, la achizitiile pentru sume mari, este caracteristica unei economii a lichidatii. In 2 mai 2011 a intrat in vigoare noul Cod al Muncii. Care cica impune tot felul de restrictii muncii la negru. Si dintr-o data, ascultand stirile m-am gandit ca cei care ar sustine o campanie contra muncii la negru, cine ar putea fi ? Bancile si companiile care emit carduri bancare sunt cele care putea sustine o campanie de sustinere a trecerii banilor, platilor de castiguri salariale, pe carduri. Oare ?

Un comentariu:

Bogdan Voicu spunea...

Interesant.

Ar merge o lege care să oblige ca orice plată salarială să se producă pe card (avem deja reglementarea respectivă pentru hulitul sector public, problema fiind privatul). Băncile ar putea contribui reducând comisioanele (oricum o astfel de lege le creşte automat rulajul, ceea ce reduce comisionul pe client).

Cred însă că mare parte din economia neagră o îmbracă alte forme: salariul este fixat la un nivel redus, dar el este dublat de sume pe acre angajatul le primeşte cash. Astfel de cazuri, la nivele de salarizare de câteva ori mai ridicate decât media, sunt prezente chiar şi în companii importante.

Aici e de săpat şi găsit o soluţie.