duminică, 14 decembrie 2014

Salata Scordolea/Skordalia, un preparat Logan extras din arheologia culinară

Știți ce este aceea scordolea? Probabil că ați și elaborat un răspuns spontan, dacă ați avut contact cu acest preparat culinar, fel de mâncare. 

Ce am găsit în Internet? Scordolea cu pește sărat ca la Uzlina, Cum se prepară scordoleaua în Delta Dunării, Scordolea a la Costăchel, sos scordolea. Toate pe bază de pește. Greșit, este o inovație derivată din preparatul de bază. 

Iată conform DEX ce este scordolea.


Scordolea este salată de nuci cu usturoi. Este un preparat de sorginte grecească.

Iată rețeta pe care am copiat-o din cartea Salate de Iraida Logan, Editura Tehnică, 1962. Atenție, dacă preluați, menționați sursa tot timpul!

Observați ingredientele rețetei. Ce erau alea franzeluțe albe la anul 1962? Iar untdelemnul din rețetă este ulei de măsline, să ne înțelegem bine, nu Untdelemn de la bunica

Scordolea (salată de nuci cu usturoi) de Iraida Logan

75 de gr. nuci cu coajă sau 200 gr. de nuci curățate, 1-2 căpățâni de usturoi, 2 franzeluțe albe sau 4 chifle, 100 gr. untdelemn, jumătate de lămâie, sare.

Se sparg nucile și se curăță cu grijă ca să nu rămână coji. Dacă se cumpără gata curățate, se aleg bucată cu bucată, înlăturându-se cojile rămase, eventuale gunoaie și nucile râncede sau cele stricate. Se pisează bine toate nucile și se pune deoparte într-o farfurie. Nucile nu se macină, ci trebuie neapărat pisate în piuliță ca să fie unsuroase. Usturoiul se curăță, se sărează ca să alunece mai puțin și se pisează cât mai bine. Miezul celor două franzeluțe se moaie în apă, se scurge, se sfărâmă și se freacă apoi într-un castron cu usturoiul pisat și untdelemnul turnat puțin câte puțin. După ce s-a terminat de tot untdelemnul, se subțiază compoziția cu zeama de lămâie, se adaugă nucile pisate, se amestecă totul, se freacă din nou cu lingura de lemn până devin ca o alifie. Se gustă, se adaugă sare și zeamă de lămâie, dacă este cazul, apoi se aranjează pe o farfurie întinsă și se servește cu felii de cartofi fierți sau cu felii de sfeclă roșie fiartă ori coaptă, sau cu pește rasol, raci fierți, sparanghel fiert, bucățele de carne de pasăre, etc., aranjate în jurul salatei. 

Salata de nuci este foarte gustoasă și servită simplă, putând fi întinsă pe pâine, sub formă de tartine.



@designforkidz XmaSpot: de la Cosmin Frolu, un pop-up shop cu obiecte design pentru copii


Atenție, two time XmaSpot...!!!!! Un offline temporar pentru un site online. Obiecte pentru copii, special concepute prin prisma design-ului? Un an se încheie și emoția cadourilor reciproc împărtășite, cuprinde o parte a concetățenilor noștri. Este un prilej de echilibrare emoțională. Ce puteți oferi copiilor voștri? 

Cosmin are o pasiune. Designul. Legată de obiectele din jurul nostru. Cum anume este proiectat un obiect destinat uzului oamenilor dar și al piticilor, puteți vedea duminica asta la pop-up shop-ul său. Mobilier, accesorii, jucării, decorațiuni. Ce sunt mai importante sunt feeling-ul/vederea obiectelor/căderea în reflecție/revelația. SITE AICI

În 14 și 21 decembrie 2014. Detalii de contact, telefon, în site. XmaSpot, offline-ul sitului online Design for Kidz, se găsește în București, str. Iulia Hașdeu. Puteți cumpăra prin corespondență, etc...Merită




sâmbătă, 13 decembrie 2014

Nu aruncați pâinea...coaceți pe o tablă

O pâine bună nu mucegăiește. Se învechește. Tăiați felii și coaceți pe o bucată de tablă, cea pe care coaceți vinetele. Apoi ungeți cu salată de icre de crap Miadmar sau unt de arahide cu resturi de arahide sau dulceață "Pivnița bunicii" de la Saschiz. Pâinea coaptă este delicioasă ca suport....NB: Abonați-vă la blog...see right column...










Surf, Khosla, SUN Microsystems, JAVA

Nature rulz! Ce au surferii cu SUN Microsystems? Este corect ca dreptul de proprietate să afecteze brutal obiceiuri și tradiții? Cât de importante credeți că sunt potecile în peisajul rural? Sau urban? Organizarea pe care o trăim face diferența. Avem drumuri comunale, drumuri forestiere, drumuri județene, drumuri naționale, drumuri expres. Și autostrăzi. 

Dar potecile, drumurile acelea peste deal și câmpuri, printre vecinătăți, ce părere aveți, fac parte din viața noastră?

Am descoperit cu câțiva ani în urmă, că în Occident, drumurile acestea, prin peisaj, sunt considerate poteci de patrimoniu. Există asociații de plimbăreți care valorizează și luptă pentru menținerea lor.

De ce? Pentru că odată cu trecerea timpului, schimbarea ocupațiilor și modernizare, potecile capătă o nouă funcție, aceea de conexiune culturală. 

Dar proprietarii? Păi ei pun bariere, garduri de sârmă și nu mai lasă plimbăreții, ieri în exercițiul funcțiilor tradiționale, azi turiști, să folosească potecile tradiționale. Așa ceva am văzut la Șimon. Deși se vedea pe dealul din spatele satului, poteca urcând și șerpuind, pe coame, din drum spre deal erau bariere de gospodării.

Morala? O asociație de surferi americani a dat în judecată un miliardar care, cumpărând o proprietate la malul mării, a închis și drumul care ducea la mare, tradițional. După două sentințe în favoarea surferilor, miliardarul va trebui să creeze condițiile traversării proprietății sale către mare. Chiar dacă se opune.




joi, 11 decembrie 2014

De 3 ani grecii trag teapa: European Commission to reduce payments to Greece under the CAP

European Commission to reduce payments to Greece under the CAP


"The European Commission has reduced the reimbursement of CAP payments to Greece because of continued administrative problems in the management of the so-called Land Parcel Identification System (LPIS).

'It is the first time that the Commission has used this new budget management option, but it is very important that our budget rules are respected', according to EU Commissioner for Agriculture & Rural Development Phil Hogan.

Greece has made considerable progress in recent years in addressing the shortcomings for this very important element for managing CAP Direct Payments. 

However, several Commission audits carried out in the last 3 years have shown that the Greek LPIS is still not in compliance with the EU rules. As a consequence, the maximum eligible area recorded in the LPIS is overstated, which has led to irregular payments being made to beneficiaries under the single payment scheme.

Despite the action plan set up by the Greek authorities and the efforts made to remedy the situation, an audit carried out beginning of November 2014 confirmed that the objectives of the action plan were still not met and could not be achieved in the immediate future, i.e. for the payments relating to claim year 2014.

The Commission has therefore taken the precautionary measure for the first time of reducing the reimbursement of payments to Greece. The amount of the reduction corresponds to the amount considered at risk for the fund (which is estimated at around 17 EUR million). (for more information: Daniel Rosario, Tel: +32 229 56185; Justyna Milanowska, Tel: +32 22994246)

Cum a fost la Incubator 107

M-am înscris la seria de meșteri mari de la Incubator 107. Ca să povestesc despre "O privire in miezul hranei: Slow Food". Voi avea 2 întâlniri cu cei interesați, la Incubator 107, în str. Traian, în luna ianuarie 2015. Cum fost la reuniunea secretă a meșterilor, a ucenicilor? Vedeți imagini.








De ce vrea industria alimentară sa ne mintă în continuare

Noutăți în etichetare. Industria alimentară a cerut amânarea intrării în vigoare de la 13 decembrie 2014 a unui Regulament european privind etichetarea. 

Care este una din noutăți? Dacă în produsul alimentar sunt folosite arome de fructe, adică arome sintetice, este interzisă ilustrarea cu imagini de fructe. Adica  cei care cer amanarea vor sa ne mai vanda inca 6 luni produse etichetate cu foto de fructe fara sa fie saminta sau pulpă de fructe in sucul respectiv.

Din HG de aplicare a Regulamentului, extrase relevante, care ne arată de fapt că industria alimentară vrea sa ducă consumatorii de nas cu chimicalele, în continuare.

În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) lit.a) coroborat cu lit.d) din Regulament se dispun următoarele: 

- ilustrarea de fructe legume şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage, afişe, prin publicitate- scrisă video, on-line- este permisa numai în cazul în care fructele sau părţi din fruct/ suc de fructe/pulpă de fructe,legume şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente sunt utilizate la fabricarea produsului într-o cantitate care să confere acestuia specificitate. Aceste ingrediente însoţesc denumirea sub care se vinde produsul şi sunt inscrise în lista cuprinzând ingredientele urmate de cantitatea acestora exprimată în procente. 

- în cazul utilizării la fabricarea alimentelor numai a aromelor nu este permisă ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor, legumelor şi/sau a porţiunilor vegetale şi/sau a oricăror alte ingrediente.

Svalbard....Arca lui Noe cu semințe

În cazul unui dezastru genetic, norvegienii au amenajat un buncăr subteran cu semințe, material genetic de varietăți vegetale contemporane. V-am zăpăcit cu semințele? Sunt fan al diversității...





miercuri, 10 decembrie 2014

Importul de fructe domina consumul romanilor, este corect?

Sursa: ZF

La cinema...



Ce a primit Ivan Patzaichin la aniversare?


Unul din caiacele legendare....in imagini....







Slow Food President Carlo Petrini on the role of Terra Madre Day!

Carlo despre importanta hranei, cu ocazia Terra Madre Day...

Evenimentul Terra Madre in imagini, despre mancare si multe feluri

Cum a fost la Torino in 2014? O celebrare a hranei, a culturii si a diversitatii...


Un mesaj de pe ISS cu ocazia Terra Madre Day: "Il video messaggio di Samantha Cristoforetti"

Cu ocazia Terra Madre Dady, 10 decembrie 2014, un mesaj din spatiul extraterestru. Despre valoarea hranei, despre soiuri pe cale de disparitie.

(R)Evoluţia agriculturii ecologice în UE

Iată de ce reducem TVA la produse certificate ecologic...pentru că este cu mult mai remunerativă decât producția agricolă industrială clasică....


marți, 9 decembrie 2014

luni, 8 decembrie 2014

Terra Madre si Slow Food Story

Am primit filmul pentru miercuri seara, 10 decembrie 2014. 


10 decembrie 2014 Terra Madre Day - Slow Food Story, premiera in Romania @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


BIOFACH si TVA 9% la produse ecologice @BioFachVivaness #BioFachVivaness

Guvernul care stă să iasă din scenă în urmatoarele luni a anunțat prin ministrul delegat pentru buget că vor reduce TVA la produsele bio. Atenție la produsele certificate ecologic în conformitate cu Regulamentul european.  Companiile românești vor participa din nou la BIOFACH. Și vor transmite din nou succesul lor. 

În ce privește reducerea TVA. Aici avem de-a face cu o mișcare interesantă. Doar cele etichetate ecologic vor putea beneficia de acest regim. Cu alte cuvinte, sper că aveți știință despre asta, bio scris cu carioca sau organic ca schemă privată de marketing este ok. Doar că pretenția nu este verificată de nimeni. În timp ce etichetarea eco a UE este verificată. Informații aici. Asta va face diferența între șarlatani și genuine eco products. Realizate de români. 

Apoi agricultura ecologică europeană dar și cea românească sunt în plin avânt, mai bine vindem miere atestată și etichetată ecologic, decât parizer, pe piața comunitară. Degeaba plânge acum industria alimentară, să spunem ca și consumatori: da! Pentru că în competiția la raft, vom avea un acces mai facil la produse ecologice românești certificate.

Ia uitați ce specificitate a atins agricultura ecologică și corolarul ei, industria de alimente ecologice la BIOFACH. Hai să zicem da!






ATENȚIE! Se pot solicita maximum 5 (cinci) varietăți

Vreți tomate inimă de bou, semințe să le cultivați? Folosiți formularul de solicitare de probe (semințe), de semințe tradiționale în scop necomercial, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava.

duminică, 7 decembrie 2014

Tomate și nu roșii

Kokopelli se ocupă cu semințele tradiționale. Cu greu. Câte feluri de tomate credeți că am putea savura? LINK


sâmbătă, 6 decembrie 2014

Terra Madre Day, in 10 decembrie

Este ziua în care convivium-urile Slow Food din întreaga lume atrag atenția asupra problemei hranei, a păstrării specificului local. 

Terra Madre Day LINK


Un titlu gresit in Ziarul Financiar, despre branduri

O companie nu investește în brand ci în relația consumatorilor cu produsele, serviciile pe care le oferă, cărora le atașează valori, sentimente, prin care transmite încredere....etc. NU se investește în brand, brandul este rezultatul investiției într-o relație. Brandul este un instrument. Când spui că investești în brand înseamnă că dai bani pe forme, culori, sloganuri, emoții induse, ca să obții beneficii din partea relației cu clienții. Operațiunea este dinspre relații cu consumatorii, prin intermediul mărcii, către relații care apoi transformă marca în brand....


vineri, 5 decembrie 2014

Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


SLOW FOOD STORY - TRAILER ENGLISH from Autlook Filmsales on Vimeo.

joi, 4 decembrie 2014

Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


Cheese maker, flm despre branzarii Slow Food



Michelle Obama mesaj către Terra Madre, Slow Food

La deschiderea evenimentului bianual al Slow Food, la Terra Madre, a fost transmis și un mesaj al lui Michelle Obama. În America este activ curentul civic al agriculturii familiale, este promovată educația pentru hrană, la Casa Albă este creată o grădină experiment, pentru școlari. Pare insignifiant însă este aderarea la un fel de curent Occupy, pe teme de agricultură durabilă, al democraților americani. 


miercuri, 3 decembrie 2014

Nu aruncați, mâncați....Flori de dovlecel....

Simțiti legătura? Când am văzut flori de dovlecel la Roma, în magazin, mi s-a părut ciudat și aparte...Uite că Mircea Groza ne propune și asta....De la Floare'n bucate, Mircea Groza et comp....





Slow Food Story, premiera in Romania, in 10 decembrie @SlowFoodHQ

De la Festivalul International de Film de la Berlin, din sectiunea Culinary Cinema, in 10 decembrie 2014, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, "Slow Food Story". Cu o introducere despre miscarea Slow Food, Tiberiu Cazacioc.


Ceremonia de deschidere a Terra Madre, Torino 2014

La Oval Lingotto, ceremonia de deschidere a Terra Madre. Mesaje puternice de motivare, din partea multor reprezentanți ai mișcării Slow Food din toată lumea. Asta a fost în 22 octombrie seara, 2014. 


O aniversare cu casa inchisa (pe baza de invitatii): la multi ani, Ivan Patzaichin!