Google Search |
Deviza unui program de televiziune culinar ar trebui să fie "Toată familia în bucătărie!"...De ce ar trebui mai degrabă să ne încântăm la "Sănătatea în bucate" sau la Paprika? Master Chef este un program de televiziune de tip reality show. Cel puţin aşa se poziţionează. A fost inventat acum 24 de ani, în 1990. Şi a ajuns să fie produs în România, în 2013, parcă. Critici contra programului ??? >>>>
- Este o competiţie culinară, iar gătitul nu este în sine o competiţie cu mize artificiale. Este o competiție cu tine însuți, cu experiențe similare, o încercare de a obține cel mai bun preparat posibil și satisfacția altora, chiar a ta. Gătirea alimentelor este miza competiţiei, aducerea publicului înapoi în bucătărie, nu selecţia unui bucătar;
- Programul foloseşte plasare de alimente suport pentru gătit, provenite din industria alimentară. Cred că miza ar trebui să fie nu alimentul industrial ci gătitul cu elemente cât mai de calitate. Uleiuri de calitate, de tip DOP, IGP;
- La baza producției nu este diversitatea ingredientelor din sursă locală, sursa alimentelor nu este importantă: legumele, carnea, ouăle, nu este important dacă sunt locale, de la femieri români, nu este important dacă roşiile şi ardeii şi varza sunt soiuri locale, etc. Spectacolul este desprins de realitățile locale;
- "Juraţii" folosiţi în emisiune transmit percepţia greşită că chefs sunt nişte dictatori paranoici, depresivi, cărora nu le place nimic. Ca model managerial, este unul din cele mai proaste, pentru că motivarea pe bază de psihologie inversă nu are şanse într-o organizație:
Paginademedia.ro |
- Sunt persoane ce cred că "juraţii" sunt nişte somităţi în materie, şi se miră dacă demistifici asta. Nu sunt somităţi, pentru că doar stelele Michelin şi recunoaşterea profesională a breslei este cea care te califică. "Juraţii" sunt doar nişte vedete ce ard şi se sting;
- Programul are audiență, de ce ar fi un argument contra? Pentru că consolidează o cunoaştere greşită şi eronată a gătitului, bazată pe alimente şi ingrediente industriale. Publicul care urmăreşte emisiunea este întărit, subliminal, că aşa se găteşte.
Alternativa? Urmăriți alte programe de televiziune despre gătit. Marius Tudosiei la DIGI 24 sau programele TV Paprika. Nu veți vedea plasare de produse și vă veți îmbogăți cu artă culinară, în bucătării simple, cu ingrediente locale sau aduse de departe.
TV Paprika |
DIGI 24 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu