USDA este Departamentul American al Agriculturii. Ce sfaturi oferă el publicului american? Să fie siguri că este bine preparat curcanul. Și pentru asta care sunt locurile de pe corpul păsării care trebuie să aibă o anumită tempratură. Așa ca la americani....Moare ministerul agriculturii, acela al lor, de grija a ceea ce și cum mănâncă cetățenii....ce oameni...nu ca la noi...
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
luni, 1 decembrie 2014
Google despre brânză
Ce feluri de brânză ne servește Google prin căutarea de-a gata? Bineînțeles și cu informații de la Wikipedia. Sunt cele mai căutate? Nu știm.... Vreți însă să știți ce conținut au brânzeturile "Google/Wikipedia"? Aveți un drop down și informația se actualizează. NOTĂ: Structura informației este cea standard, americană, de la USDA/FDA. Mai multe la Wikipedia.
Fara OMG din 1993...
Tari tipii ăștia. Programatic au ales încă din 1993 să se ocupe de hrană organică și să se ferească de OMG. Am dat peste ei din întâmplare. EDEN ORGANIC.
Bani pentru turism de la Uniunea Europeană
Comisia Europeana a lansat Ghidul finantarilor europene in turism. Nu, nu pentru infrastructură. Ci pentru turism de nișă, dezvoltare de produse turistice și pentru ecoturism. Sper. Asta pentru că după cum vedeți în numele blogului, sub ECOGASTRONOMICA scrie Dezvoltare durabilă. Jos turismul de masă....:) adică acela de Mamaia...hai turismul de nișă..
duminică, 30 noiembrie 2014
Despre cum se face ciocolata @DigiLifeTVRo
Trufe, praline si ciocolata. "Documentar dedicat producerii ciocolatei, de la recoltarea boabelor de cacao, manual, aruncand o privire in istoria acesteia. Maestrii ciocolatieri povestesc despre eforturile pe care le depun pentru a da acestei tentatii dulci o nota personala prin intermediul experimentelor constante pe care le fac." Difuzare aici
DIGI Life |
Cum am ratat o pâine la mașină
Probabil că Iulian Duțu o să spună că așa îmi trebuie și să nu mai încerc niciodată. Am folosit un premix de la Dobrogea, niște drojdie expirată de 2 zile, de la Pakmaya. Am crezut că îmi merge. Mai bine de mână, nu? De fapt ceea ce vedeți ca miez, nu este suficient de copt. Iar partea concavă este cea de deasupra, nu invers, cum v-ați aștepta.
Am gatit a la Gordon Ramsay, brunch mexican sau pe aproape
Am văzut la TV Paprika un preparat realizat de Gordon Ramsay. Brunch mexican. Adică un breakfast bogat așa cum îmi place și mie. Am aproximat și eu: o tigaie cu ulei încins, niște ceapă prăjită, peste ea fâșiuțe de bacon. Am adăugat fasole roșie gata de mâncat, în suc propriu. Peste asta, am pus niște roșii bucăți în sos tomat. Am lăsat la scăzut circa un sfert oră, am aruncat peste niște sare, doi ardei iuți conservați în oțet, tocați mărunt. În compoziție am lăsat la fiert două felii de pâine țărănească prăjită cu o seară înainte. Am spart și două ouă de găină, lăsate la fiert și închegat. Am mai fiert și apoi am pus în farfurie. Am adăugat trei fâșiuțe de morcovi, o ciupercă în două. Aaa, era să uit, la început am prăjit și o cepșoară mică lângă bacon-ul feliuțe-feliuțe. Dar deja vă spusesem asta.
@DigiLifeTVRo Ce nu au reusit Dedemand, Practiker, Hornbach in Egipt, Lazuli Lodge
Lazuli Lodge. Incredibil. În România au fost distruse localități întregi, cu case pe stil nou, din materiale contemporane, ieftine, de la Dedeman, de la Praktiker, de la Hornbach, name it. Profitul lor a fost și este distrugerea tradiției locale de construit, renovat și amenajat. Sau despre inepția din "agroturismul" românesc.
Am urmărit un documentar la DIGI Life, despre interioare (filmul l-am inclus în articol). Așa am aflat despre Lazuli Lodge. Un complex de cazare, tradițional, construit lângă o oază. În Egipt. De ce la arabi, la egipteni, se poate?
- Construcție din materiale locale, lut, lemne, vegetație, pentru mobilier, decorațiuni.
- Ecologic, fără curent electric, fără generator de curent.
- Cu piscină din izvoare subterane.
De ce la noi de 25 de ani este distrusă arhitectura țărănească locală, prezervarea ei fiind mai degrabă excepția?
De ce a fost pervertit conceptul de agroturism și de ce se tace în complicitate?
De ce ne autodistrugem valoarea care ne diferențiază de ceilalți europeni?
sâmbătă, 29 noiembrie 2014
vineri, 28 noiembrie 2014
Eu sau Jamon de Huelva DOP?
Un selfie cu posterul unui icon carnurilor......la Salone del Gusto, Torino 2014...DOP cu bani de la UE (MADR se aude?) cu suportul autoritatilor regionale (in cazul gemului de la Topoloveni, efortul antreprenorilor i-a durut in pix pe cei de la CJ Arges..)
Renewable, biodegradable, compostable
Nenumărate calități de mediu ale unui ambalaj, la Terra Madre. Compostabil deci poate fi folosit la niște îngrășământ de flori. Biodegradabil, evident, deci nu mai ajung la groapa de gunoi, ci dispare. Și refolosibil. Asta este din călătoriile mele. Și voi puteți vedea asta. Dacă vă înarmați cu paradigma Slow Food.
Trei Slow Food la Torino 2014
Un selfie cu Marta de la Slow Food Turda, cu Vlad de la Slow Food Baia Mare, cu Adela de la Slow Food Iași. What a wonderful event. Terra Madre și Salone del Gusto 2014. Vreți să știți care sunt conviviumurile? Căutați AICI.
Veți mânca gândaci? Salone del Gusto
Una din dezbaterile la care am asistat la Salone del Gusto a fost aceea despre gândaci, viermi și proteine. S-a discutat pe bune pentru că este un curent de food, alternativ. Una din soluțiile la problema hranei pentru o omenire în creștere numerică. Doar că Uniunea Europeană încă nu a reglementat acest tip de hrană, ce tipuri de gândaci și viermi, ce trebuie evitat. Gen. Luată prin surprindere.
Floarea-n bucate, din inima Transilvaniei
Ați citit Floarea'n bucate? Cu Mircea Groza și Jonas Schafer. Două personaje interesante. Mircea, un țăran din Valea Almășului, de la Cund. Și un german de la Hamburg, Jonas Schafer, care a creat un loc gastronomic, Valea Verde. Pe Mircea l-a cunoscut, pardon!, l-am întâlnit la Terra Madre 2014. L-am reîntâlnit la aniversarea Fundației ADEPT. Mă rog, teoria celor șase grade de despărțire, explică asta. Ideea este că Mircea Groza și Jonas Schafer sunt personajele unei cărți, co-finanțate din programul comunitar european CULTURA (ciclul trecut, 2014-2020). Sunt acolo niște rețete minunate, incredibile. Continuăm.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)