joi, 27 noiembrie 2014

Ce învățăminte politice am tras de la Food Bloggers 2014

Eu nu sunt un food blogger ci un slow food blogger. Este nișa nișelor, un fel de food blogging etic. Pentru că Slow Food este de fapt o abordare anti-sistem a problemelor hranei și înseamnă folosirea acesteia ca armă politică. În favoarea gastronomiei contra globalizării hranei.

La subiect. Nu, nu am vorbit la această conferință, ci la alta. Poate că ediția viitoare,  voi reuși să propun un subiect la ediția a II-a, mișcarea Slow Food. Cum conferențiez eu la scena deschisă AICI filmat la Intercontinental. 

However, la FB Conference m-am întâlnit cu vechi sau noi cunoștințe: Cristina Mazilu, Adi Hădean, Marius Tudosiei, Cristi Manafu, Adrian Iana de la Divan, Oana Mehedinteanu de la România Culinară, Silvia Jalea de la GMP PR, Chef David Contant, Oana Bulancia de la 100% Românesc, Maria și colegii ei factotum de la EVENSYS, Oana Coanță de la Bistro dell'Arte din Brașov și Slow Food Țara Făgărașului. Cu Nina Erena de la Solaris. Nu în cele din urmă, cu Tea Vasilescu, pe drumul către o familie mărită. 

Pe Adi Hădean l-am provocat la o discuție despre proiectul său educațional și filantropic, de educare a unor copii în meseria de bucătar. Acesta ar fi fost un subiect bun de discutat. După ce gătim bine, ce anume facem pentru ceilalți? Am discutat cu Codruța și despre Iulian Duțu și despre Slow Food Baia Mare. Cu Oana Mehedințenu, despre suportul ei pentru proiectul România culinară și emoțiile ei de-a fi prezentă la Conferința Food Bloggerilor. Cu Oana Coanță despre plăcuta și obositoarea povară a unui bistrou de calitate la Brașov. Cu Andrei Iusut și cu Silvia Jalea despre meritele unui proiect de excepție, Divan. Cu David și Oana Bulancia nu am apucat să discut prea multe, deși aș fi vrut. Iar cu Răzvan Exarhu despre linia fină, dorită sau nu, între food și alimentație industrială. Re-inventarea hranei țărănești sau românești, o arheologie aproape imposibilă. 

Deci. O supriză a sfârșitului de an a fost deci evenimentul organizat de EVENSYS, cu suportul partenerilor săi: conferința Food Bloggers. EVENSYS, se știe, leagă activitatea online de cele ce se întîmplă offline, pe mai multe industrii, de mai mulți ani. Cum remarcă Cristian Manafu, cel care conduce echipa EVENSYS, agregarea unei masse critice a blogurilor culinare a determinat aventura organizării unei conferințe. 

Ce înseamnă acest eveniment:
-a luat amploare nișa online a blogurilor axate pe domeniul culinar, creșterea fiind semnificativă în volum cu o calitate peste medie;
-pivotul semnificativ unificator al acestor bloguri, este descoperirea sau redescoperirea hranei, prin gătitul acasă;
- redescoperirea hranei de către tineri, sala a fost plină de tineri până în 35 de ani, ei fiind preocupați de hrană dar și de exprimarea prin ea;
- uimirea că acești tineri se reîntorc la cratiță, deși ei sunt parte din cultura fast-food;
- această conferință adaugă un petic valoros, un patch, peisajului pe care l-a deschis mișcarea Slow Food cu 7 ani în urmă prin Târgul Țăranului, continuată cu mișcarea cultă de renaștere a produselor tradiționale, competițiile Master Chef și acum conferința bloggerilor culinari;
- componenta etică a hranei a lipsit, dar ea va veni cu timpul, este important ca bloggerii culinari să vadă în hrană un instrument de educație, nu doar o plăcere a artei pentru artă, ci hrana ca instrument social...



Tudosiei, Mazilique, Hadean, Codruta


Painile Codrutei

Painile Codrutei

Codruta care face paine

Hadean

The room...



miercuri, 26 noiembrie 2014

ADEPT de 10 ani


Et in Arcadia ego! Evident nu sunt un adept a ceva sau altceva, așa, fără scop. Dar o aniversare a primilor 10 ani de activitate ai Fundației ADEPT ?

În România ultimilor 25 de ani și mai ales a ultimului deceniu, o puternică mișcare de dezvoltare rurală a prins rădăcini, cu puțin timp înainte de aderarea României la UE. 

De ce este importantă munca echipei de la ADEPT azi la bilanț ?

- Puțini știu, dar gemurile transilvane, gemurile săsești care au dat naștere un trend național și de masă, de la Saschiz au pornit și de la un concept valorizator bazat pe principiile mișcării Slow Food;
- Activarea Transilvaniei ca leagăn al biodiversității, s-a născut din interacțiunea proiectelor ADEPT cu cele ale lui Charles, HRH Prince of Wales;
- Dezvoltarea mișcării Slow Food a avut un imbold și din puseurile date de implicarea ADEPT;
-Teme precum pajiștile High Nature Value au fost folosite din politica europeană în cea națională, în PNDR, de către ADEPT;
- ADEPT este un actor important în Comitetul de Monitorizare al PNDR; 
- Și multe altele....o selecție extrem de subiectivă....

Felicitări ADEPT, puține alte organizații au influențat viața satului românesc pe termen lung, precum voi. 

Marți seara, 25 noiembrie 2014, am avut prilejul și privilegiul să mă văd cu amicii de la ADEPT. Și amicii lor care sunt și ai mei. Montajul și efortul lor au fost pe măsură. La Clubul Țăranului Român, o scenă de eveniment, pregătită acolo unde de obicei sunt mese. Câteva panouri cu ecran de proiecție, prezentând proiectele lor flagship. 

10 ani de ADEPT, Catalin Stefanescu
Cătălin Ștefănescu, maître d'honneur. 

Hrana asigurată din proiectul lui Mircea Groza și a lui Jonas.



Asta cred ca este imaginea capturata de mine la Torino

M-am întâlnit cu Ben Mehedin, coordonator de proiect la ADEPT, cu Cristi Gherghiceanu, manager ADEPT, cu Tina Călugăr, director executiv GAL Târnava Mare, cu Anca Călugăr Dalmasso, cu Tincuța și Dan Cișmaș (țăranii ecologiști de la Ferma Țopa), cu primarul din Saschiz, dl. Șoaită. Cu Carmen Praja și Angela Filote de la Reprezentanța Comisiei Europene. M-am mai văzut cu Viviana Vasile de la RNDR, cu Clara Ungureanu de la MADR și dl. Mihai Herciu de la PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală). Cu cine a fost minunat să mă văd? Cu dl. Răzvan Voiculescu, fotograful de proiecte culturale. Cu Ionuț Sibian de la FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile). D-na Gerda Gherghiceanu, legenda din Saschiz, a fost și ea prezentă. Nu a lipsit Nathaniel Page, mentorul Fundației ADEPT. Și am avut norocul să fac cunoștință cu Răzvan Exarhu. Cu dl. Dorel Șandor am vorbit, după 25 de ani, despre cum săream pârleazul din clădirea Guvernului în aceea a MAE, la asaltul minerilor asupra Palatului Victoria, în 1990. 


Scuzati lumina, asta nu a fost potrivita, au pus lumini roz....



Cautati in YouTube Art of  DAR


Tiberiu Cazacioc si d-na Anca Calugar Dalmasso, Casa de pe Deal, Saschiz

Ben Mehedin, Fundatia ADEPT

Mircea Groza, Catalin Stefanescu, Jonas


El
Primarul Soaita, comuna Saschiz


Echipa restransa, Fundatia ADEPT




luni, 24 noiembrie 2014

Cartografierea patrimoniului cultural la nivel național....

Un nou proiect finanțat de AFCN, lansat recent. O cercetare de opinie privind patrimoniul cultural, care continuă opera de investigare a pieței culturale. Opinia publică a fost întrebată ce înseamnă patrimoniu, ce ar fi gata să facă pentru a-l susține, etc. Forma în care această cercetare a fost transmisă publicului (grafică, website design, paletă coloristică) îi aparține lui Bogdan Cătălin Cazacioc. Sigur, meritul a fost al echipei de la Institutul Național pentru Cercetări și Formare Culturală, și anume că l-au inclus în echipa lor. AICI




Our work in progress: Asociatia Ivan Patzaichin-Mila23

duminică, 23 noiembrie 2014

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Design si tehnologie inspirate de natura: Ask Nature

Ați auzit de BIOMIMICRY? Dar de AskNature? Pot design-ul și tehnologia să se inspire din natură? Se are că da, în ciuda multor sceptici neinformați....






Intoleranța la gluten, un mit?

Branza de burduf in Google Cultural Institute #preservation #food #biodiversity #arkoftaste #slowfood 

Toată familia Istrate de la Fundata, Brașov, oameni care au contribuit la râspândirea mișcării Slow Food în România, se află în galeria Google Cultural Institute. Desigur nu uităm de nici de familia Popoiu de la Bran. Dar acum punem lumina pe brânza de burduf și ai lui Istrate. 

Ark of Taste este un proiect al Slow Food de salvgardare a alimentelor si speciilor pe care de disparitie. Fiecare țară cu convivium-uri și-a înscris în Ark of Taste câte ceva. Google Cultural Institute a pus la un loc, împreună cu Slow Food, toate elementele de patrimoniu gastronomic, în colecție media, în Internet. 









vineri, 21 noiembrie 2014

Premiu 1 milion de euro, food scanner

The Horizon Prize for a Food Scanner will be awarded to a mobile solution that analyses precisely, quickly and efficiently food composition, nutrition facts and potentially harmful ingredients such as allergens. It should also be able to provide feedback to users regarding their health and lifestyle.




Paliștan și Slow Food Brusturoasa Palanca

Încercați un produs alimentar țărănesc inovativ, cârnatul de păstrăv. Căutați standul Ionela Paliștan la târgul de la ASAS (Agronomie, București, în zona hotelului Pullman/World Trade Center). Obțineți o reducere dacă îi spuneți doamnei Paliștan că  ați aflat de produsul său din acest articol. Dar mai întâi gustați cârnatul și apoi cumpărați. 




joi, 20 noiembrie 2014

Cu ochii pe țepele din coșul de cumpărături...sau mercurialul societății civile

Mă gândeam și eu mai demult, ce ar însemna să fac o bază de date cu prețurile la legume și fructe din piețele urbane de proximitate, pentru comparare. Azi s-ar putea realiza o aplicație mobilă. Uite că APC România face un coș al cumpărăturilor, ca să știm ce și cât ne costă. 

Așadar astăzi vă propun încă un prilej de reflecție, prilejuit de această inițiativă aparte a APC România (dacă vreți să fiți susținători, merită, încercați aici). NOTĂ: Este o organizație non-guvernamentală, de utilitate publică, grassroots, condusă de un profesor de la ASE. Deci nu este o chestie cu politicieni, cel puțin din ce cunosc eu până acum. Și această APC România a început, mai consistent și consecvent, de anul trecut, să ne apere drepturile. Chestia cu coșul de prețuri și urmărirea lui, poate aduce scăderea unor prețuri. Este un mercurial susținut de societatea civilă.

Butul afumat de porc domină Italia

Ce aflăm din această imagine de ofertă tipică într-un magazin italian? Că nu există parizer, cremvurști, salam Victoria, etc. Produsele afumate sunt produse de calitate, învechite. Produsele proaspete din carne tocată mecanic, fac bani din produse slabe. La români. 




miercuri, 19 noiembrie 2014

AGRO TV Network

Până acum am participat la două dezbateri la AGRO TV NETWORK, cu Rareș Hăbeanu moderator. La prima am fost împreună cu dl. Ion Toncea, Coordonator agricultura ecologică al INCDA Fundulea, pentru o discuție despre produse bio, ecologice. A doua participare mi-a prilejuit reîntâlnirea cu dl. Cosmin Zidurean, într-o disucție despre risipa de alimente, food waste.

Bergotto. Bergamota și sucul

Unul din produsele locale interesante, despre care am auzit atâtea este bergamota. O combinație de lămâie cu grapefruit. O specie locală, aproape, din Italia. Și o gamă de sucuri acidulate bazate pe această localizare. Nu căutați în România ceva similar, să zicem în ce privește soiurile de mere. Mai durează. Sucul BERGOTTO, pe care l-am găsit la Salone del Gusto, costa 1 euro, 0,25 ml să dai o dușcă.










marți, 18 noiembrie 2014

De unde vă luați antibioticele? Din magazinul de alimente?

Astăzi este Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice . APC România susține proiectul european

"Rezistența antimicrobiană ucide 25.000 de oameni în fiecare an în Europa. Utilizarea antibioticelor nu ar trebui să fie un prim gest reflex pentru oameni atunci când sunt bolnavi, dar același principiu trebuie să se aplice pentru animalele de fermă, de asemenea."

Lupta contra antibioticelor folosite la animale este o luptă mai amplă care are și o componentă politică, americanii au mari probleme în domeniu. 



“Cea mai bună practică este să se reducă utilizarea antibioticelor pe animalele care vor ajunge în farfuriile noastre. De exemplu, Danemarca a redus utilizarea antimicrobiană cu 90% în 13 ani.”

“Trebuie să administrăm antibiotice doar animalelor bolnave și să le excludem pe cele sănătoase. Mai mult, acele antibiotice de care avem cea mai mare nevoie pentru a vindeca oameni, nu trebuie folosite pe animale dacă vrem să diminuăm rezistența.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedintele APC Romania.

“În afară de a utiliza cât mai puțin antibioticele și de a urma câteva sfaturi acasă - cum ar fi gătirea cărnii bine - putem face ceva mai mult în calitate de consumatori. Deci, există o nevoie reală ca planurile Comisiei Europene să fie revăzute, deoarece în acest moment acestora le lipsește ambiția.”

“Nu este prea târziu pentru a dezamorsa această bombă cu explozie întârziată a rezistenței la antibiotice, dar este nevoie de remedii dure, și repede.”