sâmbătă, 13 iunie 2015

Bio egal hipster? Ce vor strainii: alimente romanesti

Wall-Street.ro a organizat o conferință dedicată agriculturii, băncilor și relației dintre acestea. Interesant este că au participat și reprezentanți ai unor inițiative inovative precum Bio Dumbravă, Republica BIO  (de care nu am auzit până acum dar mă documentez). Jan Glas de la TPA Horwath arată că în Occident consumatorii și supermarketurile sunt cele care promovează produsele locale. 


Am regăsit în articol chestiuni esențiale, de bun simț, prea puțin vehiculate în public. Dar resimțite de fiecare dintre noi. Sistemul bancar de la  noi este de tip universal, oamenii din bănci nu se pricep, nu vor să se priceapă la finanțarea afacerilor în agricultură. Deranjant este că nu fac pași clari, cât de puțini, în direcția specializării. 

Apoi această nespecializare, corect a sesizat cineva, îi face pe bancheri să creadă că bio înseamnă hipster. Dacă ar fi așa, ar fi o crasă dovadă de lipsă de cultură generală. Un bancher, mă rog, la un nivel mai înalt de la middle management în sus, sper să facă diferența dintre agricultura organică/ecologică și bio. Sau nu?


Niciun comentariu: