luni, 27 aprilie 2015

Blue Bell Recall: Lysteria si responsabilitate corporatista

Sursa: The Guardian
Pe cand in Romania, un sistem sanitar veterinar si o responsabilitate de business ca in America in ce priveste hrana? In America, un producator celebru, de traditie, de inghetata, a suferit un setback, cum se spune. Mai multe imbolnaviri si decese au fost legate de produsele lor. Producatorul Blue Bell si-a asumat vina remarcand ca in istoria lor de 108 ani nu au mai avut de a face cu asa ceva. Au retras toate produsele din lanturile de vanzare. Si au inchis capacitatea de productie suspectata ca ar avea probleme. 

Morala acestei istorii sau mai multe lectii de aici: 
- legatura dintre efecte (imbolnaviri/decese) se face foarte greu, este necesara existenta unei institutii, a unei urmariri/monitorizari atat la producator cat si de catre agentia publica;
- CORELAREA problemelor de sanatate publica cu eventualele surse;
-  niciun produs nu trebuie considerat sigur, pana la proba contrarie;
- producatorii cu probleme, spre deosebire de cee ce se intampla in Romania, sunt cunoscuti si isi asuma raspunderea, la noi autoritatile ii ascund.


Cu alte cuvinte, ceea ce vedeti prin balciurile cu alimente, susanelele cu carnati, produse alimentare dubioase, nu inseamna ca nu sunt probleme alimentare ulterioare. Sistemul sanitar veterinar nu este perfect si daca in America daca de-abia dupa 4 ani au legat cap la cap niste elemente, va dati seama ca in Romania, suntem mai bine organizati, nu?

Romanii pot cumpara, pot consuma, se pot prezenta la spital cu indigestii, pot chiar muri, dar sistemul din Romania nu cred ca face legatura intre efecte si potentiale cauze (alimente naspa). 

Chiar si atunci cand avem stiri despre toxi-infectii alimentare petrecute in nu stiu ce grup social, doar analizele complexe ne pot atesta ca  sursa este in cazanul de mancare al taberei.

Fiti asadar atenti la ceea ce consumati din oferta din pietele neorganizate si consumati numai de la producatorii preferati,de produse manufacturate.

Niciun comentariu: