Întâlnirea
pe tema climei de la Paris: cuvântul „agricultură” nu este citat. Slow
Food: „Nerecunoașterea importanței relației dintre alimente și climă
este o lipsă gravă”
Semnati apelul AICI ? Peste câteva zile guvernele din întreaga lume se vor reuni la Paris pentru
a discuta pe tema schimbării climei. După 20 de ani de dezbateri,
medieri și forumuri încheiate fără succes, întâlnirea de la Paris (COP 21) va încerca să încheie, pentru prima dată, un acord universal cu caracter obligatoriu.
Însă, în cele 54 de pagini ale textului negocierilor (http://unfccc.int/resource/ docs/2015/adp2/eng/11infnot. pdf), lipsește cu desăvârșire termenul „agricultură”, chiar dacă se face des referire la tema siguranței alimentare. O lipsă gravă, în opinia Slow Food.
Descărcați apelul Haideți să nu ne mâncăm planeta. Combaterea schimbărilor climatice cu ajutorul alimentelor! Semnează și tu, haideți să ne facem auziți.
Descărcați apelul Haideți să nu ne mâncăm planeta. Combaterea schimbărilor climatice cu ajutorul alimentelor! Semnează și tu, haideți să ne facem auziți.
Absența
acestui cuvânt înseamnă punerea pe marginea discuțiilor a unui aspect
central: relația dintre alimente și climă. În funcție de sistemul luat
ca punct de referință, agricultura, creșterea animalelor și producția de
alimente reprezintă multe lucruri: pe de o parte, sunt printre
principalele cauze ale schimbărilor climatice; pe de altă parte sunt
victime, dar și una dintre posibilele soluții. Faptul că atenția este
concentrată asupra domeniilor energiei, industriei grele și a
transporturilor, înseamnă că nu este recunoscut rolul cheie al
agriculturii.
Din aceste motive Slow Food adresează reprezentanților țărilor și instituțiilor internaționale reunite la Paris apelul „Haideți să nu ne mâncăm planeta. Combaterea schimbărilor climatice cu ajutorul alimentelor!”, pentru ca agricultura să fie pusă în centrul dezbaterilor.
Acest
apel ia naștere din necesitatea de a sublinia că numai prin intermediul
unei schimbări radicale de paradigmă în cadrul sistemului actual de
producție, transformare, distribuție, consum și eliminare a alimentelor,
se poate obține atenuarea schimbărilor climatice.
În
același timp, în urma atentatelor teroriste de la Paris și a deciziei
autorităților de siguranță publică de a anula Marșul pentru Climă, Slow
Food, cu adeziunea președintelui internațional Carlo Petrini, susține solicitarea societății civile
de a nu ceda în fața fricii pentru a putea exprima, prin intermediul
mobilizării persoanelor în piețe, necesitatea de a lupta împotriva
nedreptăților, a sărăciei, a inegalității, a dezastrului ecologic
cauzate și de consecințele schimbărilor climatice despre care se va
discuta în cadrul COP 21.
Este
din ce în ce mai urgentă restituirea valorii alimentelor prin
intermediul reducerii risipei, a promovării practicilor agricole
ecologice și prin încurajarea filierelor scurte.
Dacă,
din contră, va continua predominarea modelului agroindustrial modern,
bazat pe utilizarea din ce în ce mai mare a derivatelor din petrol,
producția pe scară largă și exploatarea fără discernământ a resurselor
naturale nu numai că va fi imposibilă inversarea tendinței, dar va
influența din ce în ce mai negativ creșterea temperaturii medii, care,
conform celui de-al cincilea Raport de Evaluare Ipcc, în ultimul secol a
înregistrat o creștere de +0,85°C.
Modelul
agroalimentar industrial modern se bazează pe idea creșterii infinite,
dar planeta noastră are resurse limitate. Armonizarea acestor informații
cu numărul populației mondiale destinate să atingă 9 miliarde de
unități până în 2050, este una dintre cele mai importante provocări care
ne așteaptă. Din aceste motive, prin intermediul apelului pe care Slow
Food vă invită să îl semnați, cerem și ca țările și instituțiile reunite
la Paris să promoveze politici internaționale eficiente, cu obiectivul
de a schimba radical sistemul alimentar actual.
Descărcați apelul Haideți să nu ne mâncăm planeta. Combaterea schimbărilor climatice cu ajutorul alimentelor!
Semnează și tu, haideți să ne facem auziți.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Internațional de presă Slow Food:
Paola Nano, +39 329 8321285 p.nano@slowfood.it
Slow Food mobilizează
peste un milion de persoane dedicate şi pasionate de hrana bună, curat
preparată şi corect preţuită. Printre acestea se numără bucătari şefi,
tineri, activişti, mici fermieri, pescari tradiţionali, experţi şi cadre
didactice din mediul academic din peste 158 de ţări; o reţea de peste
100.000 de membri Slow Food constituită în 1.500 de comunităţi locale pe
plan internaţional (comunităţi numite convivia), ce contribuie prin
cotizaţia de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care
le organizează; şi peste 2.500 de comunităţi Terra Madre care practică
producţia sustenabilă şi pe scară redusă, de hrană de calitate, în
întreaga lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu