joi, 2 octombrie 2014

Raport privind investigatia sectoriala pe piata berii

Ce spune ultimul raport despre industria berii? Că tot se plângea cineva de la Can Pack că se miră de scăderea consumului. Sau tot de curând, era publicat un cover story de către Ziarul Financiar, despre faptul că românii nu beau suficient de mult. Multe lucruri despre cinismul industriei berii. Industriale. Deci, raportul.


  • Marea industrie a berii a distrus mica industrie locală a berii. "Dacă în perioada anilor 2002-2003 în România existau cca.50-60 mici producători de bere, numărul acestora s-a redus în prezent la doar câteva fabrici, cu o cotă de piață cumulată de <5%."
  • Este normal să stagneze consumul pentru că deja ni se "bagă pe gât" prea multă bere industrială, românii fiind băutori de vin. "Saturaţia cererii, în condiţiile în care, cu tradiţie în viticultură, România are deja unul dintre cele mai mari consumuri de bere /cap locuitor in Europa"
  • Românii beau multă bere de slabă calitate. Sunt curios să aflu structura consumului pe calităţi de bere, în Occident, pentru că la noi s-a pompat publicitate pentru formate populare, bere ieftină, astfel că berea de calitate este în minoritate. Ca și la alimentele procesate din carne, unde domină produsele proaspete, de fapt carne prelucrată mecanic la greu, cu de toate. "Din punct de vedere al poziţionării marcilor, din totalul volumului de bere comercializat în România în anul 2011, cca.46% reprezintă bere din segmentul mediu, cca.33% bere din segmentul economic, cca.19% bere din segmentul premium si doar 2% din segmentul superpremium."

Consiliul Concurentei întreprinde tot felul de anchete şi supraveghează situaţiile de potenţial monopol sau investighează practici anticoncurenţiale. Rapoartele publicate de Consiliul Concurenţei au o mare calitate. De fapt mult mai multe, în favoarea consumatorului dar şi a micii industrii alimentare, autohtone, prin ricoşeu:

  • Fiecare raport este rezultatul unei analize profunde şi complexe a unei pieţe anume din România;
  • Acoperă un interval de 4-5 ani;
  • Este gratuit şi disponibil;

Dar cel mai important, CC stă cu ochii pe industria alimentară şi o amendează.




Niciun comentariu: