vineri, 24 iulie 2015

De ce suedezii sustin micii fermieri? Despre fân la MȚR

Din proiectul Tranzițiile fânului poți afla destul de multe pentru a fi pus pe gînduri. Fânul este produs, nu se face de la sine. Are un ciclu economic aparte. Producția de fân nu este parte a sistemului productivist de azi, decât parțial. Funcționează două paliere în realitate. Un palier al producției de fân pe subvenție, care este subvenționat. Și un alt palier, cel care folosește mai mulți arini decât trebuie pentru a face umbră. Un proiect expus la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român, cu niște suedezi, cu Anamaria Iuga și Bogdan Iancu, Monica Stroe. MORALA: Și suedezii au avut biodiversitate, pajiști și acum se luptă să păstreze ce mai au. MORALA I: Guvernul suedez sprijină micii fermieri. GALERIA FOTO după semn......

Vodafone acest Poltergeist al României #VodafoneBuzz

Păi nu? Un fals cultural. Sau poate noi suntem niște falsuri? Ghiță ciobanul a fost absorbit de marketingul Vodafone. Înainte era el însuși un anonim cetățean român, îmbrăcat banal de la chinezi. Sau turci. Astăzi a trecut granița din realitate în virtual. 

PS De ce doar asta? Pentru este vorba de un cioban împâiat care vinde cartele. Și am vrea ca Vodafone să salveze ciobănitul nu profitul. Sau nu?






Domnilor nu v-aș dori așa ceva.. DonCafe se joaca cu.....

Mică? Mare? Măcinată? Poate vioaie și tare. Fără lapte, fără zahăr.

 

De rută bucureșteană.....Transcentral Urban Bucuresti si tururile alternative

Tururile alternative, încercați interestingtimes.ro Credeți că vă cunoașteți orașul? Anul trecut și cred că și acum doi ani, s-au născut câteva proiecte de tururi urbane. Pluteau în aer din primul deceniu de după anul 2000. Adică prin 2004-2005 când se vorbea despre Transcentral Urban București. Dacă despre TUB vreți să aflați mai multe, căutați AICI. Ideea este că acest tururi fac legătura cu proiectul nostru și umplu un gol. Nu îți oferă o vilă la masa de joc, dar este clar că în materie de turism urban, de tururi urbane ghidate posibilitățile sunt imense. V-ați gândit vreodată la cum ar fi să plimbi lumea pe acoperișurile orașului?




 

Supa lui Warhol renunta la ......aromele artificiale

Regretăm dezamăgirea industriei alimentare dar trendul se amplifică. Campbell renunță la arome artificiale.

joi, 23 iulie 2015

Scaderea TVA creste castigurile retail-ului


LINK Wall-Street.ro

Parlamentul European sustine gastronomia, o rezolutie in asteptare


GRAPINIZER

LINK


Numai în România se produce așa ceva?

RETETE CONSCRATE ROMANESTI. O reglementare care a creat ceva ilogic, ca sens, fără susținere culturală. Sau despre cum se face patrimoniu alimentar fără să ai studii, nici eu nu le am, din cabanosul românesc. A dovedit cineva că produsele, nu rețetele lor, sunt specific românești? 
 
Conscrate de cine? De MADR împreună cu industria alimentară? Vi se pare că pot valida cultural rețetele românești? Se pricep la altceva, dar nu la mâncare. 
 
 

Sa manince mere cine poate, din Romania

La AGROINTEL am gasit recent un videoclip cum nu face nici o organizatie de pomicultori din Romania, pe banii lor. Cred că își urăsc clienții, pomicultorii români, ce spuneți? Clipul moldovean, poate patetic, spune un lucru simplu, pe care noi, europenizatii, nu vrem sa il spunem. Cumparati romaneste, cititi etichetele si alegeti de la noi! Iar cei care face politici publice se multțumesc să dea doar dimensiune mărului pe bani europeni, dar nu și să stimuleze consumul când nu se mai dau fonduri dincolo de cele 9 luni ale programului, în fiecare an. 


Cooperati, cooperati, c-o-o-p-e-r-a-t-i-v-a

O cooperativă poate fi un big employer, poate fi un alt tip de coprorație. Dacă ajunge mare, mare de tot. Până atunci, de-abia intrat în vocabularul corect politic al ministrului agriculturii, iată ce înseamnă o mișcare internațională și un grup de cooperative. Că tot ne gândim la țărani, mici fermieri. Link

 

Pîinea noastră cea de toate zilele

miercuri, 22 iulie 2015

Z-E-A-M-I-L...Zeamil pentru copil

Am săpat ieri prin arhiva familiei și ce am găsit? Am găsit ceea ce am crezut că face parte din istoria noastră. Alimentară, ca să spun așa. Un prospect de Zeamil. Zeamil era o substanta substitut folosită în alimentația copiilor, înainte 1989. Nu știu dacă mai există. Este ceva din porumb, ceea ce azi ar fi un aditiv probabil, care servea drept bază pentru mâncăruri, în lipsă de lapte, la prepararea a diverse chestii. 

Nu știu dacă face Zeamil face parte din galeria produselor și a ingredientelor alimentare care, renegate fiind în timpul comunismului, au revenit în mainstream și au devenit fashionable, like soya.









 

marți, 21 iulie 2015

Spotlight: Food startups in the states...bbbubble?

O frază am reținut din analiza TechCrunch referitoare la evoluția industriei food în lumea dezvoltată, iată: Fast food is no longer content to be fast; it now wants to be casual, local and green, tapping into an alert and voracious market.


6.4 asta da poartă in casăăă..consultanță gratuită pe PNDR

10 idei de proiecte, pentru consultanță gratuită! Una din mizele PNDR 2014-2020 este să scoată lumea din pământuri și să susțină start-up-uri la țară cu niște bani europeni. Din ce cunosc, acest tip de finanțare nu a mai existat în ciclul anterior. Paleta de CAEN-uri de înființat la țară este imensă, ce vrei și ce nu vrei, se poate face. GEA Strategy & Consulting S.A. Încercați că este degrabă. 

 

luni, 20 iulie 2015

Fructe de mare congelate la "Restaurante cu pretentii si cu mezeluri expirate"

Din culisele restaurației din România, din care aflăm prea puțin, prea rar: mezeluri expirate și fructe de mare congelate. Cum, spuneți dvs., ar trebuie să fie altfel? AICI

Lăsăm  deoparte teoriile conspirației conform cărora ANPC s-au dus acolo și nu la alții, pentru că. Restaurația din România este aproape nulă, dacă raportezi doar câteva excepții minore la nivel de țară, la ansamblul tavernelor care se nasc, pretind și mor, după un an-doi.


sâmbătă, 18 iulie 2015

Danemarca 100% agricultura organica/ecologica

In urmatoarele decenii, 2020 și un pic, guvernul Danemarcei si-a propus sa ajunga la 100% agricultura organica. Eu prevad ca toata agricultura Romaniei va deveni si ea organica. Fine Dining Lovers aici

 

Food in Hamcearca

Hamcearca este un sat și un centru de comună de pe valea Taiței, în podișul Dobrogei de Nord.Este situată pe linia de drum județean DJ222A care face latura de vest a Parcului Național Munții Măcinului, de la Luncavița spre Horia, dinspre nord spre sud. Am făcut o pauză la o masă la vărul meu Marin și la Marieta. În pauza de masă la ei am fotografiat hrană și contexte. Fotografiile sunt cu drept de autor, evident. La mine.





Dunărea la Smîrdan

Smîrdan este localitatea pe care o vedeți în fundal, noi fiind în trecere dinspre Brăila spre frumoasa Dobroge. O plăcută trecere cu bacul spre Dobrogea. În una din fotografii vedeți în spate, în fundal, brațul de Dunăre care vine de la Hârșova, dinspre Măcin. Smîrdan este locul unde s-a mutat în anii '60 ai secolului trecut fratele bunicului meu, unchiul Haralambie. Cazacioc. Din această cauză o ramură a familiei a trăit și trăiește la Ghecet, azi numită Smîrdan. O localitate unde românii au scufundat un vas militar al turcilor în cursul războiului de independență. Dar se vede că și această zonă a fost cucerită de bărci cu motoare, pentru că în vecinătate se află Insula Mică a Brăilei.  Fotografiile sunt ale mele, cu drept de autor. Continuați? Mergeti la articol, in continuare.