sâmbătă, 13 decembrie 2014

Surf, Khosla, SUN Microsystems, JAVA

Nature rulz! Ce au surferii cu SUN Microsystems? Este corect ca dreptul de proprietate să afecteze brutal obiceiuri și tradiții? Cât de importante credeți că sunt potecile în peisajul rural? Sau urban? Organizarea pe care o trăim face diferența. Avem drumuri comunale, drumuri forestiere, drumuri județene, drumuri naționale, drumuri expres. Și autostrăzi. 

Dar potecile, drumurile acelea peste deal și câmpuri, printre vecinătăți, ce părere aveți, fac parte din viața noastră?

Am descoperit cu câțiva ani în urmă, că în Occident, drumurile acestea, prin peisaj, sunt considerate poteci de patrimoniu. Există asociații de plimbăreți care valorizează și luptă pentru menținerea lor.

De ce? Pentru că odată cu trecerea timpului, schimbarea ocupațiilor și modernizare, potecile capătă o nouă funcție, aceea de conexiune culturală. 

Dar proprietarii? Păi ei pun bariere, garduri de sârmă și nu mai lasă plimbăreții, ieri în exercițiul funcțiilor tradiționale, azi turiști, să folosească potecile tradiționale. Așa ceva am văzut la Șimon. Deși se vedea pe dealul din spatele satului, poteca urcând și șerpuind, pe coame, din drum spre deal erau bariere de gospodării.

Morala? O asociație de surferi americani a dat în judecată un miliardar care, cumpărând o proprietate la malul mării, a închis și drumul care ducea la mare, tradițional. După două sentințe în favoarea surferilor, miliardarul va trebui să creeze condițiile traversării proprietății sale către mare. Chiar dacă se opune.




Niciun comentariu: