joi, 9 aprilie 2015

See you in Istanbul? Call for papers on conservation by Slow Food @SlowFood_FSD @SlowFoodHQ

Ce credeti despre conservare? Pamantul ca ecosistem, apa ca un agent al vietii, viata marina ca un regat al apelor, trecutul si viitorul asa cum le vedem azi? Acestea au instrumentele si formele lor de exprimare: gastronomie, biodiversitate, acvacultura, etc. Mai multe despre binomuri in apelul pentru eseuri din articol, mai jos. Este o competitie care va poate reuni la Istanbul cu alti pasionati de stiintele vietii. Poate deveniti si membri ai Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor.

Anul 2015 este inca un an in care Slow Food Istanbul - Slow Food Fikir Sahibi Damaklar organizeaza Slow Fish Stanbul. Am participat acum 2 ani la intalnire si a fost insufletitoare. O intalnire cu gasca si cu discutii despre pescuitul durabil. 

miercuri, 8 aprilie 2015

Falsi profeti nutritionisti

Pare ca antioxidantii sunt un mit doar bun sa justifice castigurile consistente ale unor asa-zisi nutritionisti. Substantivul "antioxidanti" este repetat de milioane de ori in discutiile publice. Mai ales in media romaneasca. La nutritie se pricepe toata lumea. Eu nu. Dati-mi dovezi. Comisia Europeana, pe baza Regulamentului european a respins inscrierea pe mai multe produse alimentare care pretind ca antioxidantii.....

marți, 7 aprilie 2015

Exista un Regulament european care este obligatoriu si el a stabilit ce este permis si ce nu este permis sa fie PROMIS consumatorilor in ce priveste proprietatile nutritionale si cu efect asupra sanatatii, ale produselor alimentare. 

Astazi despre proprietatile imaginate ale pastei de alune de padure in ce priveste colesterolul bun si o inima SANATOAS. Unii au cerut sa li se aprobe asta. Dar fara dovezi stiintifice.


See you in Istanbul? Call for papers on conservation by Slow Food @SlowFood_FSD @SlowFoodHQ

Ce credeti despre conservare? Pamantul ca ecosistem, apa ca un agent al vietii, viata marina ca un regat al apelor, trecutul si viitorul asa cum le vedem azi? Acestea au instrumentele si formele lor de exprimare: gastronomie, biodiversitate, acvacultura, etc. Mai multe despre binomuri in apelul pentru eseuri din articol, mai jos. Este o competitie care va poate reuni la Istanbul cu alti pasionati de stiintele vietii. Poate deveniti si membri ai Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor.

Anul 2015 este inca un an in care Slow Food Istanbul - Slow Food Fikir Sahibi Damaklar organizeaza Slow Fish Stanbul. Am participat acum 2 ani la intalnire si a fost insufletitoare. O intalnire cu gasca si cu discutii despre pescuitul durabil. 

Oystesee, Hordaland

Cand am fost noi cazati acolo, anul trecut, in februarue 2014, casuta aceea era terminata. Deja. Insula era a unor localnici. Cea din departare. 


luni, 6 aprilie 2015

Voyage au bout de la viande, un documentar ARTE TV

16.000 km parcurși pe filiera cărnii, o anchetă care relevă că mitologica trasabilitate a sursei de carne, este o minciună. Documentarul transmis de ARTE TV ne spune asta, însă indirect. Cine trebuie atunci să mai intervină? Consumatorul care poate face presiuni asupra sistemului, cerând să cunoască originea cărnii. Power to the consumer...

Șakșuka

LINK. Această rețetă de preparare a șakșuka, este simplă în elementele ei esențiale, descrisă de PBS. Ouă în sos de tomate picant. Vă recomand rețeta și canalul de televiziune. Care are numeroase documentare despre rețete. O recuperare a patrimoniului imaterial al diferitelor culturi.


CRIS-TIM sau pasta carbonara?

Mezelurile sunt aperitive. Iar pasta carbonara este fel de mancare. Daca luati masa la restaurant, ce veti comanda? Un platou de mezeluri CRIS-TIM sau pasta carbonara?

Nu avem multe ipoteze. Probabil ca d-lui Radu Timis i-a placut conceptul creativ al campaniei. dupa cum am spus in alte articole este inacceptabil sa compari un fel de mancare de hrana cu altul in masura in care fiecare sunt consumate la momente diferite ale zilei. Nu poti compara decat prin reducerea la elemente componente chimice, produsele alimentare. Un mic dejun este din punct de vedere gastronomic incomparabil cu o cina. 

duminică, 5 aprilie 2015

Minciuni ale industriei alimentare: Laptele de vaca nu mentine sanatatea danturii

Exista un Regulament european care este obligatoriu si el a stabilit ce este permis si ce nu este permis sa fie PROMIS consumatorilor in ce priveste proprietatile nutritionale si cu efect asupra sanatatii, ale produselor alimentare. 

Astazi inca un exemplu. Laptele de vaca nu mentine sanatatea danturii.


Noile reguli ale etichetarii in alimentatie. Azi partea I

Verificati si dvs. daca aceste reguli sunt respectate de producatori si comercianti. Regulile sunt facute pentru a usura citirea etichetei (raport corect de marime intre partile de informatie), trebuie sa spuna clar care sunt substantele alergene, sa spuna care este tipul de ulei folosit in produse. 



Taranul sarac

Teaserul este haios si aparent profesionist. Povestea din acest film este interesanta. Personajul este important, este iconic. Ajunge la Bucuresti, una-doua. Eu l-am intalnit de 2 ori, omul are capacitatea incredibila de a fi aproape ubicuu. Are resurse sa fie prezent acolo unde este nevoie pentru advocacy si elaborare de politici publice. Este hatru, are umor si coerenta in ceea ce argumenteaza. Filmul, o sa vedeti teaserul generic, il arata asa cum este, intr-o gospodarie incredibila de involuata. Cum a ajuns el la intalnirea cu comisarul european Phil Hogan? Habar nu am, vedeti imaginile aici. Dar dupa ce si-a spus pasul, cu obida si mandrie, despre soarta taranului sarac roman, i-a oferit irlandezului o tava cu placinta.

sâmbătă, 4 aprilie 2015

De ce maninc pate de ficat preparat in casa.......

Să învățăm să înțelegem eticheta!
APC România a analizat 70 de tipuri de pate vegetal
Știai că poți deveni depresiv de la un simplu pate vegetal?

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România -APC România, organizaţie neguvernamentală apolitică şi nonprofit, a realizat un studiu asupra 70 de tipuri de pate vegetal. Analiza a fost realizată sub coordonarea domnului Dr. Bio-Chimist Ing. Mihai Rissdorfer pe baza informațiilor existente pe etichetă. Produsele au fost achiziționate în perioada 21 – 24 martie 2015 din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Billa, Profi și Lidl) și sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit – Dr. Oetker RO SRL, Glina SA, Prefera Foods SA, Orkla Foods Romania SA – Producție Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar și sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA, Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland Romania SCS, Billa Romania SRL și Profi Rom Food SRL.

vineri, 3 aprilie 2015

Noi reguli de etichetare a produselor din carne


De ce ti-e frica nu scapi. UE din care face parte si Romania, impune noi reguli privind indicarea originii carnii. Indicarea originii carnii este unul din cosmarurile celor care vand si prelucreaza carne fraudulos. Este o problema pentru cei care nu vor sa se stie de unde aduc carnea. 

Iar in ce priveste localizarea, este in avantajul micilor producatori sa foloseasca etichetarea, DACA ei prelucreaza carne din rase locale si crescute local.

La 1 aprilie 2015 au intrat în vigoare noi reguli de etichetare a produselor din carne, prezente pe piața din România și din celelalte state membre. Noile etichete conțin informații despre țara sau țările în care animalul s-a născut, a fost crescut, sacrificat și procesat. În cazul unei singure țări, etichetele vor menționa doar "țara de origine".


Sa nu se plinga laptarii


See you in Istanbul? Call for papers on conservation by Slow Food @SlowFood_FSD @SlowFoodHQ

Ce credeti despre conservare? Pamantul ca ecosistem, apa ca un agent al vietii, viata marina ca un regat al apelor, trecutul si viitorul asa cum le vedem azi? Acestea au instrumentele si formele lor de exprimare: gastronomie, biodiversitate, acvacultura, etc. Mai multe despre binomuri in apelul pentru eseuri din articol, mai jos. Este o competitie care va poate reuni la Istanbul cu alti pasionati de stiintele vietii.

Anul 2015 este inca un an in care Slow Food Istanbul - Slow Food Fikir Sahibi Damaklar organizeaza Slow Fish Stanbul. Am participat acum 2 ani la intalnire si a fost insufletitoare. O intalnire cu gasca si cu discutii despre pescuitul durabil.  

Pateul vegetal cu aditivi, mai ieftin decat cel cu carne....

Studiu de piață APC Romania....Pateul vegetal cu aditivi, mai ieftin decat cel cu carne....Sa nu credeti cumva ca a dat credinta si blagoslovenia peste retailul modern sau peste producatorii de paste alimentare. Nu, nicicum. 

Din ceea ce a descoperit APC Romania, inteleg ca un "pateu vegetal" este o cale si mai facila de a plasa aditivi intr-o pasta care nu are de-a face cu carnea. Daca antreprenorii aceia ar fi facut pateu cu urme de carne ar fi fost mai scump. Banuiesc ca marja de profit este mai mare la pateul vegetal. Daca se poate specula teama si fobia de crestere in greutate sau nevoia de a posti, de ce sa nu faca si ei un ban?