Războiul din Ucraina se revarsă alimentar și la București, deși timid. Pe ici pe colo, se înfiripă segmente de comerț cu produse alimentare din estul sălbatic. Ost Markt în cartierul Tineretului lângă piața Norilor, magazinele din Moșilor și Pache Protopescu, încercarea tristă de a păcăli clienși, din str. Paris. Dar vă scriem să vă semnalăm produse și din Ucraina. Acum vedeți halvaua Zolotoi Vek.
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
sâmbătă, 18 iulie 2015
Creștinii iau cu asalt magazinul iranian
Încă o poveste din viața unui consumator de hrană cu pedigree. Creștinii i-au exasperat pe iranienii care țin acest magazin din Calea Moșilor, București. Un strigăt disperat din anunțul de pe ușă: "Nu vindem alcool!" Dacă este scris pe firmă că este iranian, arăbesc (iar unele produse sunt turcești) de ce caută alcool la ei? Ca să îi enerveze sau pentru că nu sunt educați. Creștinii, zic. În Istanbul magazinele cu alcool sunt puține în cartiere, sunt specializate și vând numai liquors. Este drept că în magazinul iranienilor găsiți niște produse alimentare, gen conservate, interesante. Recomandat de Observatorul gastronomic.
vineri, 17 iulie 2015
Arla Food Innovation Food Challenge @cbc_cup
Lupta se dă nu numai în aplicații informatice pentru dispozitive digitale mobile, de găsit taximetriști de ocazie. Ci și în inovația în domeniul hranei. Food innovation.
În cadrul unei mari competiții globale dedicate inovatiei tehnologice Creative Business Cup, a fost creată o secțiune Food Innovation. Sponsorul este ARLA.
Substanța fundament pe care ARLA vă provoacă să o folosiți pentru inovație este laptele. Mai mult amănunte aici.......
Vrem brânza numai din lapte...Petitia Slow Food
Semnati? Poate face valuri internationale. Ca de acolo ne vine parte din branza. In Italia este interzisa folosirea laptelui praf in producerea branzei, interdictia fiind fundamentata de pastrarea traditiilor. Apropos, stiti de ce a aparut laptele praf?
Cheese 2015 si branza de burduf, prezidiul Slow Food
Prezidiul Brânza de burduf va fi prezent la evenimentul Cheese 2015 acolo unde se va discuta despre situatia proasta a zonelor montane.
Restograf recomandari pivotate
La sfârșit de săptămână, Restograf repune în poziție review-urile și astăzi le pivotează pe principiul masa în oraș cu un pic de distracție. Sper să nu fie localuri din alea unde mergi cu timpanele sparte.
Pastila de regulament: Vitamina C
Vitamina C. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care asigură un aport zilnic de 200 mg de vitamina C. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 200 mg, în plus față de aportul zilnic recomandat de vitamina C.
Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva:
joi, 16 iulie 2015
Pastila de regulament: Nuci
Nuci. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care asigură un aport zilnic de 30 g de nuci. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 30 g de nuci.
Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Nucile contribuie la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge.
Campanie: semnati petitia Slow Food de sustinere a interzicerii laptelui praf in branza
O fi in Italia, unde legea interzice branza SI cu lapte praf, dar este o atitudine de sustinere a patrimoniului cultural. AICI AICI AICI
miercuri, 15 iulie 2015
Brânză? Cheese 2015 #SlowFoodHQ
Prezidiul Brânza de burduf este și el prezent la evenimenul Cheese 2015. Presiunea economiei de tip industrială pun in pericol culturală alimentară dar și agricolă de la înălțimi. Și în România se discută despre valorizarea producției montane în condițiile în care de anul trecut a apărut și indicația de calitate "produs de la munte". Iată comunicatul de presă al Slow Food.
Spotlight: Blue Apron, un Unicorn in food
V-am mai scris despre ideea asta traznita. Blue Apron va ofera. O lista de feluri de mincare, un box cu ingredientele necesare. Si apoi va preparati singuri masa. Ideea este minunata pentru ca incurajeaza gatitul versus fast food. Este drept ca rupe consumatori din cei ce ar merge la restaurant, modalitate si aceasta de a savura mancarea nu doar de a baga la stomac nutrienti. Blue Apron este al doilea fenomen american dupa Uber, est un "Unicorn" care aduna de pe piata sume imense pentru finantare.
Spotlight: #WWOOF Romania
Pentru o experiență unică în viață, dacă trăiți la oraș sau sunteți profund de lumea rurală, gospodăriile WWOOF din România sunt locuri deosebite în care să vă regăsiți personalitatea. Pe scurt: o vacanță la o fermă organică. Pregătiți-vă și spiritual.
WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms / Oportunitati din Lumea Intreaga la Ferme Ecologice)
este o retea de ferme ecologice care ofera oamenilor posibilitatea de a
voluntaria si de a (re)intra in contact cu lumea satului.
Voluntarii (wwooferii) muncesc la fermele care ii gazduiesc iar in
schimbul acestui ajutor, fermierii le asigura mancare, cazare si o
experienta unica de a trai si de a explora viata la tara.
Wwooferii au ocazia sa discute si sa invete din experienta fermierilor
despre biodiversitate, agricultura ecologica si miscarea ecologica. Din
intregul schimb cultural beneficiaza atat fermierii cat si voluntarii.
Spotlight: Cutia Taranului, lant alimentar scurt
Uneori modelelele sunt aproape de noi si nu le vedem. Cutia Taranului are inca o cutie inauntru - cutia cu branzeturi. Incercati?
Pastila de regulament: Carne sau pește
Carne sau pește. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care conțin cel puțin 50 g de carne sau pește într-o singură porție cuantificată. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum de 50 g de carne sau pește împreună cu unul sau mai multe alimente care conțin fier non- heminic.
Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Carnea sau peștele contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului atunci când se consumă împreună cu alte alimente care conțin fier.
marți, 14 iulie 2015
Rooftop food de la Restograf
La alții este o tradiție să fii la înălțimea orașului. Sau ce spuneți despre o excursie pe acoperișurile orașului, București? Interesant este pasul în față pe care îl face Restograf. Este un site de review-uri privind locurile unde poți să mănânci, cu articole pe teme gastronomice, descoperiri și critici. Săptămânal sunt pregătite pachete de recomandări, twist-uri din conținutul pe care l-a acumulat situl. De data asta vă transmit ceva inedit, sigur nu au surprins totul. Alimentația la înălțime.
Bio, eco???
Singurele produse care sunt ecologice sau organice sunt cele certificate de organismele de specialitate, recunoscute de România, pe baza regulamentelor europene. Doar produsele cu semnele de mai jos pot fi numite ecologice sau organice.
Pastila de regulament: Fibre din boabe de ovăz
Fibre din boabe de ovăz. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare având un conținut bogat în astfel de fibre, astfel cum apare la mențiunea BOGAT ÎN FIBRE, prevăzută în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.
Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Fibrele conținute în boabele de ovăz contribuie la creșterea volumului bolului fecal.
luni, 13 iulie 2015
Divan, o greșeală de poziționare, ghiciți care?
Un singur cuvant nu este la locul lui in titlul articolului din Ziarul Financiar si asta arata lipsa de pregatire a reporterilor. Daca nu cumva Andrei a folosit cuvantul respectiv. Ceea ce este si asa o problema. Divan este un restaurant cu specific turcesc. Interviul AICI.
Republica Bio, doua principii corecte
Două concepte sănătoase și diferențiatoare. Republica Bio.
Promovarea pe baza unei scheme de diseminare, bazată doar pe resurse media locale. Are sens pentru că produsele sunt aduse de afară și aici se caută valorizarea lor. Și pe de altă parte este vorba de principiul corect, banii să stea aici, în țară.
Apoi, este prima dată când cineva oferă doar produse certificate BIO și ECO, certificare pe bază de organism de certificare, inspecție și control.
Chestiile astea două recomandă oferta de la Republic Bio. Dacă găsiți ceva ce încalcă principiile, sancționați prin necumpărare.
Interviu in Wall-Street.ro AICI
Tartelier made school
Desi au trecut doi ani de cand Tartelier a intrat in conservare, tot cred ca au creat o mitologie. Nu vom renunta sa asteptam revenirea lor. LINK.
Spotlight: cooperativele pe lista MADR de cuvinte corecte politic
De-abia acum? Cooperativizarea a fost un lucru rău pentru țăranii care au fost forțați să își cedeze proprietatea. Presiuni psihologice, depresii, închisoarea. A fost bine din punct de vedere economic? Nu știm. Însă pentru generația celor care urmat țăranilor cooperativizați, acelora cred că nu le-a mers rău. În sfârșit la nivel oficial am renunțat la ipocrizia ce a caracterizat MADR pe această temă. S-au ferit de cuvântul cooperativizare pe motiv că au alegătorii rețineri. În realitate a organiza o cooperativă înseamnă răspundere, democrație, economie la vedere, fiscalizare. Dar nu poți face, în această etapă, agricultură fără marketing, fără rețele, fără comercializare. De aceea cooperativa este forma cea mai potrivită să fie susținută. Când am vorbit despre cooperativă în 2013 la TVR, s-au amuzat de mine.....
Pastila de regulament: Culturi vii din iaurt
Culturi vii din iaurt. Când poți scrie ca producător că ai în produs culturi vii din iaurt? Pentru ca mențiunea să poată fi înscrisă pe acestea, iaurtul sau laptele fermentat trebuie să conțină cel puțin 108 unități formatoare de colonii de microorganisme vii (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus și Streptococcus thermophilus) per gram.
Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Culturile vii din iaurt sau lapte fermentat facilitează digestia lactozei din produsele alimentare la persoanele care au dificultăți în ceea ce privește digerarea lactozei.
duminică, 12 iulie 2015
Din nou muntii Macinului - We Singing Colours
We Singing Colours - Bridal Hands. Filmat în întregime în munții Măcinului, acum două săptămâni. Video by Mihai Dragolea & Radu Mocanu (vagabondfilms13@yahoo.com) // Song Mix & Mastered at Space Magnetic Studios (Belgium) // PR & Booking: Bianca Boitan-Rusu
sâmbătă, 11 iulie 2015
Brutarie cu Cartea Brutarului
Interesante sunt rețetele din timpul comunismului și înapoierea lor tehnologică: făină, drojdie, extract de malț. De aici de mai jos.
Balabancea içinde Türk mezarlığı. Turkish old cemetery in Balabancea. Vechiul cimitir turcesc din Balabancea.
Balabancea içinde Türk mezarlığı. Turkish old cemetery in Balabancea. Vechiul cimitir turcesc din Balabancea.
Un cimitir vechi de peste doua sute ani, cu pietre deja cucerite de vegetatie. La Balabancea, in judetul Tulcea, Romania. Pietre de o frumusete si stranietate aparte, sunt urma unei culturi care a inceput acum cateva sute de ani, odata cu instapinarea Dobrogei de catre otomani. Apoi a fost fracturat de schimbul de populatii dintre cele doua razboaie mondiale. Iar dupa 1947, emigratia determinata de cele doua blocuri mari politice din Europa, a trimis la Istanbul pe ultimii urmasi ai turcilor din Balabancea.
Un cimitir vechi de peste doua sute ani, cu pietre deja cucerite de vegetatie. La Balabancea, in judetul Tulcea, Romania. Pietre de o frumusete si stranietate aparte, sunt urma unei culturi care a inceput acum cateva sute de ani, odata cu instapinarea Dobrogei de catre otomani. Apoi a fost fracturat de schimbul de populatii dintre cele doua razboaie mondiale. Iar dupa 1947, emigratia determinata de cele doua blocuri mari politice din Europa, a trimis la Istanbul pe ultimii urmasi ai turcilor din Balabancea.
An old cemetery, of more than 200 years, with tombstones already conquered by vegetation. In Balabancea, county Tulcea, Romania. Local stones of a special beauty and strangeness, last remnants of a culture which began hundreds years ago, when Dobroudja became part of the Othman Empire. This culture was fractured by the exchange of populations between the two world wars. And after 1947, it followed the emigration caused by the existence of the two big political blocks in Europe, whereas last remnants of Turks from Balabancea, settled in Istanbul.
Iki yüz yılı aşkın bir eski mezarlık zaten taşlar bitki örtüsü fethetti. Balabancea anda, Tulcea ilçe, Romanya. Taşlar eşsiz güzelliği ve gariplik, Osmanlılar tarafından instapinarea Dobruca ile, birkaç yüz yıl önce sonra başladı ürünlerdir. Sonra nüfus değişimi, iki dünya savaşı arasında kırıldı. Ve 1947'den sonra, göç Balabancea Türklerin son torunları için İstanbul'a gönderildi Avrupa'nın en büyük iki siyasi bloklar, yol açtığı.
joi, 9 iulie 2015
Un cimitir turcesc din Dobrogea
Fotografiat probabil in perioada interbelica. Asa arata azi cel de la Balabancea si cel de la Iaila, judetul Tulcea. I like those tombstones.
Chipurile lui Costica Acsinte
marți, 7 iulie 2015
Where KFC is America is.....bitter taste after a cheap advertising
Romanians, advertising people are still thinking you are dumb and stupid...
Or: Proudly sponsored by US State Dept. Romanians, stay home, it is like in America! Because you have KFC, no?
Or: Give Romanian a chicken fried wing and they, fools, think that are living the American Dream home...
Or: One goes to the KFC counter and orders: Well, gimme 5 American Dreams and a coke, pliz...I want to live it fully
duminică, 5 iulie 2015
Biscuit by Sohodoleanu: I will be back
A fost duminică 5 iulie a.c. și duminica este o zi de pauză în răsfățuri. Dar am fost acolo în str. Popa Savu nr. 3, o să revin.
Funding needed for "Last transhumance", a project from movie category, initiated by Dragos Lumpan
By Dragos Lumpan
We are witnessing the disappearance of a way of life. Fewer and fewer shepherds cease transhumance, walking with their herds. Last transhumance describes in photography and film the extinction of a millennial way of life. Last Transhumance is an artistic, ethnographic and sociological project totaling 8 years, 6 countries, more than 50,000 km traveled, 100,000 photos, 70 hours of footage and 100 hours audio recordings.
About shepherds who still practice transhumance:
They sleep together with the sheep all the time, either summer or winter, near the herd, in order to protect the flock against wolves and bears attacks.
During the trip, everything they own is loaded in the morning and unloaded in the evening on donkeys’ backs.
They live only under the open sky regardless of the season.
They always get up in the morning long before sunrise.
Cioban by Dragos Lumpan
Cine credeti ca este personajul de mai jos? Ieri Gheorghe azi Ghita. Ieri urban shepherd, azi un român care are inițiativă. Descoperit de Dragos Lumpan in proiectul Transhumanta. Proiect care asteapta suportul vostru financiar AICI.
Maia este un superlativ al Masinii cu Inghetata #icecream
M-am întâlnit cu Adi Mengheș (Masina cu inghetata) duminică 5 iulie 2015, la evenimentul de stradă care închide o arteră principală a Bucureștiului, în weekend, pentru evenimente de
stradă. Asta mi-a adus aminte de faptul că v-a promis un interviu cu Adi despre proiectul Maia. Este un format adaptat pentru reuniuni tematice, al masinii cu inghetata. Care a plecat de la traditia actualizata tehnologic, a vanzatorilor ambulanti de inghetata de la tara, de acum cateva decenii. Iata ce ne spune Adi Menghes.Again about Macin Mountains, trasee de turism ecvestru
V-am mai scris despre muntii Macinului. La poalele lui, in comuna Greci, de cativa ani, incet, dar sigur, de dezvolta proiecte de servicii turistice. Tururi cu caii in Parcul National Muntii Macinului. De-abia acum se pare ca intra in main stream. In curentul principal. La DIGI 24 a fost difuzata o prezentare in proiectul lor "Turist acasa", duminica 5 iulie a.c.
Despre Parcul National Muntii Macinului AICI.
Despre traseele de turism ecvestru AICI.
Despre cum se practica turismul cu backpack AICI.
Despre tabere fotografice Mircea Bezergheanu AICI.
Locuri cu cafea in oras: Do you a want a shot or a spot?
Do you a want a shot or a spot? Duminica 5 iulie 2015 am plecat într-o excursie urbană cu bicicleta, de la Parcul Tineretului spre Piata Victoriei. Dupa ce m-au claxonat o patrula a Politiei si trei autovehicole - un autobuz RATB si doua autoturisme, am ajuns cu bine la Piata Victoriei. Tinta mea a fost Biscuit, pe str. Popa Savu. Am ajuns in capatul strazii, la Steam. Pe str. Uruguay 22. Eu nu descriu locul, ci trairea pe care am avut-o intr-un loc aparte. Because this is to be slow. Si veti gasi in imaginile din articol ilustrarea a ceea ce am gasit la Steam. Asadar.
Do you a want a shot or a spot?
Do you a want a shot or a spot?
Spotlight: Piete din Bucuresti
Piete din Bucuresti este un proiect interesant desi cu multe lipsuri. Il gasiti in Facebook si un interviu cu muncitorii la proiect in Restograf.
Sa le incurajam pe cele si cei care colinda pentru noi. O idee mai buna as avea eu, dar cere bani.
Respectiv:
- piete din Bucuresti, asa da, asa nu in ce priveste curatenia
- piete din Bucuresti, prietenoase sau nu cu clientii
- piete din Bucuresti, de speculanti sau nu
- piete de vanzatori sau de fermieri?
- preturi de piata la 5 produse...ma opresc aici...
sâmbătă, 4 iulie 2015
Divin și Eden, de la covrigi la bucurii
Trebuie să ai un pic de haz și curaj, deși încă odată o spunem, consumatorii români mai au încă până să fie sceptici, ca să faci din patiseria de la colțul străzii, dintr-un container, o propunere de hrană care chipurile te-ar aduce mai aproape de divinitate. Dar uite că business-ul a fost vizionar și a mers până în ziua de azi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)