vineri, 13 decembrie 2013

Schizo despre ferma de familie


De ce anul viitor este anul fermelor de familie? Este risipa de alimente o problemă în lume azi? Acestea sunt 2 teme ale conferinței regionale FAO de la București. Știm ce susține FAO, dar este România consonantă? Ce fel de exploatație susține MADR prin politica sa în limitele PAC? Consideră România că există risipă de alimente? >>>>
>>>> UE are o anumită politică privind agricultura și dezvoltarea rurală. Ea se numește Politica Agricolă Comună. Sau PAC. În limitele acestei politici, România, prin MADR, poate jongla cu măsurile de sprijin. Care sunt împărțite în Pilonul I și Pilonul II. Fără să spună suficient de tare, răspicat, frecvent, MADR este orientat spre sprijinirea marilor exploatații, pentru competitivitate. 

Sub sintagma "orientare către piață" se ascunde de fapt preocuparea doar pentru "fermele viabile economic". Pe de altă parte se vorbește tot mai mult despre fermele de familie, concept care aparent este drag și MADR. O fermă de familie este considerată cea care are între 2-50 UDE (Unități de Dimensiune Economică). În ce privește risipa alimente, despre care politicienii români nu au auzit, este reală. În lume și în Europa se discută mult despre asta. Unul din miturile oficiale este că România trebuie să investească (a se citi să subvenționeze) complexul agroindustrial ca să ne pregătim să susținem foame lumii. Nțțț. Un nou curent  de gândire străbate lumea. Ce vreau să spun cu asta? Decât să susținem pe marii latifundiari și marile fabrici care produc parizer, mai bine investim în fermele de familie, în tineri, în produse locale, în circuite alimentare scurte, în marketing local. Hai să îi lăsăm pe cei mari cu mulți bani, să se descurce. Howgh!






Niciun comentariu: