miercuri, 29 ianuarie 2014

Ce bucurie, vom avea reţete consacrate româneşti. De la cei din industria alimentară

Nu, nu este vorba de reţetele din cartea lui Sanda Marin. Nu, nu este vorba de reţetele din cărţile şi întâmplările lui Radu Anton Roman. Nu, nu este vorba nici de reţetele din cartea lui Păstorel Teodoreanu. Şi nici nu este vorba de reţete consacrate din cartea publicată la comun de Kogălniceanu şi Negruzzi. Trebuie să ştiţi că reţetele străvechi sunt elemente al patrimoniului cultural imaterial. Conform Legii privind protejarea patrimoniului cultural imaterial. MADR a pus la cale un proiect de ordin prin care se formează o comisie care creează o listă cu reţete conscrate româneşti. Vedeţi aici ORDIN privind atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti. Pentru o ţară care nu are exerciţiul şi nici interesul să pună întrebări, probabil că nu este o problemă. >>> continuă >>>

Vi se pare că sunt arogant, dar cei din industria alimentară au şi ei
partea lor de vină. Pentru că dânşii consideră că au competenţa de a da naţiunii o listă de reţete consacrate româneşti. Pe bune, chiar se pricep? Ce îi califică? NB. Nici pe mine nu mă califică nimic, dar am dreptul să cer să văd calificare acolo unde este vorba de reţete consacrate româneşti. Ca simplu şi ambetat cetăţean.

1. Iată, mai jos, cum ordinul instituie comitete şi comiţii. Deci, reţetele consacrate româneşti vor fi stabilite de organizaţiile profesionale din domeniu. Proiectul de ordin nu ne spune care sunt acelea. Apoi se mai spune ca listele vor fi actualizate, de alte entităţi, operatorii din sectorul alimentar. Proiectul de ordin nu ne spune care sunt cei îndreptăţiţi să facă propuneri şi ce calificări au. Şi mai şi, va exista o Comisie din care nu face parte nimeni de la Ministerul Culturii, de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Sau din societatea civilă. Da, din partea mişcării Slow Food în România. Nişte birocraţi şi nişte producători de salam şi parizer vor stabili care sunt reţetele consacrate româneşti. Ceilalţi nu contează.


2. Iată aici, la Biblioteca Academiei, în Noaptea Bibliotecilor din 2013, o selecţie de cărţi, apetisante, despre gătit, în vechea Românie.

Niciun comentariu: