duminică, 14 decembrie 2014

Salata Scordolea/Skordalia, un preparat Logan extras din arheologia culinară

Știți ce este aceea scordolea? Probabil că ați și elaborat un răspuns spontan, dacă ați avut contact cu acest preparat culinar, fel de mâncare. 

Ce am găsit în Internet? Scordolea cu pește sărat ca la Uzlina, Cum se prepară scordoleaua în Delta Dunării, Scordolea a la Costăchel, sos scordolea. Toate pe bază de pește. Greșit, este o inovație derivată din preparatul de bază. 

Iată conform DEX ce este scordolea.


Scordolea este salată de nuci cu usturoi. Este un preparat de sorginte grecească.

Iată rețeta pe care am copiat-o din cartea Salate de Iraida Logan, Editura Tehnică, 1962. Atenție, dacă preluați, menționați sursa tot timpul!

Observați ingredientele rețetei. Ce erau alea franzeluțe albe la anul 1962? Iar untdelemnul din rețetă este ulei de măsline, să ne înțelegem bine, nu Untdelemn de la bunica

Scordolea (salată de nuci cu usturoi) de Iraida Logan

75 de gr. nuci cu coajă sau 200 gr. de nuci curățate, 1-2 căpățâni de usturoi, 2 franzeluțe albe sau 4 chifle, 100 gr. untdelemn, jumătate de lămâie, sare.

Se sparg nucile și se curăță cu grijă ca să nu rămână coji. Dacă se cumpără gata curățate, se aleg bucată cu bucată, înlăturându-se cojile rămase, eventuale gunoaie și nucile râncede sau cele stricate. Se pisează bine toate nucile și se pune deoparte într-o farfurie. Nucile nu se macină, ci trebuie neapărat pisate în piuliță ca să fie unsuroase. Usturoiul se curăță, se sărează ca să alunece mai puțin și se pisează cât mai bine. Miezul celor două franzeluțe se moaie în apă, se scurge, se sfărâmă și se freacă apoi într-un castron cu usturoiul pisat și untdelemnul turnat puțin câte puțin. După ce s-a terminat de tot untdelemnul, se subțiază compoziția cu zeama de lămâie, se adaugă nucile pisate, se amestecă totul, se freacă din nou cu lingura de lemn până devin ca o alifie. Se gustă, se adaugă sare și zeamă de lămâie, dacă este cazul, apoi se aranjează pe o farfurie întinsă și se servește cu felii de cartofi fierți sau cu felii de sfeclă roșie fiartă ori coaptă, sau cu pește rasol, raci fierți, sparanghel fiert, bucățele de carne de pasăre, etc., aranjate în jurul salatei. 

Salata de nuci este foarte gustoasă și servită simplă, putând fi întinsă pe pâine, sub formă de tartine.



Niciun comentariu: