miercuri, 24 septembrie 2014

Trei tarani legendari: Istrate, Chise, Mehedin

Ion Istrate. Florin Chişe. Ben Mehedin. O fotografie înseamnă mai mult de 1000 de cuvinte. Cuvintele sunt la mine. Vi le transmit ca să înțelegeți ce este cu cele 3 personaje din culisele emisiunii Viața Satului din 14 septembrie 2014. Mai departe....

Ben Mehedin, tipul cu părul ușor vâlvoi și creț din dreapta, se ocupă în prezent, la Saschiz, cu nişte proiecte ale Fundaţiei ADEPT. Ne-am întâlnit și acolo și la București și la Bruxelles. Când l-am cunoscut în anul 2008, lucram în proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere, finanțat de Banca Mondială și gestionat de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informaționale. Proiectul crease în 255 de localități rurale, Rețele Electronice ale Comunității Locale. Mai multe aici. Ben era implicat în RECL din localitatea sa. A avut un conflict cu primarul, era mai bun decât el. Și primarul a făcut tot ce este posibil să scape de el. Inclusiv să îi echivaleze o învoire cu lipsa de la lucru și desfacerea contractului de muncă. Orice șut în fund este un pas înainte. Așa și pentru Ben. A fost un mare pas înainte. De la Laslea la Saschiz.


Ion Istrate, primul, cu abdomenul impunător. Ţăran din Vlădeni, judetul Brasov, mai sus de Fundata. Ne știm de peste șapte ani, de când se organiza Târgul Țăranului. Vinde brânzeturi pe ici, pe colo, a fost prezent la proiectele noastre. Niște oameni de ispravă. Imagine lui cu pălărioară brăneană dar și cea a copilului lor, este parte a iconografiei Slow Food și a multor publicații despre obiceiurile tradiționale ale românilor.

Florin Chișe. Este un renumit producător de palincă, pe bune. Fata sa Trămuța a devenit icon pe eticheta produsului său. Palinca. Este cu de toate, are atestat, este un produs constant calitativ, prezent peste tot. Produsă la Tulca de Bihor, prin palinca sa dl. Chișe a pus localitatea sa natală pe hartă. 

Niciun comentariu: