joi, 11 iunie 2015

Tomatele corcodușe...pe care nu le găsiți la legumicultorii români

Desigur mi s-ar putea răspunde că nu ar avea rost să te duci în piață cu alt fel de tomate decât cel mainstream. Dar atunci, pe termen lung, cum vei face diferențierea? Care este strategia "Blue Ocean" a legumicultorilor români? Este de râs, nu? Folosirea diversității vegetale ca mijloc de competitivitate, are sens. Altfel de ce ar fi prețul pentru tomatele corcodușe de circa 8 lei la kg?

De ce diversitatea dispare din România dar se întoarce apoi dinspre vest la noi? Un nou prilej de reflecție, determinat de o simplă tomată, vânătă. Timid dar se încearcă diversitatea cu tomata. Paradoxul este același ca la producția ecologică. În timp ce românii renunță sau au renunțat la diversitatea vegetală, mergând pe soiuri de tomate industriale, de afară, ne vin tomate vinete, cherry galbene, verzi, cu prețuri de 3 ori mai mari decât soiurile timpurii. Deci, de ce nu cultivăm noi diversitatea vegetală? 


Niciun comentariu: