joi, 9 ianuarie 2014

Poti ignora agricultura familiala, dar nu o poti distruge


Ce au de-a face Slow Food, FAO şi DG AGRI-Comisia Europeană, cu agricultura familială? Cum spune Carlo Petrini, "Colaborarea dintre FAO și Slow Food provine din scopul nostru comun în promovarea bogăția tradițiilor gastronomice locale, în apărarea biodiversității alimente și în sprijinul micilor fermieri și producători." 

  • Slow Food şi FAO şi-au reunit forţele în 2013, printr-un acord, pentru a lucra împreună în ce priveşte agricultura familială. 
  • Anul 2014 este Anul Internaţional al Agriculturii Familiale. Este o propunere a Filipinelor din 2008, adoptată de FAO în 2011. Browse for more...
  • Ce este agricultura de familie (cf. FAO)? "Agricultura de familie include toate activitățile agricole pe bază de familie, și este legată de mai multe domenii ale dezvoltării rurale. Agricultura de familie este un mijloc de organizare a producţiei agricole, forestiere, pescuitului, producția pastorale și de acvacultură, care este administrat și operat de o familie și predominant se bazează pe munca de familie, incluzând atât femeile cât și bărbații."
  • Ce este agricultura de familie (cf. DG AGRI, Comisia Europeană)? Conceptul de agricultură familială cuprinde diverse elemente. Din punct de vedere sociologic, agricultura de familie este asociată cu valori de familie, cum ar fi solidaritatea, continuitate și angajament, din punct de vedere economic, agricultura de familie este identificat cu competențe specifice antreprenoriale, proprietate de afaceri si management, alegerea și comportamentul de risc, capacitatea de adaptare și de realizare individuală.Agricultura de familie este de multe ori mai mult decât o activitate profesională, deoarece reflectă un stil de viata bazat pe credințe și tradiții legate de viață și de muncă.
  • Cine se ocupă în România de organizarea conferinţei, care sunt persoanele implicate? Cf. informaţiilor publice, dl. Sorin Chelmu, secretarul general al MADR, dl. Bogdan Bazga, liaison officer.
Retorica oficială politică românească a ultimilor ani în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, nu a lăsat impresia că micii fermieri sunt pe picior de egalitate cu complexele agro-industriale. România va fi gazda unei conferinţe regionale în martie-aprilie 2014. Care va fi pe parcursul anului 2014 atitudinea MADR, a publicului, a media, a consumatorilor, faţă de agricultura familială, care va fi retorica oficială? Abordarea  problemelor fermelor de familie, doar prin prisma plăţilor directe, a măsurilor de piaţă, fără o viziune de ansamblu şi complexă, birocratică şi superficială, este o abordare ipocrită. 

Sper ca în cursul acestui an să se facă înţeles odată mai mult faptul că este nevoie de încadrarea agriculturii familiale într-un ecosistem de mediu, cultural, de patrimoniu. Avem toate datele, masa critică, să ţinem seama de agricultura familială. Sunt zeci de organizaţii ţărăneşti care militează în România pentru agricultura familială.





Niciun comentariu: