Câte exemplare de găini cu gât golaș de Transilvania mai există în România? Doar 457. Poate ați auzit de această rasă locală de găină. V-a atras atenția mai ales indicația geografică, care este, să recunoaștem, memorabilă. Această găină este un exemplu pentru a ne susține teoria privind reducerea biodiversității, în România, în ce privește speciile domestice, de animale, de păsări. De ce este importantă găina cu gât golaș de Transilvania? >>>>
>>>> 1) Pentru că este o rasă locală, selecționată local. 2) Pentru că s-a ajuns la ea, prin selecție și încrucișare, într-un context geografic local, specific, cu provocările sale în ce privește clima, hrana, consumul. 3) Și pentru că, dacă ar fi menținută aceast rasă, am menține și specificitatea locală pentru cei care vizitând anumite locuri din România, ar avea ce anume să caute și să rețină, ca aliment, hrană locală. Un gât golaș de Transilvania. Într-o situație relativ asemănătoare, francezii cresc o specie de găină aparte, marans. Pe care practic au transformat-o într-un erou. Heterogeneitatea, diversitatea, trebuie să fie susținută și apărată și în materie de mâncare și hrană. Ce se întâmplă în România? Există un organism al mișcării Slow Food, ce se numește Ark of Taste sau Arca Gustului. Acesta a creat o listă pe care sunt trecute speciile locale pe cale de dispariție. Iar comunitățile Slow Food organizează activități dedicate lor. Cu cât vom cere să consumă mai multe mâncăruri din găină cu gât golaș de Transilvania, cu atât vom crea o cerere mai mare și deci creșterea numărului de xemplare ale acestei specii. Găina cu gât golaș de Transilvania. Iar MADR acordă ajutoare de minimis. Nu este suficient, important este să susținem cererea pentru această rasă.
RESURSE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu