In Romania, marketing people from/hired by Coca Cola, in an advertising campaign, pretend that the coke drink is a basic need, is like blood in veins. So one must have as basic food to buy bread, milk, and coke. Really? An artificial drink part of Romanians daily diet? The ad agency guys should try this diet on their mothers, fathers, kids, i.e. to make them drink every day coke......please
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
luni, 13 aprilie 2015
George Orwell si jocul de-a animalele
Nu stiu ce ati prefera, sa nu ne mai jucam de-a ferma animalelor in Romania? Sau sa ne jucam de-a marketingul si segmentarea si fidelizarea? Sa trasnpunem schema la branza telemea de 12 ori pentru o ferma de animale? Sau mai bine vizitezi una?
Alaturi de un maestru, Nicolae Cosniceru (multumesc @itmorar)
Fostul meu coleg de clasa de scoala primara, de la Scoala Generala Petre Ispirescu din cartierul Grivita, Nicolae Cosniceru, este un fotograf de cursa lunga. Recent a participat la o expozitie intitulata "Sublim", la galeria din str. Clucerului. Mai jos, un selfie. Self-selfie. Ar trebui sa spun ceva despre vin, din pacat nu am retinut denumirea (corectat "din marca", multumesc @itmorar). Trotineta cu care am ajuns acolo este Oxelo.
Russian food shops popping in Romania...
Now we have a mass of happenings and events under the umbrella of culinary customs in common with the Slav world. Because our cultural areas are near. Romania, Republic of Moldova, Ukraine, Russia. This is not an in depth analysis, but a puzzle made clearer.
For example: for some years on the Romanian market are sold candies and sweets from Bucuria, a factory from Kishinev, Republic of Moldova. It plays not only on quality, but on a line of products which are long gone from Romania, expelled by multinationals. Sweets under Bucuria brand are a continuation a confectionery industry from old communist times, but evoluated under modern auspices. An article about Bucuria, here.
Wine from Sarica-Niculitel, a place with many stories from Dobrogea
Despre vin va povestesc la urma, pentru ca are un context. Niculitel este un loc despre care stim 3 (sau mai multe) lucruri. Ca este locul de veci al primilor martiri crestini de pe teritoriul Romaniei, in Dobrogea, la nordul judetului Tulcea. Este locul unde, cu cativa ani in urma, credinciosii ortodocsi, manati in lupta de clerul local, au sabotat organizarea de catre niste protestanti a unor proiectii cu filme despre Iisus (probabil pentru atragere de adepti). Si mai este locul unde, aproape la orice poarta te-ai opri, primesti vin la galeata.
Drumul cel mai pitoresc dar destul de accidentat este DJ 229, intre Izvoarele prin Valea Teilor, apoi coborare spre Niculitel. Pentru ca se ajunge de deasupra catre Dunare, care se vede in larg si dincolo, Ucraina.
Miracle of free wine happened on Easter in Romania
"Follow the light of promotion (of wine)! And the miracle of 1 liter bought plus 1 liter for free will happen!" Hallelujah! It is Easter in Romania and a wine producer, Murfatlar from Romania, markets its wine as a way to salvation. Blasphemy, marketing and/or a balanced relation between religion and eating and celebration?
joi, 9 aprilie 2015
See you in Istanbul? Call for papers on conservation by Slow Food @SlowFood_FSD @SlowFoodHQ
Ce credeti despre conservare? Pamantul ca ecosistem, apa ca un agent al vietii, viata marina ca un regat al apelor, trecutul si viitorul asa cum le vedem azi? Acestea au instrumentele si formele lor de exprimare: gastronomie, biodiversitate, acvacultura, etc. Mai multe despre binomuri in apelul pentru eseuri din articol, mai jos. Este o competitie care va poate reuni la Istanbul cu alti pasionati de stiintele vietii. Poate deveniti si membri ai Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor.
miercuri, 8 aprilie 2015
Falsi profeti nutritionisti
Pare ca antioxidantii sunt un mit doar bun sa justifice castigurile consistente ale unor asa-zisi nutritionisti. Substantivul "antioxidanti" este repetat de milioane de ori in discutiile publice. Mai ales in media romaneasca. La nutritie se pricepe toata lumea. Eu nu. Dati-mi dovezi. Comisia Europeana, pe baza Regulamentului european a respins inscrierea pe mai multe produse alimentare care pretind ca antioxidantii.....
marți, 7 aprilie 2015
Exista un Regulament european care este obligatoriu si el
a stabilit ce este permis si ce nu este permis sa fie PROMIS
consumatorilor in ce priveste proprietatile nutritionale si cu efect
asupra sanatatii, ale produselor alimentare.
Astazi despre proprietatile imaginate ale pastei de alune de padure in ce priveste colesterolul bun si o inima SANATOAS. Unii au cerut sa li se aprobe asta. Dar fara dovezi stiintifice.
See you in Istanbul? Call for papers on conservation by Slow Food @SlowFood_FSD @SlowFoodHQ
Ce credeti despre
conservare? Pamantul ca ecosistem, apa ca un agent al vietii, viata
marina ca un regat al apelor, trecutul si viitorul asa cum le vedem azi?
Acestea au instrumentele si formele lor de exprimare: gastronomie,
biodiversitate, acvacultura, etc. Mai multe despre binomuri in apelul pentru eseuri din articol, mai jos. Este o competitie care va poate reuni la Istanbul cu alti pasionati de stiintele vietii. Poate deveniti si membri ai Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor.
Anul
2015 este inca un an in care Slow Food Istanbul - Slow Food Fikir
Sahibi Damaklar organizeaza Slow Fish Stanbul. Am participat acum 2 ani
la intalnire si a fost insufletitoare. O intalnire cu gasca si cu
discutii despre pescuitul durabil.
Oystesee, Hordaland
Cand am fost noi cazati acolo, anul trecut, in februarue 2014, casuta aceea era terminata. Deja. Insula era a unor localnici. Cea din departare.
luni, 6 aprilie 2015
Voyage au bout de la viande, un documentar ARTE TV
16.000 km parcurși pe filiera cărnii, o anchetă care relevă că mitologica trasabilitate a sursei de carne, este o minciună. Documentarul transmis de ARTE TV ne spune asta, însă indirect. Cine trebuie atunci să mai intervină? Consumatorul care poate face presiuni asupra sistemului, cerând să cunoască originea cărnii. Power to the consumer...
CRIS-TIM sau pasta carbonara?
Mezelurile sunt aperitive. Iar pasta carbonara este fel de mancare. Daca luati masa la restaurant, ce veti comanda? Un platou de mezeluri CRIS-TIM sau pasta carbonara?
Nu avem multe ipoteze. Probabil ca d-lui Radu Timis i-a placut conceptul creativ al campaniei. dupa cum am spus in alte articole este inacceptabil sa compari un fel de mancare de hrana cu altul in masura in care fiecare sunt consumate la momente diferite ale zilei. Nu poti compara decat prin reducerea la elemente componente chimice, produsele alimentare. Un mic dejun este din punct de vedere gastronomic incomparabil cu o cina.
duminică, 5 aprilie 2015
Minciuni ale industriei alimentare: Laptele de vaca nu mentine sanatatea danturii
Exista un Regulament european care este obligatoriu si el a stabilit ce este permis si ce nu este permis sa fie PROMIS consumatorilor in ce priveste proprietatile nutritionale si cu efect asupra sanatatii, ale produselor alimentare.
Astazi inca un exemplu. Laptele de vaca nu mentine sanatatea danturii.
Noile reguli ale etichetarii in alimentatie. Azi partea I
Verificati si dvs. daca aceste reguli sunt respectate de producatori si comercianti. Regulile sunt facute pentru a usura citirea etichetei (raport corect de marime intre partile de informatie), trebuie sa spuna clar care sunt substantele alergene, sa spuna care este tipul de ulei folosit in produse.
Taranul sarac
Teaserul este haios si aparent profesionist. Povestea din acest film este interesanta. Personajul este important, este iconic. Ajunge la Bucuresti, una-doua. Eu l-am intalnit de 2 ori, omul are capacitatea incredibila de a fi aproape ubicuu. Are resurse sa fie prezent acolo unde este nevoie pentru advocacy si elaborare de politici publice. Este hatru, are umor si coerenta in ceea ce argumenteaza. Filmul, o sa vedeti teaserul generic, il arata asa cum este, intr-o gospodarie incredibila de involuata. Cum a ajuns el la intalnirea cu comisarul european Phil Hogan? Habar nu am, vedeti imaginile aici. Dar dupa ce si-a spus pasul, cu obida si mandrie, despre soarta taranului sarac roman, i-a oferit irlandezului o tava cu placinta.
sâmbătă, 4 aprilie 2015
De ce maninc pate de ficat preparat in casa.......
Să învățăm să înțelegem eticheta!
APC România a analizat 70 de tipuri de pate vegetal
Știai că poți deveni depresiv de la un simplu pate vegetal?
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România -APC
România, organizaţie neguvernamentală apolitică şi nonprofit, a
realizat un studiu asupra 70 de tipuri de pate vegetal. Analiza a fost
realizată sub coordonarea domnului Dr. Bio-Chimist Ing. Mihai Rissdorfer
pe baza informațiilor existente pe etichetă. Produsele au fost
achiziționate în perioada 21 – 24 martie 2015 din mai multe
hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image,
Billa, Profi și Lidl) și sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit –
Dr. Oetker RO SRL, Glina SA, Prefera Foods SA, Orkla Foods Romania SA –
Producție Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar
și sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA,
Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland
Romania SCS, Billa Romania SRL și Profi Rom Food SRL.
vineri, 3 aprilie 2015
Noi reguli de etichetare a produselor din carne
De ce ti-e frica nu scapi. UE din care face parte si Romania, impune noi reguli privind indicarea originii carnii. Indicarea originii carnii este unul din cosmarurile celor care vand si prelucreaza carne fraudulos. Este o problema pentru cei care nu vor sa se stie de unde aduc carnea.
Iar in ce priveste localizarea, este in avantajul micilor producatori sa foloseasca etichetarea, DACA ei prelucreaza carne din rase locale si crescute local.
La 1 aprilie 2015 au intrat în vigoare noi reguli de etichetare a produselor din carne, prezente pe piața din România și din celelalte state membre. Noile etichete conțin informații despre țara sau țările în care animalul s-a născut, a fost crescut, sacrificat și procesat. În cazul unei singure țări, etichetele vor menționa doar "țara de origine".
Abonați-vă la:
Postări (Atom)