marți, 1 octombrie 2013

Dialog Delta Dunării

Am participat din partea "Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23", împreună cu alți factori interesați a.k.a stakeholders, la o reuniune tradițională. Aceea a decidenților politici cu privire la Delta Dunării, fiind prezente și organizații implicate în activitățile locale. Reuniunea este la a III-a ediție. În 2010 au fost Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală împreună cu colegul său John Dalli, comisar pentru sănătate și
protecția consumatorului. În 2012 au fost din nou comisarul Cioloș, dar însoțit de comisarul european pentru mediu Janez Potocnik. Iar în 2013, comisarul Cioloș a revenit însoțit de d-na Maria Damanaki, comisar european pentru pescuit și afaceri maritime. 

Ce concluzii am tras după 3 ani și ce obiectiv ne-am atins? În primul rând, ca Delta Dunării să fie tratată prin prisma asistenței europene nerambursabile, printr-o finanțare multifond. Și se va folosi Investiția Teritorială Integrată, ITI. Apoi, că trebuie folosite instrumentele existente pentru adaptarea pescarilor și a pescuitului la un dat, scăderea efectivelor de pește sălbatic. Deci, crearea de alternative pentru populația locală. Nu soluțiile clasice sunt cele potrivite, ci crearea premiselor pentru alternative, nu continuarea pe aceeași abordare, pescuit-pescuit-pescuit.


Niciun comentariu: