marți, 28 aprilie 2015

Pentru sau contra #OMG sau #GMO, #vaccin sau nu?!

Chipotle, un lant fast-food american, se baga de o parte a baricadei privind OMG-urile. Cum spune zilele trecute McDonald's, este ceva in schimbare cu gusturile consumatorului.

Si aici cred ca un bun eseu despre pro sau contra lumii moderne, care s-ar potrivi si acestui subiect, este eseul semnat de Cristian Ghinea in "Dilema Veche" din 23 aprilie 2015. Cristian pune in evidenta existena grupurilor sau a tendintelor de acceptare a lumii moderne dar de rejectare a evolutiei prin dezvoltare, precum vaccinurile. Asa si cu OMG, am putea inscrie si aceasta batalie in paradigma propusa de Cristian Ghinea.


Sunteti pentru sau contra OMG, a organismelor modificate genetic? OMG sunt plante ce au fost obtinute prin manipulare genetica, un shortcut gasit de oameni, prin metode care au ca scop sa scurteze procesul natural, sa zicem, al ameliorarii genetice. 

In America se duce o lupta acerba intre industria agricola, a tratamentelor, pe de o parte. Si grupuri active de militanti ecologisti, pro-natura, pro-agricultura traditionala. La mijloc, guvernul american cu agentiile sale celebre, FDA, USDA. 

Una din temele de lupta este indicarea pe etichetele produselor, daca au ceva din OMG-uri. In unele state americane au fost si referendumuri pe tema asta, a etichetarii.
O sa radeti citind despre lupta asta pentru ca traim intr-o tara in care majoritatea consumatorilor nu dau doi bani pe etichetele alimentelor. So what if there is shit in the bread?

De asemenea, TTIP, faimosul tratat de liber schimb negociat de SUA cu UE, contine si portite, precum etichetarea sau non-etichetarea OMG. La schimb cu niste bariere pentru industria americana a filmului. Exceptie culturala versus carnati din vita hranita cu soia OMG. 

Niciun comentariu: