miercuri, 9 iulie 2014

Nou DOP: #Charolais

Gata, #Charolais este recunoscută ca brânză DOP. Brânza de capră „Charolais” se caracterizează prin complexitatea aromelor sale, prin densitatea pastei sale de culoare crem și prin textura sa moale, fină și netedă. Are un gust pronunțat, cu note vegetale (iarbă, fân, paie proaspete, ciuperci etc.), de fructe uscate (alune de pădure) și de unt, care vor apărea în cursul celor cel puțin 16 zile necesare pentru a fabrica și a matura brânza „Charolais”. Deci.  Ce brânză românească se poate ridica la această descriere poetică? Telemeaua?
DOP înseamnă denumire de origine protejată. Este parte a setului de marketing, denumit schema de calitate, ce decurge din Politica Agricolă Comună, care pune la dispoziţie un sistem cu reguli, certificări şi recunoaştere, care asigură un cadrul convenţional egal, producătorilor de produse alimentare de calitate. Pe lângă DOP, CE a mai reglementat şi IGP şi STG. Mai vorbim despre acestea. 


Ce este brânza #Charolais? Conform documentului european:

Brânzeturile „Charolais” sunt produse din lapte de capră integral nefiert, ușor închegat. 

Brânza, obținută pe baza unui coagul de tip lactic, are formă cilindrică verticală ușor bombată, cu o  pastă de culoare crem, fermă și netedă. Este acoperită în principal de geotrichum. Pe parcursul maturării pot apărea pete albastre, mai ales de penicillium. 

Greutatea sa la încheierea perioadei minime de maturare (și anume cel puțin 16 zile de la coagulare) este de 250-310 grame pentru următoarele dimensiuni: 
— diametru la jumătatea înălțimii între 60 și 70 mm; 
— înălțime între 70 și 85 mm. 

Charolais conține cel puțin 45 de grame de materie uscată la 100 de grame de brânză.

Ce mai trebuie să respecte brânza Charolais? 
  • Reguli privind hrana pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)
  • Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
  • Norme specifice privind etichetarea 
  • Delimitarea concisă a ariei geografice

Niciun comentariu: