sâmbătă, 14 februarie 2015

Despre lapte de măgăriță în practicile agricole din Grecia...


De la 500.000 de măgari în anii '50 acum în Grecia sunt doar circa 12.000. Ce are asta cu subiectele noastre? Revenirea la tradiții sau păstrarea tradițiilor. Lapte de măgăriță beți? 

Un vechi amic care trăiește în Grecia și evident este un înfocat patriot, mi-a recomandat, la cererea mea, câteva situri cu știri despre ce se mai întâmplă la ei. Știți cum este, vrei să afli despre greci și problemele lor și din sursele locale.

Așa am găsit în Kathimerini un articole despre binefacerile economice ale unei ocupații tradiționale, acum în declin, dar care promite un pic de reviriment. Creșterea măgarilor și producția de lactate din lapte de măgăriță, plus tot felul de cosmetice. Măgarii și caprele sunt sursa unor produse lactate de calitate. De ce nu?


We Love Eating, campanie CE la EXPO Milano @EUExpo2015







vineri, 13 februarie 2015

Beraria H, Heineken, le merge prost?

Comandați bere artizanală Zăganu. Înainte de a afla că Heineken este pe ducă. Consumul de bere industrială nu poate urca la nesfârșit. Se poate însă extinde consumul de bere artizanală, Zăganu. De exemplu. Berea industrială este un commodity, affordable, fără identitate. Dar dacă nu ai locații, dacă nu ai cultură în jur, dacă te bazezi pe aventuri precum Berăria H....jos berea industrială....
(C) Ziarul Financiar

Despre Zăganu, AICI




Ce vă spune LIEBHERR? Teaser gastronomic în curs de dezvoltare @subiectiv @dorupanaitescu @Mazilique @tudosiei

Excavatoare, instalații echipament pentru construcții? Șape, betoniere, roabe? Macarale? Răspunsul și mai jos.


Frigidere! Și nu sunt chinezi sau sud-coreenii care fac de toate, sunt germano-austrieci. O firmă de familie înființată dupa WWII. Până acum ați găsit ici și colo frigiderele LIEBHERR. Eei bine, aveți de unde alege începând de miercurea asta, se află la București. Amazing. 


Voi reveni cu imagini și chestiuni din culise. Cu Marius Tudosiei, Cristina Mazilu, Doru Panaitescu, dr. Mihaela Bilic, Sergiu Nedelea, Alex Mihăileanu, ș.a.


Jamon Iberico Puro de Bellota, Terra Madre 2014 @SlowFoodHQ @Extremiberico

DOP. Visit once a Terra Madre and Salone del Gusto, in Torino, and your life will be changed. I am still amazed by the profound power of specific products like Jamon Iberico Puro de Bellota. Why the Spanish have this and Romanians, not? History is here.

You see in the photos the shape, the setup of the product. The whole communication context, colours, table cloth, people behind. The simple proudness of proposal. The force behind keeping the product alive. It has personality, culture and flavours in it. An excellent example of how to fight, defend, and enjoy food, with a local but impressive twist.



We Love Eating, campanie CE la EXPO Milano @EUExpo2015

Bucurați-vă luând masa împreună (parcă așa ar spune și filosofia Slow Food?)...Campania We Love Eating cu ocazia EXPO Milano 2015


joi, 12 februarie 2015

Ce fac alții când dispare cota de lapte?

Ce fac alții? Cam ce spunea dl. Dorin Cojocaru de la APRIL, că ne lipsește. Dânsul spunea că românii nu s-au unit și au obținut beneficii temporare de la autorități negociind pe ușa din dos, netransparent, așa că azi ei vor plăti consecințele. Va fi penibil să îi vedem pe lăptari plângându-se la TV ca să obțină bani tot de la noi pentru că au fost manageri proști ai problemei.

Iată deci ce fac francezii, măcar în al 12-lea ceas. Se adună și pun de-o marcă colectivă, care spune consumatorului că ei oferă lapte produs în Franța, colectat în Franța. Nu este mult, dar tot este ceva...

Producătorii români nu sunt capabili nici măcar atât să înțeleagă. Că trebuie să spună românilor că le oferă lapte românesc. Câtă inteligență îți trebuie pentru asta?





We Love Eating, campanie CE, EXPO Milano @EUExpo2015

Bucurați-vă cumpărând produse sănătoase, gen legume și fructe..."We Love Eating", o campanie a Comisiei Europene...


Sunteti tarani? Puneti in pamant seminte traditionale

Conservatori din toate colturile uniti-vă! În februarie 2015, Ecoruralis lansează catalogul de semințe. Fiți pe fază.


miercuri, 11 februarie 2015

EXPO Milano, Clujul, CE si saptamina tematica "We love eating"....

La EXPO Milano se vorbește mult despre etica lanțului alimentar, despre hrană, hrană sănătoasă. Ceea ce înseamnă că nu se vorbește despre mâncarea produsă industrial. Iată ceva despre cum se prezintă Comisia Europeană la EXPO Milano, cu un proiect pilot despre hrana sănătoasă în 7 orașe, în săptămâna 16-22 februarie. 





Vodafone este gol...@vodafonebuzz

Desigur, nu Vodafone aduce clienți lui Ghiță, ci Ghiță a adus clienți la Vodafone. End of story. Magazinul lui Ghiță Ciobanul? GOL. Pentru că magazinul SĂU este gol. De clienți. Sau era. Nici nu cred că la piața Progresul mai există magazinul lui Ghiță la etajul 1 sau că acesta ar mai vinde azi numai produsele lui. Nice try Vodafone....PS: Ce acumulator ține câteva zile cât ești sus pe munte cu oile? Acumulatorul din filmul cu Ghiță. Este o ficțiune. Ca și acoperirea pe munte. Pe orice munte. Cu 3/4 G pentru streaming video. 






Te salut, tata! Si dupa 23 de ani...

Autobiografia lui Ion Cazacioc (1960)
În 1992, pe 11 februarie, cam pe la ora asta, a murit tata. Era la 2 zile după primele alegeri locale, postcomuniste, ce avuseseră loc în 9 februarie, duminică. În acea duminică venise pe la noi să repare mașina de spălat Albalux și copii se învârteau printre noi. Marți ce a urmat, el a plecat.

Avea 62 de ani, iar aritmetica vieții lui a fost 1929-1992. Mulțumesc tata! "Tata", o melodie de la Timpuri Noi...

Dedicatie lui Florin Dumitrescu: Mamuca

Despre covrigi în stil ieșean. Mămuca. Beats Petru și Luca. 

(c) Tiberiu Cazacioc

Laptele românesc se îndreaptă spre muzeu


Au avut la dispoziție bani de la noi toți să se salveze. Vor apare la știri să se plângă. De acum câțiva ani se știa. Că se vor desființa cotele de lapte, adică sprijinul comunitar corelat cu cota. Din aprilie orice producător de lapte, va produce oricât. Și fermierii români, mai ales cei mici și mulți vor intra în competiție cu ceilalți din Europa. Ce au păzit până acum? Nu de ce nu au crescut mai mari, ci de ce nu și-au creat cooperative, de ce nu au investit în instalații comune de prelucrare, răcire, verificare, orice care să îi întărească. De ce nu au adăugat valoare producției lor, de exemplu cu mici făbricuțe de lactate locale? De ce?


Și mai aveau o problemă, laptele neconform, care nu este o problemă dacă iei laptele de la văcuțe respectând regulile minime de igienă de bun simț, pe care ți le spune orice medica veterinar.

Vreau și susțin micii fermieri și nu cred că totul trebuie să se industralizeze ca să dea bine în contabilitate. Nu cred că am ajuns la sfârșitul evoluției economice și că producția de masă este soluția. Pentru că dacă am crede așa ceva o întreagă cultură economică rurală ar dispare, și odată cu ea lumea satului așa cum îl știm. 

Păcat că suntem scufundați în egoism cras. Când ne vom reveni vom fi în filme. În 2050, 16 milioane de români. Și scad în continuare. 


marți, 10 februarie 2015

The Telegraph: Romanii fura monede @Telegraph

Ce urat...Razbunarea este dulce, nu?


Gutuile japoneze

Există, suntg exotice, se găsesc greu pentru că se cultivă greu. Sunt tari, se coc toamna târziu, nimeni nu le dă atenție. Însă sunt miraculoase creaturi vegetale.






Finlanda la BioFach 2015, cu produse eco

Ce produse ecologice prezintă finlandezii la BioFach 2015? Brânză, amidon, carne de pui, pâine, pâine din cereale, fructe de pădure, creme tartinabile Ce produse ecologice prezintă românii la BioFach 2015?






Meniul nostru de Crăciun, remember?






Tendinte @Telegraph: La Manchester, Pay per minute, not per drink, at coffee shop

Bogdan Cătălin mi-a spus că există și în București așa ceva. Fiind vorba evident despre un subiect gastronomic care a intrat în colimatorul "Observatorului" vi-l pun și eu pe net, ce ziceți despre asta?

Viiin semintele traditionale

Conservatori din toate colturile uniti-vă! În februarie 2015, Ecoruralis lansează catalogul de semințe. Fiți pe fază.


Ia neamule cu bidonul, lapte!


Aici am scris premonitoriu despre bidonul de lapte. Revin pentru că un articol din ZF confirmă. Când am văzut Zuzu la bidon, am zis în sinea mea: Evrika! În sfârșit faimosul iconic bidon, ba cu lapte, ba cu suc, care populează frigiderele din scenele de casă ale filmului american, ia cu asalt rafturile din România. De câte ori nu ați scăpat din mână cutiile de carton TertaPak, cu un design incomod, la turnatul lichidului în pahare? Sau când ați scăpat cutia Tetra Pak cu lapte, pe care nu ai cum să o ții în mână, cu o singură mână? Eei, bidonul era soluția pentru umplerea paharelor folosind o singură mână. Desigur costă. Desigur iei, ca la PET-urile cu bere, caimacul inovației. Pând când followerșii te copiază.

Unii, cei care vin și revin la "Observatorul gastronomic", cred că asta ar fi o semi-odă pentru complexul agro-industrial din România. Ei nu, este un semn de exclamație pentru inovație și îndrăzneală.

(c) Ziarul Financiar


duminică, 8 februarie 2015

De Eugen Istodor: 101 carti de citit intr-o viata

Când Eugen și-a propus  să găsească cele 101 cărți de citit într-o viață, m-a întrebat și pe mine. Eu am propus în antologia lui thriller-ul psihologic "Baltagul". Nu sunteți de aceeași părere? 

Seminte traditionale, lansare oficiala

Conservatori din toate colturile uniti-vă! În februarie 2015, Ecoruralis lansează catalogul de semințe. Fiți pe fază.


Despre diversitate si hrana

Acestea sunt imaginile folosite la prezentarea de la ConnectHub despre Slow Food. Nu am cuvinte, doar imagini, pentru ca am improvizat. Dar fiecare dintre ele, in 20 minute m-au facut sa pot spune ce cred despre diversitate in ce priveste hrana.


Catalizator la Incubator 107, despre Slow Food

În fiecare lună Incubator 107 organizează un eveniment tematic care promovează agenda de ateliere a lunii următoare. Eu am avut de prezentat, la reuniunea Catalizator din ianuarie 2015, proiectul meu de atelier, "Slow Food: o privire în miezul hranei". Pentru că setup-ul a fost de mad scientist (nu suntem prea departe de profilul acesta mulți dintre noi), mă vedeți în halat. În continuare o selecție de fotografii de la eveniment. Eu i-am zis stand-up despre hrană și Slow Food. Sala a fost cu ochii pe mine.

sâmbătă, 7 februarie 2015

Atelierul Despre branza, o privire Slow Food in miezul hranei

După cum bănuiți, să schimbi lumea sau măcar o mică parte din ea, este madness. Unii sunt chiar contaminați de această madness. Vă ofer imagini de la întâlnirea atelier despre brânză, asa cum numai Slow Food, un fel de ideologie creata in jurul hranei, poate vorbi. Totul s-a petrecut la Incubator 107. Miercuri 4 februarie 2015.


Isaccea, casa tutunului

Punctul de colectare al tutunului de la Isaccea. O frumoasa ruina.


Urban Delta la "Downtown Bucharest" ‏@Tulcea @infodeltaro

A fost. Odată o lotcă. În fața fostului magazin Eva, la București. Magazinul de designeri "Downtown Bucharest". Acum un mega retail. Mega-Image. Q.E.D


Remember lansare "La masa cu oamenii Deltei"

miercuri, 4 februarie 2015

Campania Raw Cheese a la Slow Food

Lumea civilizata a ajuns la rascruce. Sa accepte sau nu laptele nepasteurizat, nefiert? Daca nu il accepta, o suita de branzeturi din lapte nefiert, vor dispare. In America, in majoritatea statelor este interzisa comercializarea si consumul de lapte nefiert. Iar in Australia este acceptat in piata doar ca lapte de uz cosmetic. Campania Slow Cheese este aici


Branzeturi turcesti cum la romani nu gasesti

....Nu gasesti pentru ca noi, cu tot ce am adus din comunism in prezent, am ramas doar cu telemeaua, ceva burduf si un Nasal mort si renascut.




Pe strada din Istanbul nu sunt la mancare fudul

Pentru Murat, o dedicatie de pe str. Istiklal din Istanbul. Asta da mancare turceasca. Nu doner.






marți, 3 februarie 2015

Despre paine la Incubator 107. Azi despre branza.

Dupa cum v-am promis, in 28 ianuarie 2015, am prezentat subiectul "Despre paine". In seria "O privire Slow Food in miezul hranei". Azi 4 februarie va astept tot in str. Traian 107, cu mai multa caldura, sa discutam despre branza. Si de ce nu avem branza. Alaturi de mine va fi de ajutor, Emilia Radu.