luni, 20 ianuarie 2014

De sezon, de la francezi. Nu de la Ministerul Agriculturii din România.

Ce faci tu pentru legumicultura locală, ce face guvernarea pentru legumicultura locală? Ce fac organizațiile interprofesionale sau grupurile de producători de legume? Auzim adesea lamentații triste despre agricultura locală. Una dintre acestea este legată de fructele și legumele de import. Aici avem mai multe probleme, ce pot fi rezolvate pe termen scurt, mediu și lung. Să luăm problema educației consumatorului. Un răspuns simplu ar fi ca MADR, împreună cu organizațiile de producători, să repună în mintea consumatorului, sezonalitatea. Ministerul francez al agriculturii şi alimentaţiei o face. De ce nu ne-am aştepta ca şi la noi MADR să fie vârful de lance? Nu al lâncezelii. 
Sub lozinca "Proaspăt, local şi de sezon!", paradigma relației consumatorului cu producţia vegetală se schimbă. Mă întreb adesea, de ce vrem sau nu, să inventăm roata. Şi mă mai întreb, tot adesea, dacă prostia sau inteligența, pot fi mimate sau mascate. Dacă eu şi foarte mulţi alţii, fără să fim pregătiţi precum funcţionarii de resort ai MADR sau cei ce sunt cultilvatori, putem să ne gândim că este nevoie să fie reluată relația cu consumatorul, dânşii de ce nu o fac? 

Ce face ministerul francez? Desfăşoară o întreagă muncă de propagandă cu mijloace minime, pentru a obişnui consumatorul cu ideea că, într-o anumită lună a anului, în pieţe se găsesc se găsesc anumite fructe şi legume, numai din producţie autohtonă. S-e-z-o-n-a-l-i-t-a-t-e! Vedeţi rubricile lunare, mai jos.




Niciun comentariu: