Cât de importantă este ferma de semisubzistenţă în contextul agricol al Uniunii Europene? Răspunsul ar fi: pe măsura ponderii ei. Sau ne-am putea întreba: ce bazin de voturi ne poate oferi mediul rural din România, legat de fermele de semi-subzistenţă? Conform documentelor recent publicate de Comisia Europeană privind dezvoltarea rurală, în cifre absolute România are peste 3.400.000 ferme care generează sub 4000 euro încasări fiecare, anual. Ceea ce înseamnă peste 88% în structura economiei agrare din România. Şi procent de 47% din contextul economiei agrare europene, la nivel de UE-27. Concluzia I: judecând după dimensiunea... >>>> parcurgeţi la pagina următoare >>>>
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
sâmbătă, 25 ianuarie 2014
SLATE: Serviţi cancer la grătar? Câte porţii?
Să mai citim şi prin presa altora. Azi în SLATE. Vreţi cancer? Încercaţi multe grătare, anecdoctice şi populare....Ne plac dar nici nu le privim critic. Am scris adesea ireverenţios şi ironic despre mici ca şi despre tragedia naţională iscată anul trecut, cu privire la ipotetica dispariţie a micilor româneşti. Nu sunt un produs de calitate, nu avem de ce să ne mândrim cu ei. Sunt, se spune, doar recirculare a cărnii aproape de expirare, de către industria alimentară. Un fel de evaziune alimentară. Ultima şansă a cărnii înainte de....Evident există şi o legătură cu grătarele, multele şi popularele incendii culinare...Da, grătarele şi mici au legătură cu cancerul. În loc să plângem de mila micilor şi de prigonirea grătarelor, merită să ne gândim, nu ar fi mai bine să spunem publicului şi despre riscurile asociate?
Cooking Up Cancer? http://slate.me/KLB37F
Chicken Thigh, un rulaj interesant de imagini
Chicken Thigh Recipes
Ce spuneţi de pulpele astea de pui? Mai multe despre cum se prepară, în Bon Appetit...
The Guardian: Laptele matern, neconform
Sustainable Business (@GuardianSustBiz) | |
There isn't one sample of breast milk that you could sell as drinking milk - when analysed it contains 2500 chemicals bit.ly/1ePfKwR
|
Prof. Michael Braungart susţine că. Dacă ar fi o afacere, ar fi nesustenabilă. Laptele de ţâţă este neconform, nu se poate face business cu el....Alimentaţia şi modul de viaţă contemporan poluează laptele matern. Click aici bit.ly/1ePfKwR
Ce alegi să manânci este o decizie social-politică
Elizabeth Kucinich (@EJKucinich) | |
The food you eat is the biggest socio-political decision you make each day! #EJKblog pic.twitter.com/3jRKOU4Wl5
|
Când alegi ce cumperi să mănânci, iei cea mai importantă decizie social-politică a fiecărei zile!
Click aici pic.twitter.com/3jRKOU4Wl5
vineri, 24 ianuarie 2014
Organizaţii ţărăneşti: azi despre Eco Ruralis
Willy Schuster, vicepresedinte Eco Ruralis |
Mai există tărani, mai sunt necesari, mai există agricultură familială în România ? Eco Ruralis este una din formele sub care se manifestă ţărănimea. În România unde abundă organizaţii de mari fermieri. Misiunea Eco Ruralis? "......O asociaţie de ţărani care practică agricultura ecologică şi tradiţională bazată pe principii de mediu conştiente. Eco Ruralis a fost înfiinţată în aprilie 2009, în Cluj Napoca, reunind ţărani din toate colţurile ţării." >>>>
joi, 23 ianuarie 2014
Scoli care vor sa imbunatateasca meniul
CSPI (@CSPI) | |
Schools are working hard to serve healthy, delicious #schoolmeals. New slideshow highlights their great work: bit.ly/schoolfoodsrule
|
Nu se intampla in Romania, nu este initiativa Consiliilor Judetene, nici macar a MADR...este mai la vest, aici bit.ly/schoolfoodsrule
Ficat gras, nuci din Brazilia, etc....
Andy McFadden (@Andy_McFadden) | |
Foie Gras, Agen Prunes, Pomegranate, Turnip, Brazil Nuts pic.twitter.com/wRIJ4B5UFD
|
Un bucatar acuza un amestec de elemente, vedeti caseta cu substantive sus si imaginea aici pic.twitter.com/wRIJ4B5UFD
Daţi fuga la fazani în UK, imagini şocante
LEE HORSLEY FROST (@frostybutcher) | |
Don't tell anyone... But I've just been poaching a few pheasants. Ten fresh FREE pheasants in the shop tomorrow. pic.twitter.com/sNKYVx89ZM
|
NOTA MEA: Ce înseamnă să ai diversitate! Fazanii se dau bătuţi şi aşteaptă să fie gătiţi. Click aici pic.twitter.com/sNKYVx89ZM
Cel mai tare brinzar, la Bra (Italia)
Serious Eats (@seriouseats) | |
Inside one of Italy's best cheese shops, Giolito Formaggi in Bra. Take the tour: ow.ly/sO8AQ
|
NOTA MEA (Dati click pe link): O scurta poveste despre unul din cele mai interesante magazine de branza din Italia, de la Bra, locul unde s-a nascut miscarea Slow Food.
Etichetarea OMG, efect asupra comertului global si a relatiilor SUA-UE
HuffPost Food (@HuffPostFood) | |
Which state will be next to require GMO labels? huff.to/1eGlUiP
|
Ce eveniment mic, care, citit in cheie globala, isi schimba semnificatia. Americanii, stat cu stat, pun eticheta pe OMG. Articol complet aici huff.to/1eGlUiP
NOTA MEA: Una din bataliile pe care le duc sustinatorii dar si opozantii OMG, este in jurul etichetarii produselor din OMG. Multinationalele se opun vehement, iar la nivel de opinie publica, in alegeri, anul trecut, alaturi de candidaturile politice, au fost introduse si optiuni privind etichetarea. La americani, nu guvernul federal poate da reguli, ci doar guvernul statului de referinta. Ceea ce se pare a se intamplat. Aceasta va avea efect si asupra comertului international, pentru ca europenii, ca sa ii contracareze pe americani, ar putea cere etichetarea produselor cu OMG, pentru accesul pe piata. Se va ajunge la o moneda de schimb in acordul transatlantic, pentru ca europenii sa beneficieze de exceptia culturala, pentru industria de divertisment, versus Hollywood.
Tendinte in hrana, "te dau pe spate"
Emily Elwes (@EmilyElwes) | |
Food trends 2014 @guardian. The smart knife looks promising! theguardian.com/lifeandstyle/2…
|
NOTA MEA (Dati click pe link): Surprinzatoare inovatii, de bun gust, in materie de hrana. Auziti asta, lapte de vaca ce a pascut pe pasune...Astia ce le-or da in America, ciment?
50 de oameni importanti in domeniul hranei, USA
Slow Food USA (@SlowFoodUSA) | |
Head of @USDA & @MonsantoCo top list of @thedailymeal America's 50 Most Powerful People in Food for 2014 ow.ly/sQurT
|
NOTA MEA (Dati click pe ow.ly/sQurT) Am remarcat, de bine, pe Mark Bittman, Michael Pollan, Alice Waters. Slow Food USA nu crede ca seful Monsanto are ce cauta acolo...
Surpriza? Omega 3 este uneori Omega 0
The New York Times (@nytimes) | |
What's really in your fish oil supplements? Link: nyti.ms/1eSVlpa
|
NOTA MEA (Dati click pe link): Ca sa vedeti ce tepe se dau prin asa-zisul Omega 3.....
miercuri, 22 ianuarie 2014
Ierbivor, carnivor sau omnivor?
© House of Guides |
Doar 3 minute durează filmul. Uneori adevărul este prea simplu pentru a fi aflat sau spus (sau expus). Doar câteva ingrediente, folosite cu puțină măsură de industria alimentară, dau dependență. Ce este mai simplu decât să cumperi și să te hrănești cu alimente procesate? Pe asta se bazează industria alimentară. Vă propun deci un film. Este din seria RSA Shorts, un proiect educațional prin filme scurte, animate, şi este susţinut de Michael Pollan, unul dintre autorii internaţionali care militează contra industriei alimentare. Filmul, filmul, filmul...mai departe.
Ce se poate face cu 0,5 litri de bere? Brânză Kentucky….
Renunţaţi la hrana procesată! Gătiţi! Vă propun un film cu subiect suprinzător. Aseară am bântuit prin subiectele mele preferate, sper că şi ale dvs. Nu este vorba despre cum să faci diverse preparate culinare. Ci mai ales despre maniere inedite de a prepara mâncare, pentru că ele nu fac parte din cultura noastră. Găseşti suficiente argumenet în favoarea gătitului. Am găsit în YouTube, un canal extrem de practic, Food Wishes, care propune chiar şi metode de preparare a omletei sau a ouălor fierte tari. Ori această, vedeţi în continuare, rețetă minunată de cremă cu bere, la bază. Renunţaţi la hrana procesată? Gătiţi? Câteva minute care vă pot pune pe gânduri. Sper că nu despre sănătatea mea mintală. Ci despre dieta dvs.
marți, 21 ianuarie 2014
Mâncăm sau aruncăm?
Se spune adesea că este nevoie de hrană. Că prețurile cresc și răspunsul ar fi creșterea producției de alimente. Că România ar avea oportunitatea de a deveni un producător de hrană. Însă nu se știe foarte mult despre faptul că la nivel global una din abordările legate de agricultura și producția de alimente este cea cu privire la risipa de alimente. Putem vorbi de creșterea producției de alimente, dar ce ne facem cu risipa de alimente. Estimările diferă, dar oricum ele ne arată că fenomenul risipei de alimente este masiv. Circa 28% din hrana produsă global, ajunge la groapa de gunoi. Industria agro-alimentară este pe locul al treilea ca poluator, la nivel global, prin emisiile de CO2 eliberate în natură. Iar cantitatea de apă aferentă acestei pierderi este și ea o mare problemă. Filmul pe care vi-l propun este realizat de FAO, Organizația Națiunilor Unite pentru Hrană. >>>>>
Szalonnafeszt IV, un eveniment al Erdélyi Kézmíves Céh
Televiziunile vor prezenta festivist-ridicol acest eveniment, fără să arunce o lumină mai profundă: asupra produsului alimentar şi locului său în meniul ardelean, asupra momentului anului când se organizează Slana Fest. Şi nu vor arunca o lumina necesară şi asupra organizaţiei. Dar sunt cârcotaş, mă ştiţi. Participaţi dar şi daţi de veste cui vrea sa expună slană, contactele mai jos. Anul acesta târgul preparatelor de casă din cadrul Slană - Fest se va organiza în două locaţii.Producătorii care au rulote amenajate pentru desfacere vor fi în str. Potaissa (dinspre Universităţii), iar cei care vor vinde de pe masă/stand, vor primi locuri în curtea Cafenelei Insomnia >>>>
luni, 20 ianuarie 2014
De sezon, de la francezi. Nu de la Ministerul Agriculturii din România.
Ce faci tu pentru legumicultura locală, ce face guvernarea pentru legumicultura locală? Ce fac organizațiile interprofesionale sau grupurile de producători de legume? Auzim adesea lamentații triste despre agricultura locală. Una dintre acestea este legată de fructele și legumele de import. Aici avem mai multe probleme, ce pot fi rezolvate pe termen scurt, mediu și lung. Să luăm problema educației consumatorului. Un răspuns simplu ar fi ca MADR, împreună cu organizațiile de producători, să repună în mintea consumatorului, sezonalitatea. Ministerul francez al agriculturii şi alimentaţiei o face. De ce nu ne-am aştepta ca şi la noi MADR să fie vârful de lance? Nu al lâncezelii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)