miercuri, 1 mai 2013

Vanturati banii, mai ! De la Zentiva inspre Sanofi, acum

O poveste despre ZENTIVA, SANOFI Franța, PEUGEOT și LIP. Despre sindicate, politicieni, globalizare, falimente și politicieni. Demonstrația în continuare. 


Nu știrea de mai sus ci o alta, cu ceva timp în urmă, mi-a atras atenția. Pentru că are legătura cu criza. SANOFI are probleme în Franța, vrea să închidă un laborator de cercetări, care folosește circa 200 de angajați. Acum, știți cum este în Franța socialistă. Nu închizi o fabrică cînd vrei tu, management, acționari/acționari. Trebuie să fie și sindicatul de acord, și partidul de guvernământ (nu râdeți, nu râdeți!!!).  

Ce s-a întâmplat la București, la AGA Zentiva ? S-a aflat că compania din România a împrumutat SANOFI, în Franța. Măi, ce curios. Nu doar profit repatriat, acum mai și împrumutăm compania mamă, din  medicamentele ce le-au cumpărat românii. Adicătelea consumatorii români susțin headquarter-ul ?!

Laboratorul SANOFI este un OLTCHIM al francezilor în felul în care părțile implicate trag în stânga și în dreapta, populist. Așa se întâmplă și la MECHEL Câmpia Turzii. Oamenii se imflamează, pe bună dreptate. Politicienii se bagă în față uneori. Alteori se ascund. Și totul este o bălăceală mortală cu miros de faliment. Încet dar sigur. În Franța, dacă nu mă înșeală memoria, președintele chiar și primul ministru au cerut un pic de atenție, nu se închide un business așa de ușor.

Există precedente din astea sindicalisto-blocante. Hai să ne întoarcem la Franța. Acolo, în anii '70 încă se făceau experimente fourieriste, cooperativiste. Trebuia închisă o uzină, LIP. Sindicatele s-au mobilizat și au ocupat fabrica. Experimentul nu a ținut mult. S-a numit autogestiune muncitorească și era teoretizată de stânga, ca soluție la criza capitalismului. La acea vreme Republica Socialistă Federativă Iugoslavă predica și practica chipurile același tip de gestiune, cea munctiorească. Ce s-a întamplat ? LIP tot a dat faliment câțiva ani mai târziu. INFO aici http://en.wikipedia.org/wiki/LIP_(company)

Wikipedia

Ideea este ca SANOFI nu este un caz singular. PEUGEOT are probleme de vreo 2-3 ani, public. Tot în Franța. Atât Sarkozy cât și Hollande s-au pus contra la închiderea unor capacități de producție ale PEUGEOT. Care producător a spus clar că nu poate susține decât cercetarea în Franța. Deci, aceeași atitudine politicianistă, de tipul "Stați așa, capitaliștilor, mai cu grijă cu business-ul pe scări!"

The Guardian
De ce au ajuns banii din România în Franța ? Pentru că în Franța trebuie susținută afacerea SANOFI cu cercetarea ? Poate că da!

REUTERS




Niciun comentariu: