marți, 24 martie 2015

Slow Food la EXPO Milano, un eveniment global despre hrana @SlowFoodHQ @realitatea



Slow Food participă la Expo 2015 pentru a evidenția rolul esențial al biodiversității și al tinerilor fermieri în ce privește hrănirea umanității

Slow Food va avea propriul său spațiu expozițional pe parcursul celor șase luni ale Expoziției de la Milano și în perioada 3-6 octombrie 2015 Rețeaua Slow Food Tineret va organiza “Tineretul Terra Madre – Noi Hrănim Planeta!”, reunind tineri fermieri din toată lumea.

Secțiunea de site dedicată participării Slow Food la Expo Milano 2015 este acum online la www.slowfood.com/expo2015

Tema principală a Expo 2015, care va fi organizată la Milano între 1 mai și 31 octombrie 2015, este Hrănind Planeta, Energie pentru Viață, o temă pentru care Slow Food lucrează încă de la înființare și care a determinat întotdeauna felul în care organizația gândește și funcționează. Având aceasta în minte, Slow Food a simțit că este esențial să îi fie auzită vocea prin participare și oferind soluțiile sale la problema hrănirii planetei, iar problema ridicată de tema Expo 2015 va abordată prin unul din obiectivele principale ale Slow Food: biodiversitatea.

În ce privește participarea Slow Food timp de șase luni în spațiile Expo 2015, Slow Food va avea 3.500 m.p. de spații concepute de Herzog & de Meuron, unul din cele mai faimoase studiouri de arhitectură din lume. Scopul standului este să explice semnificația biodiversității în contextul mai larg al sistemului global al hranei și astfel să demonstreze de ce este atât de importantă păstrarea ei, precum și să arate relația biodiversității cu soluțiile pozitive ce au fost deja obținute în domenii precum securitatea alimentară, sustenabilității și a mai bune distribuții a resurselor de hrană.

Un eveniment adiacent, Terra Madre – Noi Hrănim Planeta, va avea loc în perioada 3-6 octombrie 2015 la Milano și va reuni câteva mii de tineri delegați Terra Madre din întreaga lume la Milano. Întâlnirile Terra Madre au fost întotdeauna o importantă ocazie pentru schimburi de idei. Această ediție milaneză a Terra Madre este răspunsul politic al Slow Food pentru Expo 2015 și va da un rol de primă mărime tinerilor care lucrează în producția de hrană, prin mii de fermieri, artizani ai hranei, pescari, nomazi, popoare indigene, maeștri bucătari, studenți și activiști din întreaga lume

Focalizarea pe tineri are o semnificație majoră: Expo 2015 pune problema felului în care vom reuși să hrănim planeta în viitor, cu o populație în creștere și resurse naturale din ce în ce mai fragile. Slow Food a lansat un apel țintind în mod special tinerii producători de hrană din întreaga lume, îndemnându-i să vină la Milano.

Click aici să descărcați Apelul președintelui organizației Slow Food, Carlo Petrini, adresat comunităților de tineri producători, în mai multe limbi

Herzog & de Meuron au făcut o treabă excelentă prin construirea unui spațiu Slow Food sustenabil, diferit de cele mai multe din structurile Expo 2015. Spațiul Slow Food nu va fi localizat în Pavilionul Italiei ci la capătul Decumano, pentru că Slow Food, deși născută ca organizație în Italia, are acum o consolidată prezență internațională. Aria Slow Food este formată de trei structuri în întregime de lemn a căror formă evocă fermele țărănești tipice din peisajul natural al Lombardiei. Structurile pot fi ușor dezasamblate, mutate și refolosite în altă parte la finalul evenimentului ce va dura șase luni. Cele trei structuri din lemn sunt organizate într-un triunghi și pot fi vizitate gratuit.
Spațiul Slow Food conduce vizitatorul printr-o experiență senzorială cu o primă zonă ce prezintă traseul biodiversității, o zonă de expoziție cu scop educațional, care include fotografii, video, jocuri interactive și instalații artistice. Această zonă prezintă problemele curente al sistemului hranei și oferă multe soluții pozitive și practice ce sunt la îndemâna fiecăruia

A doua clădire îi trece pe vizitatori de la teorie la practică, permițându-le să descopere biodiversitatea prin degustarea brânzeturilor artizanale și învățându-i mai multe despre lanțul producției de produse de fermă. Brânzeturile sunt o modalitate de a cunoaște - și experimenta direct - biodiversitatea diferitelor rase și specii de animale, și diversitatea brânzeturilor: rezultatul cunoștințelor a generații de producători de brânză. Vizitatorii pot plăti pentru degustarea a patru feluri de brânză din Italia și Europa, ce pot fi împerecheate cu unul din cele patru vinuri disponibile în acea zi. Pe parcursul a șase luni, Slow Food va oferi o selecție de 200 de vinuri și 84 de brânzeturi. 

A treia clădire găzduiește Teatrul Slow Food, o arie dedicată atelierelor de lucru, conferințelor, expozițiilor și întâlnirilor informative cu producătorii pentru a învăța mai mult despre problemele arzătoare ale sistemului hranei. În spațiul central, curtea, Slow Food va crea o grădină vegetală sustenabilă pentru a prezenta unul din principalele sale proiecte ce au ca subiect protecția alimentelor locale și a semințelor, suveranitatea hranei și sustenabilitatea. Grădina vegetală prezintă unul din principalele proiecte ale Slow Food, 10.000 de grădini în Africa, pentru audiența internațională.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați Biroul de Presă al Slow Food International:

Paola Nano, +39 329 8321285 p.nano@slowfood.it
Sharon Aknin Sheets, +39 3274737220 s.aknin@slowfood.it

Slow Food implică peste 1 milion de persoane dedicate și pasionate cu privire la hrana bună, curată și corect prețuită. Acestea includ maeștri bucătari, tineri, activiști, fermieri, pescari, experți și academicieni din 158 de țări; o rețea de peste 100.000 membri Slow Food, legați la 1500 de organizații locale din întreaga lume (cunoscute drept convivia), contribuind prin cotizația lor, precum și prin evenimentele și campaniile pe care le organizează; peste 2500 de comunități ale hranei care practică în întreaga lumea, producția sustenabilă de și pe scară redusă de hrană de calitate.

Niciun comentariu: