luni, 24 iunie 2013

Grauntele agro-alimentar: Consiliul european pentru agricultura si pescuit, 24-25 iunie 2013

Secretul este secret. La 2 ani de la ultima și singura dezbatere publică organizată de MADR privind reforma PAC, cu ce mandat se află la Luxemburg dl. ministru Dan Constantin ?  

Evenimentele se succed rapid. Ședinte, trilaterale, ultima șansă privind reforma CAP. Dacian Cioloș: "We must maintain the balance and consistency of our policy"

Comisia Europeană a pregătit un plan B pentru situația de întârziere a adoptării viitoarei PAC, astfel încât viitoarea politică să poate funcționa din 2015, iar anul 2014 să fie acoperit de un mecanism de tranziție. Cea mai importantă bătălie este aceea în favoarea sau defavoarea conservaționismului. Grupurile ecologiste, cele favorabile agriculturii durabile, susțin "înverzirea PAC". Printre acestea cele mai importante sunt WWF, Slow Food, Via Campesina. De cealaltă parte sunt COPA-COGECA, anumite state membre. 


Ce se întâmplă la Dublin zilele acestea ? Luni și marți, 24-25 iunie 2013, are loc reuniunea reprezentanților la nivel ministerial, al statelor membre ale Uniunii Europene.  

De la comisarul european Dacian Cioloș aflăm care îi erau așteptările, la plecare, ieri 23 iunie 2013: "Ma pregatesc sa plec la Luxemburg la Consiliul pentru Agricultura care va incepe maine. Dupa-amiaza voi avea o lunga serie de intalniri trilaterale, impreuna cu Presedintia irlandeza a Cosiliului si ministrii agriculturii din statele membre. Dupa Luxemburg vor urma, la Bruxelles, discutiile politice finale intre Consiliu – Parlamentul European si Comisia europeana si o intalnire a Comisiei pentru agricultura din PE. Sper ca toate acestea vor duce la un acord politic privind reforma Politicii agricole comune. Urmeaza zile interesante. Va voi tine la curent." 


Care este miza de pe agenda Consiliului de Miniștri, conform sitului Consiliului ? Discutarea tuturor propunerilor CE privind reforma CAP. Și un acord politic.






Niciun comentariu: