miercuri, 12 iunie 2013

Dl. Buhai luptă contra pulpelor de pește, la Tulcea

Începem cu peștele ca la Galata ?

Fishkebab.... (credite: T.Cazacioc)

O poveste despre o tragedie culturală, despre niște oameni și despre o speranță. Dar mai întâi, iată cum se dezvăluie misterul filetării unui pește, ca la Istanbul. Mergem apoi cu povestea la Tulcea.  Urmăriți cu atenție filmul. Și apoi, în continuare, un stand de pește, la drumul mare, la Istanbul. 


Know-how la Istanbul

Peste ca la Istanbul (credite: T. Cazacioc)

Peste ca la Istanbul (credite: T. Cazacioc)
Peste ca la Istanbul (credite: T. Cazacioc)

Peste ca la Istanbul (credite: T. Cazacioc)

Peste ca la Istanbul (credite: T. Cazacioc)


Lupta contra pulpelor de pește este dusă la Tulcea?

Titlul articolului meu, ca să continui cu asta, hiperbolizează un pic povestea peștelui de la Tulcea. Peștele de la Tulcea nu prea există. Peștele este ori ilegal capturat, ori pescuit gata înghețat, ori prost gătit ori înlocuit de pulpele de pește, pardon, de pui, aruncate în ulei. Ceea ce într-o țară îngreunată de moștenire culturală, de patrimoniu imaterial adică gastronomic, în România este o himeră. La Tulcea nu ai parte de un restaurant decent cu preparate de pește. Este un amestec de fripturi, mici, supe și pește. Ar putea fi jignitor dacă cineva și-ar da seama de asta. Doar că localnicii cred că ceea ce se găsește în oraș cu pește, mă refer la alimentația publică, este ok. 

Iată cum arată un experiment culinar, gestionat de Dan Buhai și echipa lui, la MIADMAR HDP. În una din vizitele noastre am încercat niște caras. Dar și o salată de scrumbie. Ca la Tulcea.

Salată de scrumbie Miadmar/Buhai (credite: Cazacioc)
Caras prăjit Miadmar/Buhai (credite: T. Cazacioc)

Caras prăjit Miadmar/Buhai (credite: T. Cazacioc)

Într-o zonă care a avut industrie de conserve de bună calitate, din pește, o zonă care a dat o întreagă bibliotecă de studii, opinii și propuneri, din partea unui mare gânditor precum Grigore Antipa, o zonă care cultural este datoare să redea românilor moștenirea gastronomică locală, găsești rar pe cineva pasionat de preparatele tradiționale din pește, care să testeze produse, combinații, ingrediente, fără conservanți. O trudă completă pentru a oferi cu satisfacție un produs de calitate. Oamenii pasionați sunt cei de la echipa lui Daniel Buhai. De aceea căutați produsele lor la magazine. Expiră repede și se găsesc rar.



Preparate din pește Miadmar la Clubul Țăranului Român (credite: T.Cazacioc)


Preparate din pește Miadmar la Clubul Țăranului Român (credite: T.Cazacioc)
Preparate din pește Miadmar la Clubul Țăranului Român (credite: T. Cazacioc)

.....................................................................................
Un final fericit: Slow Food și slow fish, la Tulcea (2012)



Niciun comentariu: