joi, 23 iulie 2015

Numai în România se produce așa ceva?

RETETE CONSCRATE ROMANESTI. O reglementare care a creat ceva ilogic, ca sens, fără susținere culturală. Sau despre cum se face patrimoniu alimentar fără să ai studii, nici eu nu le am, din cabanosul românesc. A dovedit cineva că produsele, nu rețetele lor, sunt specific românești? 
 
Conscrate de cine? De MADR împreună cu industria alimentară? Vi se pare că pot valida cultural rețetele românești? Se pricep la altceva, dar nu la mâncare. 
 
 

Sa manince mere cine poate, din Romania

La AGROINTEL am gasit recent un videoclip cum nu face nici o organizatie de pomicultori din Romania, pe banii lor. Cred că își urăsc clienții, pomicultorii români, ce spuneți? Clipul moldovean, poate patetic, spune un lucru simplu, pe care noi, europenizatii, nu vrem sa il spunem. Cumparati romaneste, cititi etichetele si alegeti de la noi! Iar cei care face politici publice se multțumesc să dea doar dimensiune mărului pe bani europeni, dar nu și să stimuleze consumul când nu se mai dau fonduri dincolo de cele 9 luni ale programului, în fiecare an. 


Cooperati, cooperati, c-o-o-p-e-r-a-t-i-v-a

O cooperativă poate fi un big employer, poate fi un alt tip de coprorație. Dacă ajunge mare, mare de tot. Până atunci, de-abia intrat în vocabularul corect politic al ministrului agriculturii, iată ce înseamnă o mișcare internațională și un grup de cooperative. Că tot ne gândim la țărani, mici fermieri. Link

 

Pîinea noastră cea de toate zilele

miercuri, 22 iulie 2015

Z-E-A-M-I-L...Zeamil pentru copil

Am săpat ieri prin arhiva familiei și ce am găsit? Am găsit ceea ce am crezut că face parte din istoria noastră. Alimentară, ca să spun așa. Un prospect de Zeamil. Zeamil era o substanta substitut folosită în alimentația copiilor, înainte 1989. Nu știu dacă mai există. Este ceva din porumb, ceea ce azi ar fi un aditiv probabil, care servea drept bază pentru mâncăruri, în lipsă de lapte, la prepararea a diverse chestii. 

Nu știu dacă face Zeamil face parte din galeria produselor și a ingredientelor alimentare care, renegate fiind în timpul comunismului, au revenit în mainstream și au devenit fashionable, like soya.









 

marți, 21 iulie 2015

Spotlight: Food startups in the states...bbbubble?

O frază am reținut din analiza TechCrunch referitoare la evoluția industriei food în lumea dezvoltată, iată: Fast food is no longer content to be fast; it now wants to be casual, local and green, tapping into an alert and voracious market.


6.4 asta da poartă in casăăă..consultanță gratuită pe PNDR

10 idei de proiecte, pentru consultanță gratuită! Una din mizele PNDR 2014-2020 este să scoată lumea din pământuri și să susțină start-up-uri la țară cu niște bani europeni. Din ce cunosc, acest tip de finanțare nu a mai existat în ciclul anterior. Paleta de CAEN-uri de înființat la țară este imensă, ce vrei și ce nu vrei, se poate face. GEA Strategy & Consulting S.A. Încercați că este degrabă. 

 

luni, 20 iulie 2015

Fructe de mare congelate la "Restaurante cu pretentii si cu mezeluri expirate"

Din culisele restaurației din România, din care aflăm prea puțin, prea rar: mezeluri expirate și fructe de mare congelate. Cum, spuneți dvs., ar trebuie să fie altfel? AICI

Lăsăm  deoparte teoriile conspirației conform cărora ANPC s-au dus acolo și nu la alții, pentru că. Restaurația din România este aproape nulă, dacă raportezi doar câteva excepții minore la nivel de țară, la ansamblul tavernelor care se nasc, pretind și mor, după un an-doi.


sâmbătă, 18 iulie 2015

Danemarca 100% agricultura organica/ecologica

In urmatoarele decenii, 2020 și un pic, guvernul Danemarcei si-a propus sa ajunga la 100% agricultura organica. Eu prevad ca toata agricultura Romaniei va deveni si ea organica. Fine Dining Lovers aici

 

Food in Hamcearca

Hamcearca este un sat și un centru de comună de pe valea Taiței, în podișul Dobrogei de Nord.Este situată pe linia de drum județean DJ222A care face latura de vest a Parcului Național Munții Măcinului, de la Luncavița spre Horia, dinspre nord spre sud. Am făcut o pauză la o masă la vărul meu Marin și la Marieta. În pauza de masă la ei am fotografiat hrană și contexte. Fotografiile sunt cu drept de autor, evident. La mine.





Dunărea la Smîrdan

Smîrdan este localitatea pe care o vedeți în fundal, noi fiind în trecere dinspre Brăila spre frumoasa Dobroge. O plăcută trecere cu bacul spre Dobrogea. În una din fotografii vedeți în spate, în fundal, brațul de Dunăre care vine de la Hârșova, dinspre Măcin. Smîrdan este locul unde s-a mutat în anii '60 ai secolului trecut fratele bunicului meu, unchiul Haralambie. Cazacioc. Din această cauză o ramură a familiei a trăit și trăiește la Ghecet, azi numită Smîrdan. O localitate unde românii au scufundat un vas militar al turcilor în cursul războiului de independență. Dar se vede că și această zonă a fost cucerită de bărci cu motoare, pentru că în vecinătate se află Insula Mică a Brăilei.  Fotografiile sunt ale mele, cu drept de autor. Continuați? Mergeti la articol, in continuare.

Zolotoi Vek sau secolul de aur: halva ucraineană

Războiul din Ucraina se revarsă alimentar și la București, deși timid. Pe ici pe colo, se înfiripă segmente de comerț cu produse alimentare din estul sălbatic. Ost Markt în cartierul Tineretului lângă piața Norilor, magazinele din Moșilor și Pache Protopescu, încercarea tristă de a păcăli clienși, din str. Paris. Dar vă scriem să vă semnalăm produse și din Ucraina. Acum vedeți halvaua Zolotoi Vek.



Creștinii iau cu asalt magazinul iranian

Încă o poveste din viața unui consumator de hrană cu pedigree. Creștinii i-au exasperat pe iranienii care țin acest magazin din Calea Moșilor, București. Un strigăt disperat din anunțul de pe ușă: "Nu vindem alcool!" Dacă este scris pe firmă că este iranian, arăbesc (iar unele produse sunt turcești) de ce caută alcool la ei? Ca să îi enerveze sau pentru că nu sunt educați. Creștinii, zic. În Istanbul magazinele cu alcool sunt puține în cartiere, sunt specializate și vând numai liquors. Este drept că în magazinul iranienilor găsiți niște produse alimentare, gen conservate, interesante. Recomandat de Observatorul gastronomic.







vineri, 17 iulie 2015

Arla Food Innovation Food Challenge @cbc_cup

Lupta se dă nu numai în aplicații informatice pentru dispozitive digitale mobile, de găsit taximetriști de ocazie. Ci și în inovația în domeniul hranei. Food innovation. 

În cadrul unei mari competiții globale dedicate inovatiei tehnologice Creative Business Cup, a fost creată o secțiune Food Innovation. Sponsorul este ARLA. 

Substanța fundament pe care ARLA vă provoacă să o folosiți pentru inovație este laptele. Mai mult amănunte aici.......

Vrem brânza numai din lapte...Petitia Slow Food

Semnati? Poate face valuri internationale. Ca de acolo ne vine parte din branza. In Italia este interzisa folosirea laptelui praf in producerea branzei, interdictia fiind fundamentata de pastrarea traditiilor. Apropos, stiti de ce a aparut laptele praf?


Cheese 2015 si branza de burduf, prezidiul Slow Food

Prezidiul Brânza de burduf va fi prezent la evenimentul Cheese 2015 acolo unde se va discuta despre situatia proasta a zonelor montane. 


 

Restograf recomandari pivotate

La sfârșit de săptămână, Restograf repune în poziție review-urile și astăzi le pivotează pe principiul masa în oraș cu un pic de distracție. Sper să nu fie localuri din alea unde mergi cu timpanele sparte.

 

Pastila de regulament: Vitamina C

Vitamina C. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care asigură un aport zilnic de 200 mg de vitamina C. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 200 mg, în plus față de aportul zilnic recomandat de vitamina C.

Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva:

joi, 16 iulie 2015

Pastila de regulament: Nuci

Nuci. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care asigură un aport zilnic de 30 g de nuci. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 30 g de nuci.

Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Nucile contribuie la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge.

Campanie: semnati petitia Slow Food de sustinere a interzicerii laptelui praf in branza

O fi in Italia, unde legea interzice branza SI cu lapte praf, dar este o atitudine de sustinere a patrimoniului cultural. AICI AICI AICI


 

miercuri, 15 iulie 2015

Brânză? Cheese 2015 #SlowFoodHQ

Prezidiul Brânza de burduf este și el prezent la evenimenul Cheese 2015. Presiunea economiei de tip industrială pun in pericol culturală alimentară dar și agricolă de la înălțimi. Și în România se discută despre valorizarea producției montane în condițiile în care de anul trecut a apărut și indicația de calitate "produs de la munte". Iată comunicatul de presă al Slow Food.

Spotlight: Blue Apron, un Unicorn in food

V-am mai scris despre ideea asta traznita. Blue Apron va ofera. O lista de feluri de mincare, un box cu ingredientele necesare. Si apoi va preparati singuri masa. Ideea este minunata pentru ca incurajeaza gatitul versus fast food. Este drept ca rupe consumatori din cei ce ar merge la restaurant, modalitate si aceasta de a savura mancarea nu doar de a baga la stomac nutrienti. Blue Apron este al doilea fenomen american dupa Uber, est un "Unicorn" care aduna de pe piata sume imense pentru finantare.

 

Spotlight: #WWOOF Romania


WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms / Oportunitati din Lumea Intreaga la Ferme Ecologice) este o retea de ferme ecologice care ofera oamenilor posibilitatea de a voluntaria si de a (re)intra in contact cu lumea satului.

Voluntarii (wwooferii) muncesc la fermele care ii gazduiesc iar in schimbul acestui ajutor, fermierii le asigura mancare, cazare si o experienta unica de a trai si de a explora viata la tara.

Wwooferii au ocazia sa discute si sa invete din experienta fermierilor despre biodiversitate, agricultura ecologica si miscarea ecologica. Din intregul schimb cultural beneficiaza atat fermierii cat si voluntarii.

Spotlight: Cutia Taranului, lant alimentar scurt


Uneori modelelele sunt aproape de noi si nu le vedem. Cutia Taranului are inca o cutie inauntru - cutia cu branzeturi. Incercati?


Pastila de regulament: Carne sau pește

Carne sau pește. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care conțin cel puțin 50 g de carne sau pește într-o singură porție cuantificată. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum de 50 g de carne sau pește împreună cu unul sau mai multe alimente care conțin fier non- heminic.

Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Carnea sau peștele contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului atunci când se consumă împreună cu alte alimente care conțin fier. 

marți, 14 iulie 2015

Rooftop food de la Restograf

La alții este o tradiție să fii la înălțimea orașului. Sau ce spuneți despre o excursie pe acoperișurile orașului, București? Interesant este pasul în față pe care îl face Restograf. Este un site de review-uri privind locurile unde poți să mănânci, cu articole pe teme gastronomice, descoperiri și critici. Săptămânal sunt pregătite pachete de recomandări, twist-uri din conținutul pe care l-a acumulat situl. De data asta vă transmit ceva inedit, sigur  nu au surprins totul. Alimentația la înălțime. 

 

Bio, eco???

Singurele produse care sunt ecologice sau organice sunt cele certificate de organismele de specialitate, recunoscute de România, pe baza regulamentelor europene. Doar produsele cu semnele de mai jos pot fi numite ecologice sau organice. 


Pastila de regulament: Fibre din boabe de ovăz

Fibre din boabe de ovăz. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare având un conținut bogat în astfel de fibre, astfel cum apare la mențiunea BOGAT ÎN FIBRE, prevăzută în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.

Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Fibrele conținute în boabele de ovăz contribuie la creșterea volumului bolului fecal.

luni, 13 iulie 2015

MADR baga bani in promovarea PNDR in online


Divan, o greșeală de poziționare, ghiciți care?

Un singur cuvant nu este la locul lui in titlul articolului din Ziarul Financiar si asta arata lipsa de pregatire a reporterilor. Daca nu cumva Andrei a folosit cuvantul respectiv. Ceea ce este si asa o problema. Divan este un restaurant cu specific turcesc. Interviul AICI.

 

Republica Bio, doua principii corecte

Două concepte sănătoase și diferențiatoare. Republica Bio.

Promovarea pe baza unei scheme de diseminare, bazată doar pe resurse media locale. Are sens pentru că produsele sunt aduse de afară și aici se caută valorizarea lor. Și pe de altă parte este vorba de principiul corect, banii să stea aici, în țară.

Apoi, este prima dată când cineva oferă doar produse certificate BIO și ECO, certificare pe bază de organism de certificare, inspecție și control. 

Chestiile astea două recomandă oferta de la Republic Bio. Dacă găsiți ceva ce încalcă principiile, sancționați prin necumpărare.

Interviu in Wall-Street.ro AICI

 

What is a biscuit?

Daca v-ati adanci in enciclopedia Wiki ati afla cat de profund si adanc este conceptul de biscuit. 

Tartelier made school

Desi au trecut doi ani de cand Tartelier a intrat in conservare, tot cred ca au creat o mitologie. Nu vom renunta sa asteptam revenirea lor. LINK.


 

Spotlight: cooperativele pe lista MADR de cuvinte corecte politic

De-abia acum? Cooperativizarea a fost un lucru rău pentru țăranii care au fost forțați să își cedeze proprietatea. Presiuni psihologice, depresii, închisoarea. A fost bine din punct de vedere economic? Nu știm. Însă pentru generația celor care urmat țăranilor cooperativizați, acelora cred că nu le-a mers rău. În sfârșit la nivel oficial am renunțat la ipocrizia ce a caracterizat MADR pe această temă. S-au ferit de cuvântul cooperativizare pe motiv că au alegătorii rețineri. În realitate a organiza o cooperativă înseamnă răspundere, democrație, economie la vedere, fiscalizare. Dar nu poți face, în această etapă, agricultură fără marketing, fără rețele, fără comercializare. De aceea cooperativa este forma cea mai potrivită să fie susținută. Când am vorbit despre cooperativă în 2013 la TVR, s-au amuzat de mine.....

Pastila de regulament: Culturi vii din iaurt

Culturi vii din iaurt. Când poți scrie ca producător că ai în produs culturi vii din iaurt? Pentru ca mențiunea să poată fi înscrisă pe acestea, iaurtul sau laptele fermentat trebuie să conțină cel puțin 108 unități formatoare de colonii de microorganisme vii (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus și Streptococcus thermophilus) per gram.
Ce se poate scrie pe produs și nimic altceva: Culturile vii din iaurt sau lapte fermentat facilitează digestia lactozei din produsele alimentare la persoanele care au dificultăți în ceea ce privește digerarea lactozei.

duminică, 12 iulie 2015

Din nou muntii Macinului - We Singing Colours

We Singing Colours - Bridal Hands. Filmat în întregime în munții Măcinului, acum două săptămâni. Video by Mihai Dragolea & Radu Mocanu (vagabondfilms13@yahoo.com) // Song Mix & Mastered at Space Magnetic Studios (Belgium) // PR & Booking: Bianca Boitan-Rusu


sâmbătă, 11 iulie 2015

Brutarie cu Cartea Brutarului

Interesante sunt rețetele din timpul comunismului și înapoierea lor tehnologică: făină, drojdie, extract de malț. De aici de mai jos. 

Balabancea içinde Türk mezarlığı. Turkish old cemetery in Balabancea. Vechiul cimitir turcesc din Balabancea.

Balabancea içinde Türk mezarlığı. Turkish old cemetery in Balabancea. Vechiul cimitir turcesc din Balabancea.

Un cimitir vechi de peste doua sute ani, cu pietre deja cucerite de vegetatie. La Balabancea, in judetul Tulcea, Romania. Pietre de o frumusete si stranietate aparte, sunt urma unei culturi care a inceput acum cateva sute de ani, odata cu instapinarea Dobrogei de catre otomani. Apoi a fost fracturat de schimbul de populatii dintre cele doua razboaie mondiale. Iar dupa 1947, emigratia determinata de cele doua blocuri mari politice din Europa, a trimis la Istanbul pe ultimii urmasi ai turcilor din Balabancea. 

An old cemetery, of more than 200 years, with tombstones already conquered by vegetation. In Balabancea, county Tulcea, Romania. Local stones of a special beauty and strangeness, last remnants of a culture which began hundreds years ago, when Dobroudja became part of the Othman Empire. This culture was fractured by the exchange of populations between the two world wars. And after 1947, it followed the emigration caused by the existence of the two big political blocks in Europe, whereas last remnants of Turks from Balabancea, settled in Istanbul.

Iki yüz yılı aşkın bir eski mezarlık zaten taşlar bitki örtüsü fethetti. Balabancea anda, Tulcea ilçe, Romanya. Taşlar eşsiz güzelliği ve gariplik, Osmanlılar tarafından instapinarea Dobruca ile, birkaç yüz yıl önce sonra başladı ürünlerdir. Sonra nüfus değişimi, iki dünya savaşı arasında kırıldı. Ve 1947'den sonra, göç Balabancea Türklerin son torunları için İstanbul'a gönderildi Avrupa'nın en büyük iki siyasi bloklar, yol açtığı.

 


joi, 9 iulie 2015

Un cimitir turcesc din Dobrogea

Fotografiat probabil in perioada interbelica. Asa arata azi cel de la Balabancea si cel de la Iaila, judetul Tulcea. I like those tombstones.




Chipurile lui Costica Acsinte

Find the entire archive available for download via Flickr or follow on Facebook and Twitter. Recognize any faces? Send a tip at LightBox@TIME.com.


marți, 7 iulie 2015

Where KFC is America is.....bitter taste after a cheap advertising

Romanians, advertising people are still thinking you are dumb and stupid...

Or: Proudly sponsored by US State Dept. Romanians, stay home, it is like in America! Because you have KFC, no?

Or: Give Romanian a chicken fried wing and they, fools, think that are living the American Dream home...

Or: One goes to the KFC counter and orders: Well, gimme 5 American Dreams and a coke, pliz...I want to live it fully

 

duminică, 5 iulie 2015

Biscuit by Sohodoleanu: I will be back

A fost duminică 5 iulie a.c. și duminica este o zi de pauză în răsfățuri. Dar am fost acolo în str. Popa Savu nr. 3, o să revin.



Funding needed for "Last transhumance", a project from movie category, initiated by Dragos Lumpan

By Dragos Lumpan

We are witnessing the disappearance of a way of life. Fewer and fewer shepherds cease transhumance, walking with their herds. Last transhumance describes in photography and film the extinction of a millennial way of life. Last Transhumance is an artistic, ethnographic and sociological project totaling 8 years, 6 countries, more than 50,000 km traveled, 100,000 photos, 70 hours of footage and 100 hours audio recordings.

About shepherds who still practice transhumance:

They sleep together with the sheep all the time, either summer or winter, near the herd, in order to protect the flock against wolves and bears attacks.

During the trip, everything they own is loaded in the morning and unloaded in the evening on donkeys’ backs.

They live only under the open sky regardless of the season.

They always get up in the morning long before sunrise.


Cioban by Dragos Lumpan

Cine credeti ca este personajul de mai jos? Ieri Gheorghe azi Ghita. Ieri urban shepherd, azi un român care are inițiativă. Descoperit de Dragos Lumpan in proiectul Transhumanta. Proiect care asteapta suportul vostru financiar AICI.