marți, 31 martie 2015

Publicitate negativă pentru MADR din partea "Observatorului gastronomic"

Este un fel de a trata problema. Vă anunț că MADR organizează târg de Florii, în perioada 3-5 aprilie a.c. dar am dubii serioase că este ceva ok. De când am văzut opincile din plastic propuse de MADR la un târg, m-am lămurit. Iar produsele alimentare sunt toate aceleași, din orice regiune ar fi. De oriunde ar veni producătorii. Pare că România a fost întotdeauna o piață unică, chiar fără căi ferate, drumuri și risipită în provincii, regate și principate. BTW,  care sunt bunicile românce care preparau la greu ciocolată de casă în anii comunismului, erau un fenomen de masă? De când sunt românii producători heavy de ciocoloată de casă?

MADR încearcă din nou cu acest târg de Florii să descopere produs tradițional, local, și să îl ofere în curtea ministerului. Am spus uneori, MADR poate că este bun să se ocupe de industria alimentară, poate să se ocupe de mica industrie alimentară, dar nu de gastronomie. Fiecare dintre noi ne pricepem la ceva, dânșii se pricep la ceva dar nu se pricep la gastronomie. Le-am sugerat să se combine cu Ministerul Culturii, cu Muzeul Național al Țăranului Român, care să valideze selecția de produse alimentare din punct de vedere al patrimoniului imaterial. Dumnealor, pe bani publici, se chinuie sa se erijeze în gastronomi.
Ce este rău în asta? Pentru că alterează educația publicului în materie de gastronomie locală. Sau este rău că MADR încearcă să își facă imagine dar nu cu produse locale, ci cu manifestări superficiale. Mai jos comunicatul de presă.


"În cadrul evenimentului, organizat împreună cu Asociația „Produs de Cluj”, vizitatorii vor putea alege dintr-o paletă vastă de produse de calitate precum cele din carne, lactate, murături, zacuscă, realizate de producători atât din zona Clujului, cât și din Argeș, Botoșani, Brașov, Covasna, Olt, Maramureș, Prahova, Tulcea și București, care vor expune produse ecologice certificate și tradiționale atestate.

Pe lângă bucatele cu tradiție din zona Clujului, producătorii locali vor aduce la „Târgul de Florii” siropuri și gemuri naturale, ciocolată și prăjituri de casă, pentru a reaminti tuturor vizitatorilor gusturile autentice românești.

Printre produsele ecologice care vor fi expuse la „Târgul de Florii”, organizat de MADR, se vor regăsi și uleiuri naturale, obţinute prin presarea la rece a semințelor selecționate și neprelucrate termic prin prăjire sau sucuri de mere ecologice, fără nici un adaos.

Între produsele care vor încânta vizitatorii târgului se vor regăsi vinurile de calitate cu Denumire de Origine Controlată și „Indicație geografică”, din soiuri tradiționale românești, recunoscute la nivel național și internațional, din dealurile Transilvaniei. De asemenea, la „Târgul de Florii”, vizitatorii vor regăsi și „Magiunul de prune de Topoloveni”, primul produs românesc care a obţinut protecţia la nivel european cu marca Indicație Geografică Protejată.

De la „Târgul de Florii”, organizat de MADR, nu vor lipsi nici meșteșugarii, care le vor prezenta vizitatorilor costume populare, sculpturi în lemn, pielărie sau sticlă, precum și renumitele păpuși artizanale, îmbrăcate în port tradițional românesc specific Transilvaniei. În zona Clujului se spune despre motivele care împodobesc straiele populare, cum sunt florile sau cruciulițele de pe catrințe, că reflectă credința străbună și respectul față de tradiție, om și natură. Totodată, la târg vor fi prezenți și meșteri care stăpânesc arta încrustării pietrelor semiprețioase și a dantelei.

Printre expozanții care vor participa la „Târgul de Florii”, organizat de MADR, vor fi și beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile, care au reușit să construiască o afacere pornind de la procesarea lavandei.

De asemenea, de-a lungul celor trei zile, vizitatorii vor putea lua parte la diferite spectacole folclorice, în cadrul cărora vor fi prezentate obiceiurile de primăvară care se țineau altădată în postul Paștelui, din zona Clujului, Maramureșului și Bihor. Artiștii din zona Clujului, Maria Golban Șomlea și Marius Ciprian Pop, vor susține în prima parte a zilelor scurte recitaluri folclorice."

Niciun comentariu: