duminică, 25 august 2013

Friptura de Turda, cu Poszonyi și Arpad bacsi

Care este povestea fripturii de Turda? 

Am avut ocazia să ajung în preajma Clujului în 21 august 2013. Pentru o întâlnire ambițioasă dedicată cânepii industriale, ridicării ei din uitare.
La întoarcere am făcut popas la Marta și Călin Poszonyi. Marta este liderul Convivium Slow Food Turda. A pus pe picioare la mijlocul anilor 2000, evenimentul Trasnilvania Fest înainte ca acesta să se mute la Cluj, odată cu activitatea Fundației Rațiu. A descoperit cu acea ocazie, publicului turdean, măreția împletitului cepei, ca activitate tradițională cu valențe sociale și culturale. Și a propus iubitorilor de gastronomie locală, friptura de Turda. Deținătorul rețetei, maestrul preparării ei, este bătrânul Arpad bacsi. 

Friptura de Turda înseamnă bucăți sănătoase de carne de porc, fleică sau piept, prăjite într-un ceaun de ulei încins. Se mănâncă cu prietenii, cu pâine de țară, cu niște acrituri alături, într-o seară, după muncă. Cum se prepară, vedeți mai jos. Poftă bună!

Coffee&Tea House, Turda (c) Tiberiu Cazacioc

Coffee&Tea House, Turda (c) Tiberiu Cazacioc


Coffee&Tea House, Turda (c) Tiberiu Cazacioc

Coffee&Tea House, Turda (c) Tiberiu Cazacioc

Coffee&Tea House, Turda (c) Tiberiu Cazacioc

Coffee&Tea House, Turda (c) Tiberiu Cazacioc

Niciun comentariu: