Fiecare întrebare poate deschide un întreg univers al cunoașterii. De ce numim breakfast prima masă a zilei? Cine a inventat asta? De ce break, de ce fast? Nu, nu înseamnă să te rupi repede de masă, de mâncare. Un fel de mănâncă și fugi. Este de fapt 'pauza' de post la anglicani. După slujba de dimineață aveai voie, din punct de vedere religios, să mănânci. Fast de la a posti. Dar documentarul de aproape o oră este cu mult mai profund. O introducere în gastronomia britanică, dar nu în bucătăria insulară, nu despre rețete.
Slow Food // e c o g a s t r o n o m i e // d e z v o l t a r e d u r a b i l ă
luni, 11 mai 2015
Țepele ECO sancționate de ANPC, prea bland
Folosirea indicațiilor 'BIO' și 'ECO' pe diferite produse, nu se poate face dacă nu sunt respectate prevederile regulamentelor europene. Pe etichetă trebuie imprimat un semn special, diferite alte informații de identificare. În România, se practică la greu înșelăciunea. AICI controalele ANPC. Notă: folosirea unui cuvânt soft precum 'abateri' în loc de 'contravenții' arată blândețea cu care ANPC încearcă totuși să nu fie prea drastic.
10 % din cantitatea de produse alimentare ecologice verificate prezentau abateri privind etichetarea si de informare a consumatorilor
De ce avem prin #PAC rădăcini mai puternice?
PAC înseamnă politica agricolă comună a celor 28 de state membre ale UE: La final de ciclu de politică publică a fost lansată și o campanie privind PAC reformată. Dacă vă interesează un acess simplificat la informații despre PAC 2014-2020, căutați AICI.
Plantele psihotrope (canepa textila?) nu se cultiva pentru uz personal?
Se află acum în dezbatere publică, o actualizare a unei reglementări privind cultura plantelor psihotrope, etc. Plantele psihotrope (canepa textila?) nu se pot cultiva pentru uz personal? Nu cunosc momentul de când cultivarea cânepii ca plantă tehnică a devenit ceva desuet în România. Cânepa tehnică era cultivată de țăranii români pentru a fi prelucrată casnic. Poate fi folosită ca pat pentru animale, pentru haine, drept combustibil, în hrană, în picturi pe perete. Dar, a decăzut. Iar cultivarea ei azi, se poate face numai dacă o valorifici. Cu alte cuvinte, degeaba te apuci să cultivi pe terenul propriu, dacă nu există deja, în lanțul economic cineva care să preia fibra. Bine, dar dacă aș vrea să o prelucrez în gospodărie, pentru uz casnic? Iată extrasul din propunerea de document.
joi, 7 mai 2015
Paine pe joburi....#bread and jobs
Joburi pe paine? Ca sa vedeti ca painea este un suport bine venit pentru o reclama care vizeaza repozitionarea sitului bestjobs. O fi painea de 0,75 lei de la supermarket? Sau o fi painea aia grea, mustind de cereale? Riscam sa punem o intrebare privind felul painii care iti poate aduce joburi?
miercuri, 6 mai 2015
9 mai: Ziua Europei este si ziua noastra
Din partea Reprezentantei CE in Romania
http://ec.europa.eu/romania/ news/agenda/25032015_9mai_ ziua_europei_ro.htm
Dragi prieteni,
Ca in fiecare an vrem sa va avem alaturi pentru a sarbatori impreuna 9 mai- Ziua Europei.
Muzica speciala, foc de artificii si multa voie buna va asteapta in parcul Herastru (invitatia in anexa).
Receptia oficiala de Ziua Europei este astfel transformata intr-un eveniment outdoor, dedicat
Anului European al Dezvoltarii
Mai jos gasiti lista celorlalte evenimente organizate de noi si partenerii nostri, la care va asteptam cu drag.
#LIDL Romania vinde rosii medicament
Oase puternice? Ten luminos? Poate de la Catena, care vindeca orice. Cred ca o sa solicit la LIDL sa imi indice rapoartele stiintifice in baza carora se cunoaste ca rosiile functioneaza ca niste medicamente. Pe bune #LIDL?
Rustiq, un magazin de carne in minus
Macelaria magazin de mezeluri Rustiq. A dat faliment. Oamenii au bani, cred ca este suficient sa vinzi mancare si sa mearga treaba, sa tii un magazin in picioare. Cartierul Tineretului, in 25 de ani, a vazut multe magazine deschise si inchise, la cateva luni, poate un an. Daca nu creezi legaturi cu comunitatea, dai faliment. Comertul fara suflet, esueaza. Piata este prea aglomerata.
Nu este suficient sa ai bani, ci sa ai bani de pierdut. Nu inteleg cine sunt aceste personaje care joaca la 'loterie' sume imense, fara sa faca studii de piata. Fara sa vada ca exista un Mega Image alaturi. Fara sa vada ca mai departe, pe fluxul pietonal, este o macelarie de calitate unde este coada. Ca alaturi este un non-stop. Cum sa ii dizloci pe cei?
marți, 5 mai 2015
Piata urbana si patrunjelul: nu este bine, dar este un pas inainte
Sursa: MADR |
Putem avea pareri pro si contra reglementarii pietelor urbane. Sunt discutii de ani de zile despre accesul micilor producatori in piata. Guvernul a creat, dupa doi ani de testare a unor scheme, una care ar permite micilor producatori sa fie in piata. Cine pierde din asta? Cei care nu sunt mici producatori. Cei care sunt doar vanzatori de importuri. Si pierde consumatorul care nu are la dispozitie produse vegetale, fructe, din productia locala.
Schema propusa de MADR nu este perfecta. Eu (cum adesea spune si d-na Alina Mungiu-Pippidi) am propus, din partea miscarii Slow Food si a Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, modificari. Pentru ca era birocratica si de fapt nu rezolva problema coruptiei din piete.
Pentru ca pietele sunt de fapt, nu un loc al intalnirii cererii cu oferta. Ci magazine in aer liber, ale importatorilor. Coruptia tine de administratorii pietelor care nu aplicau nici inainte, nici acum, regulile.
Petitia Jamie Oliver pentru ca hrana sa devina parte din educatia scolara
Semnati petitia? AICI. Desigur Jamie este un talent in marketingul culinar, din ceva trebuie sa traiasca. Dar este un militant si un apologet al bucatariei de calitate. A lansat o petitie care sa aduca in atentia decidentilor politici nevoia de schimbare a felului cum tratam problema hranei. Hrana sa devina parte din educatia scolara. Semnati petitia? AICI.
luni, 4 mai 2015
Dreptul de autor si micii...IGP, DOP @agrointel @luciandavidescu
Micii sunt emanatia evaziunii fiscale in domeniul carmangeriei. Poate industria carnii vrea sa isi creeze un monopol? Sau vrea sa creeze din mititei un produs de calitate, exclusivist? Cum, va explic mai jos. Este si comentariul meu la AGROINTEL. Nimeni nu este profet in tara lui, dar tot o sa va spun ca va fi o greseala. Micii sunt atat de raspinditi in Romania, incat ar fi un dezastru sa fie inregistrati DOP sau IGP. Asta va functiona precum dreptul de autor. Inregistrarea micilor ca IGP se poate face daca o asociatie de producatori va face diligentele necesare pentru, sa zicem "mici de Bucuresti".
Trebuie, printre multe altele, sa arate ca se fac numai la Bucuresti, doar de catre membrii asociatiei. Problema va fi ce vor face cei care vand celelalte milioane de mici, ca nu vor avea voie sa le spuna mici sau vor intra toti in asociatie. Dar vor respecta o singura reteta pe toata tara, aia depusa la Bruxelles. Apoi celelalte feluri de preparate din carne considerate drept mititei, care nu vor respecta reteta si vor fi pe dinafara, vor trebui sa denumeasca produsul altfel. Pentru DOP, este nevoie tot un grup, caiet de sarcini, etc. Doar STG este al unui singur producator. Daca gresesc comentarii la mine.
PS: De ce credeti ca a trenat inregistrarea carnatilor de Plescoi? Si stiti cum s-au reclamat romanii unii pe altii la Dacian Ciolos? Sa intrebe AGROINTEL ca vor avea o poveste frumoasa.
Fac ce fac romanii si isi bat cuie in talpi. Fabulos.
Murfatlar un campion, ce-a facut cu banii nostri?
Conform unor surse neoficiale, dar pe baza datelor prelucrate din baza de date APRDP/AFIR, SC Murfatlar Romania SA a încasat bani europeni de peste 3 milioane de euro în perioada 2009-2013. Dacă îmi aduc bine aminte a primit și o subvenție pentru promovare pe terțe piețe din partea Comisiei Europene. Rezultatele? LINK. Așteptăm să aflăm ce se va întâmpla mai departe.
Murfaltar este prezent în viața noastră, de consumatori, în multiple feluri. Compania care editează vinul este Vie-Vin Murfatlar, dacă nu mă înșală memoria. Murfatlar era unul din vinurile DOC dominante înainte de 1989, dominant și după 1989. Se spunea acum câțiva ani că în România vinurile sunt de două feluri: Murfatlar și restul. Dar era probabil o glumă a celor de la vânzări ca să intimideze piața. Se poate construi o istorie a acestui vin DOC din Google. O istorie a companiei care produce vinurile Murfatlar. Recent s-a auzit că au probleme și că se fac cercetări pe chestiuni legate de fiscalitate. Trecută acum câțiva printr-o insolvență, este posibil ca să nu își fi revenit compania. Cum spunea Moise Guran, lăsând deoparte suspiciunile, încă o "marcă" neaoșă, moștenită din trecut, se pare că este sortită dispariției. Deși, ca să fim corecți, podgoria va exista indiferent dacă compania va dispărea. Un DOC este un DOC*
(*Denumire de Origine Controlată, se atribuie unui vin făcut cum trebuie în regiunea recunoscută ca zonă viti-vinicolă).
Ethic Wine, un wine bar dispărut @cramamurfatlar @mega_image_ro
Există Ethic Wine și Tasting Room by Ethic Wine. Și o copie de Ethic Wine. Acum 2 săptămâni, la pas prin cartierul Floreasca, am trecut pe strada G. Călinescu, pe lângă un spațiu comercial cu un nume promițător. Ethic Wine. O extensie în fapt, la momentul "reportajului", a unui drugstore/farmacie care vinde și chestiuni naturiste.
Magazinul gol lasă loc speculațiilor. Ce s-o fi întâmplat?
Ce alternative există în piață, la București? De la cei mari. Mega Image are la Mall Vitan, la subsol, un spațiu generos, cu multe sortimente, din multe țări. Și de la 1000 de Chipuri. De la Murfatlar, care a oferit vinul mântuirii de Paște, nu, ei sunt suspectați de fraudă fiscală. Ne aducem aminte că acum câțiva ani trecuseră printr-un proces de insolvență. Deci nu, nu luați de la industrialiști.
joi, 30 aprilie 2015
Opriti masacrul...Legea vanatorii este prost facuta
Bucuresti, 22 aprilie 2015. Societatea Ornitologica Romana si Federatia Coalitia Natura 2000 Romania au lansat campania Opreste barbaria, salveaza ciocarlia! ca reactie a societatii civile din Romania la masacrul pasarilor ce poate fi declansat de noua forma propusa a Legii Vanatorii aprobata de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii februarie. PETITIA AICI!
miercuri, 29 aprilie 2015
The Slow Food Area at Expo 2015: Putting Biodiversity and the People who Feed the Planet in the Spotlight
The Slow Food Area at Expo 2015: Putting Biodiversity and the People who
Feed the Planet in the Spotlight
In the heart of the
Slow Food Pavilion at Expo 2015 there will be the Slow Food Theater, an open space for meeting and exchange, which will give a
voice to those women and men who today feed the planet with good, clean and
fair food.
The daily schedule
of events that will take place in the Theater include talks, debates, conferences,
presentations and film and documentary screenings, part of a calendar full of activities
aimed to tell the stories and experiences of the Slow Food network and Terra
Madre food communities, but also of civil society representatives and people
who share the Slow Food philosophy.
On May 1, 2015, Gaetano Pascale, president of Slow Food Italy, will open the Slow Food area, explaining
the reasons for our presence at the universal exposition. At 12 pm, in
celebration of International Workers' Day, Yvan Sagnet, trade unionist of the Federation of Agro-Industrial
Workers, originally from Cameroon, will focus on the phenomenon of the
denial of rights and the use of threats and intimidation in agriculture (the
so-called ‘caporalato’). Then, at 3
pm Fabio Terribile, President of the
Italian Society of Pedology will talk about the importance of fertile soil and the right to land.
On May
19 the Slow Food Pavilion will be officially
inaugurated in the presence of Slow Food International president Carlo
Petrini and Swiss architect Jacques Herzog.
In the following
weeks Expo will be a platform for Slow Food, a space for discussion and critical
reflection in an attempt to find concrete solutions for the future.
At Terra Madre Youth - the event which
from October 3 to 6 will bring young farmers, fishers, Indigenous Peoples and
students from all over the world to Milan – the Slow Food Theater will
regularly host young men and women working in food production, who will talk
about their experience, hopes and expectations for the future.
Every morning at
11 am, workshops and educational
activities will be held in the Slow Food Theater. These activities,
targeted to school groups and families, will revolve around some of Slow Food’s
main themes, such as bees, water and the fight against food waste.
Inside
the Slow Food area there will be also a space dedicated to the discovery of the diversity of wine and
raw-milk cheeses. The world of cheeses offers the perfect example of how
plant and animal biodiversity is articulated when transformed into
food. From just three simple ingredients—milk, rennet and salt—an
extraordinary diversity has resulted, with over
2,000 traditional cheeses made around the world.
There
will be a tasting of a different
selection of four types of cheese every week: one world-famous Italian
cheese; two cheeses from a specific territory, generally Slow Food Presidia;
and an international specialty. During May, visitors will taste, among others,
Bitto from the Orobiche Valleys in Italy, Sparkenhoe Red Leicester from
the UK, and Cilento Cacioricotta and
Osilo Pecorino from the island of Sardinia
in Italy. A total of 84 types of cheese
will be on rotation throughout the six months of Expo.
Next
to the Slow Cheese area, the Slow Wine Enoteca will be telling
another fascinating story of biodiversity. In Italy alone, over 600 grape varieties are still used to make wine, from Nebbiolo
to Sangiovese, Perricone and Fiano. The selection of wines, curated by
the Wine Bank in Pollenzo
(Piedmont),
will offer drinkable proof of this wide diversity, with about 200 different
wines available on rotation.
Moreover, several
short movies and documentaries, coming from all over the world and dedicated to
Slow Food themes and issues, will be screened every day to shed light on small
communities of food artisans who work in order to create an alternative to the
globalized food system. In particular, Ermanno
Olmi’s film, The Planet that Hosts Us,
will be projected in the Theater every evening at 8 pm, for the entire duration
of Expo. Slow Food wants to put the work of this great director at the end of
each day to symbolically close the activities with a deep reflection.
The structures of
the Slow Food area, built from PEFC-certified larch wood from sustainably
managed forests and designed by the Swiss
architects Herzog & de Meuron, will
host the exhibition Discover Biodiversity,
the tastings areas of Slow Cheese
and Slow Wine, the association space
and the Slow Food Editore bookshop. At
the center of the area there is also the Slow
Food Garden, with 47 species of medicinal plants, vegetables, legumes and
other species, each one with a specific role in maintaining the balance of our
ecosystem.
Finally, a new app
has been launched, Slow Food Planet,
a useful instrument for travelers. The Milan area is now mapped for all those
visitors who want to enjoy their stay in the city and surrounding areas with
Slow Food recommendations. The app suggests restaurants, locals, farmers’
markets and shops, where you can meet local producers. Slow Food Planet wants
to offer a holistic vision of the gastronomic experience, giving different
suggestions depending on the time of day or season of the year. The dictionary
is also a helpful feature, which gives definitions of terms in the dialect of
local areas, to increase access to the food cultures of the world.
For further information, please contact the Slow Food
International Press Office:
Paola Nano, +39 329 8321285 p.nano@slowfood.it
Slow Food involves over a million of people dedicated
to and passionate about good, clean and fair food. This includes chefs, youth,
activists, farmers, fishers, experts and academics in over 150 countries; a
network of around 100,000 Slow Food members linked to 1,500 local chapters
worldwide (known as convivia), contributing through their membership fee, as
well as the events and campaigns they organize; and over 2,500 Terra Madre food
communities who practice small-scale and sustainable production of quality food
around the world.
Fictiunea Victorita si produsele naturale din peste
O sa revin la fata locului, sa vedem cum se ofera preparatele din peste, naturale, de la pescarita Victorita, la piata. Am o observatie: ar fi bine sa fie asa, dar din studiul de piata al sectorului am aflat, de aici, ca in pescuitul pe ambarcatiuni, nu este angajata nicio femeie. Ca sa vezi....
Asociatia florarilor si a meseriilor traditionale din str. Uranus
Pentru ca ma intereseaza micii comercianti (in lupta lor gigantica cu cei mari) dar si pentru ca am lucrat foarte mult in cladirea The ARK la DC Communication si am trait alaturi de piata de flori de la Cosbuc an la rand (ma opresc cu detaliile aici), am imortalizat acest instantaneu de la fata locului. Dialogul social este in mars, florarii care sunt pe prag de demolare (ca pe acolo va trece magistrala Uranus-Berzei) s-au organizat. AICI: http://www.af-mt.ro
Ciocarlia de camp se mai vaneaza doar in sase tari din UE, printre care si Romania
Un mesaj de la SOR (Societatea Ornitologica Romana): Ciocarlia de camp se mai vaneaza doar in sase tari din UE, printre care si Romania. PETITIA AICI!
In Uniunea Europeana ciocarlia de camp se mai vaneaza doar in sase tari – Grecia, Italia, Franta, Cipru, Malta si Romania, in restul tarilor fiind interzisa vanarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numarul acestor pasari reducandu-se cu 50%, conform BBC Nature. Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul in scopuri comerciale, limbile acestor pasari fiind considerate delicatese si vandute astfel restaurantelor din Europa.
Culese de pe strada: la Bucuresti a aparut bacania de cartier
Zilele trecute umbland prin Bucuresti, am mai cules o perla de stil in cautarea unei pozitionari ghiduse in piata. Pe str. Polona. Evident, magazinul este dotat cu un segment reprezentativ din produsele de la supermarket. Sa nu credeti ca are atat curaj sa stea pe educatia consumatorului. Ii educa Coca-Cola si Tymbark ce sa bea, micilor comercianti le este suficient Selgros, Metro. MORALA: Nu, nu este bacanie!
marți, 28 aprilie 2015
Este usor sa fii Times New Roman...dar nu si taran....
Dl. Istrate Ion (personajul ironizat in articolul Times New Roman) nu este din Sibiu. Pe dl. Istrate il cunosc din anul 2008, cu ocazia organizarii Targului Taranului. Atunci si-a rupt piciorul intr-un accident de masina venind la targ. Times New Roman a comis o nedreptate morala.
El si sotia sa Marcela sunt parte a miscarii Slow Food din 2006, au participat la cateva editii Terra Madre (eveniment Slow Food). Locuiesc si muncesc in zona Fundata-Vladeni, judetul Brasov. Si sunt tarani, antreprenori. Pentru ei, economia inseamna un drum saptaminal de 2 zile, de ani de zile, pentru desfacerea produselor la Bucuresti. Nu sunt muncitori pre-facuti, cu oile si vacile, chiar se ocupa cu asta.
Palarioara este autentica - Dl. Istrate a devenit un icon pentru ca aparut in primul ghid de facilitare a accesului in piete pentru micii producatori. El este un icon si a stabilit un standard de imagine, care a fost copiat in piata. Toti cei ce se pretind tarani, oieri, nu au avut nicio problema sa imprumute trucurile sale de imagine, palarioara.
Branza de burduf - Dl. Istrate se regaseste in Ark of Taste, proiectul comun al Google si Slow Food, unde este ilustrata branza de burduf. AICI
De ce v-am scris asta?
Pentru ca in cautarea ironiei, cei de la Times New Roman se folosesc de dl. Istrate pentru a ilustra un articol despre falsii producatori de produse traditionale, despre miturile legate de Sibiu. Din pacate sa fii superficial este mai facil decat sa fii profund si serios. Dl. Istrate nu este din Sibiu. Iar familia sa chiar a contribuit la sustinerea patrimoniului imaterial al Romaniei, gastronomia.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)