miercuri, 27 august 2014

Sunt romanii prea putin nemancati?

"Românii lasă în restaurante, baruri și cafenele, 2,4 mld.euro pe an, cu 40% mai puțin decât cehii". Un articol recent din Ziarul Financiar semnalează, printr-o analiză extinsă, așa, mai la nivel european, că mai este loc. Mai este loc să mâncăm și să bem. Titlul, ca mai întotdeauna la astfel de articole, lasă de înțeles că la întrecerea fruntașă, pe ramură, ce scoate banii din buzunarul românilor și îi mută în cel al restauratorilor, este loc de mai bine. Dar este o viziune simplistă care nu ne spune cauzele. Adică să fie clar, românii nu beau sau nu frecventează barurile, pentru că nu vor. Hai să ne dăm cu părerea. 


Motive:
- Românii, sau măcar o parte a lor, muncesc de se rup, deci nu au timp de baruri-cafenele;
- Și dacă beau, beau acasă, de la alimentara;
- Cultura socializării, a pub-ului, România și-a distrus-o cu decenii în urmă, dacă era păstrată era ca în Franța, Cehia, Anglia;
- Barurile, cafenelele, nu oferă intimitate, experiență familiară, de tip bistro, este o ruptură, ospitalitatea este gândită ca o industrie, nu sub forma unei relaţii, cu apropiere de consumator.

Niciun comentariu: