joi, 19 decembrie 2013

Opriți risipa de alimente, voi supermarketuri, voi restaurante, voi consumatori

Analizele arată că în UE se risipesc anual circa 90 de milioane tone de alimente. Cum? (vedeți un film aici sau în partea a doua) Răspunsuri posibile: Ofertele 3 cu 1 la supermarket, modul de oferi alimentele gata preparate, aplimentele expirate la finalul perioadei de garanție, resturile din alimentația publică. Nu-i așa că și dvs. credeți că noi românii, vom hrăni lumea? Din când în când, răsare din nou la suprafață un mit în spațiul public românesc, un fel de profeție aproape autoîmplinită (din acestea multe se plimbă nestingherite în jurul nostru, fără să le combată nimeni). Profeția că România va deveni furnizorul de mâncare al lumii sau că ar putea deveni așa ceva, ar fi ceea ce ar justifica. 
În primul rând redirijarea bănuților câștigați cu greu de români și alți europeni, către complexul agro-industrial. În al doilea rând crearea unui curent de opinie favorabil necăjiților de industriași alimentari români. Desigur că un popor inteligent ar avea grijă să se întrebe în legătură cu prima afirmație, despre menirea de a hrăni popoarele, "Cine noi, românii"? Și înțeleg că nu noi românii am folosi subvențiile, ci ea, industria alimentară. Ca atare, ar trebui ca propoziția să fie mai exactă și nu atât de vag înșelătoare. Pentru că exactitatea ei ne-ar pune să mergem cu demersul interogativ mai departe, și anume: de ce aș fi de acord ca niște subvenții să meargă spre industria alimentară și nu spre servicii publice? După cum se poate citi, exportul de alimente crește. Mai degrabă ar fi interesant să susții o industrie care dă de mâncare românilor nu să lase loc liber alimentelor aduse din restul UE. Nu?


Niciun comentariu: