miercuri, 29 ianuarie 2014

Un peşte ameninţat cu dispariţia, un simbol de campanie al Slow Food Istanbul

Mi-a plăcut povestea cu peştele şi modelul de asamblat. În 2013 am participat la conferinţa Slow Food, Slow Fish Istanbul. Pentru organizaţia locală, de la început, s-a pus problema unui demers de salvare a unuia dintre importanţii, pentru consumul local, peşti. Se numeşte lufer sau lufar. 
Cum procedează Slow Food Istanbul?

1. Campania de conştientizare este dusă de ani de zile, la nivelul restauratorilor. Restaurantele incluse in reţeaua de campanie, afişează sloganul şi simbolul campaniei, "Nu servim lufer în acest restaurant!";
2. Consumatorii sunt astfel avertizaţi, când comandă că nu are rost;
3. A fost creat şi un model de lufer din spumă poliuretanică, folosit în activităţile educative, cu copii. 


Iată atelierul cu copii care montează lufer, la Bogazici Universitesi (un fel de Harvard la Istanbul).


Niciun comentariu: