luni, 21 septembrie 2015

Cu burta la TVR?

(c) Nancy Samargiu
Ca și anul trecut, un frumos platou rural în aer liber a fost organizat la RuralFest 2015. După cum se vede (și mi se reproșează) pare că am un pic de burtă. Lumea asta?! Asta în ciuda faptului că nu forma ar trebui să determine percepțiile, ci conținutul. Respectiv cele 3 ocazii când am intervenit în cadrul emisiunii "Viața satului". Cu idei.

PS: Aici alături de Eugen Vaida (un arhitect preocupat de restaurarea caselor săsești), Gabriel Gherghescu (realizator TV), Claudia Rugină (avocat - Buniol), Florian Chișe (Palinca de Trămuța).

(c) Nancy Samargiu

vineri, 18 septembrie 2015

Traistute pentru copii la Rural Fest

Slow Food în România (prin Slow Food Iași, Slow Food Turda, Slow Food Maramureș, Slow Food București) vine la Rural Fest cu o serie de 3 ateliere gastronomice interactive pentru copii (Trăistuța cu Făină), în care vom învăța împreună despre drumul pâinii de la spic la cuptor.

Dacă ai un copil între 5 și 11 ani, înscrie-l la unul dintre cele 3 ateliere, completând formularul de aici

https://docs.google.com/forms/d/1lJAyr61kyHpQ6sXm0rXJhEERHg913FZUwAHqu8M7aJY/viewform

Atelierele vor avea loc duminică, pe 20 septembrie, primul de la ora 10:30 am, ultimul de la ora 14:00, la standul Slow Food România din cadrul Rural Fest. Durata fiecăruia va fi de aproximativ o oră.

Atelierele sunt gratuite, iar locurile limitate.

RuralFest se întâmplă duminică, 20 septembrie 2015, în intervalul 9:00 – 20:00, pe porțiunea dintre piața Victoriei şi str. Arh. Ion Mincu din șoseaua Kiseleff. Evenimentul este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi cu Primăria Municipiului București.

Urmărește hashtag-ul #RuralFest2015 pentru a fi la curent cu noutățile care se anunță pentru evenimentul din acest an.

Dovlecii sunt refugiatii lumii...ce cauta ei printre noi? Sa fie de un singur fel! Iata cum....

(c) Tiberiu Cazacioc, Terra Madre Torino
Sau la bostani. O imagine intr-adevar spune multe. De la 2 feluri de dovleci asa cum vedem pe ici, pe colo, ceea ce eu numesc genocid vegetal, iata in toata splendoarea lor, multele feluri de dovleci. Si o reflectie fara sens poate pentru cei ce cred ca piata este argumentul suprem: de ce sa nu avem diversitate in piata asa cum avem la autoturisme, la productia de haine, la televiziuni, la radio? De ce sa consideram ca streamlining-ul hranei este normal, dar al raselor umane nu?

 

Programul RuralFest 2015 cu tot cu Slow Food aici #ruralfest 2015

Suntem in zona B, adica intre cercul mare si str. Monetariei.



joi, 17 septembrie 2015

Merkel, foda, fodder, food si Google: despre hrana? Protesteaza aici...

Doamna Merkel, dati-ne hrana inapoi! Ce interesant este sa folosesti tool-urile astea de care poti dispune pe mana celor de la Google. Da, se plateste un pret, dar daca nu iti ia banii de intretinere, Google merita. V-ati intrebat ce si de unde vine cuvantul food ? Iata ca se poate daca faceti ASA

 

miercuri, 16 septembrie 2015

O viata avem si pe aceea Stelian Tanase vrea sa ne-o ia....

Este vorba de "Viata Satului". Raportul de activitate al TVR a fost respins de Comisiile de cultura. Se asteapta sesiunea in plen. Dar soarta d-lui Tanase este pecetluita. Nu isi vad da demisia ci va sta cuminte sa fie demis. Asta ne va scapa de ideea domniei sale, recente, ca "Viata satului" sa isi diminueze cota de emisie. Emisiunea are audienta si un corp special de spectatori. Daca este ceva de facut, poate de upgradat formatul din punct de vedere publicistic, dar in nici un caz diminuat.


 

marți, 15 septembrie 2015

Formular înscriere atelier Slow Food Trăistuța cu Făină - Rural Fest

Va asteptam la momentul Slow Food in Romania la Rurala Fest. Evenimentele noastre organizate de doua convivium-uri Slow Food in tara, despre care puteti afla aici ATELIERE TURTE SLOW FOOD sunt ateliere pentru framantat paine. Pentru copii. Inscrieri aici FORMULAR. Multumim celor care, precum Iulian Dutu sau Tartelier, au dus mesajul mai departe.



 

joi, 10 septembrie 2015

Alune de Ordu si succesul garantat

Pismanyie
Am revenit de la Ordu, din Turcia, cu un cadou de extractie locala. Alune de Ordu, pentru ca acolo, cred ca sunt cultivate mii de hectare cu aluni. Fiind Ordu centrul global al productie de alune si apoi de produse derivate, precum crema de alune. Au avut un succes fulminant. Vedeti tava la sosire si apoi tava la plecare. De la birou. 




Customizarea URSUS sau despre nișarea berii industriale

In jurul nostru, campul de batalie pentru furnizorii de hrana, ne ofera subiecte zi de zi si in proportie de masa. Campania Ursus din aceast vara ne indica o schimbare de directie. De la o bere de consum in grupuri, in masa, la o bere care cauta, ca si in cazul Mega Image, customizarea. Tricourile cadou sunt de fapt segmentari al publicului, ale consumatorilor. Berea industriala, cauta, paradoxal, sa restranga grupul, sa il faca mai distinct, sa il sectioneze/segmenteze. Asta ar trebui sa fie apanajul celor care fac bere artizanala, nu al berii industriale. Asadar se inaspreste competitia pe domeniu. In dauna cui? In folosul cui?


 

Despre prosecco: mai vizibil la rafturi, dar calitatea?

Prosecco este un vin spuman italian care este produs numai intr-o anumita regiune. Daca sapati prin Google, Bing, dati de informatii despre acest produs de calitate. Se pare ca apetenta romanilor pentru prosecco a crescut in ultimii ani. Iata ce am gasit la rafturi. Atentie, un produs bun este DOC - denumire de origine controlata.



 

Free beer, how Romania feeds the planet at Expo Milano 2015 @RomaniaExpo2015 @MAERomania

Sad and bad management of the content of the Romania pavilion at Expo Milano...Participarea Romaniei la Expo Milano este gestionata de MAE. Expo Milano are ca deviza "Feeding the planet, energy for life" pe parcursul celor circa 6 luni de eveniment. Lipsa de competente si de consultare cu societate civila in domeniul de referinta propus de organizatori, fac ca la pavilionul Romaniei sa se petreaca chestiuni culturale poate importante (coruri, dansuri, step, vizite patriotice), dar fara nicio legatura cu  hrana. Se mananca sarmale si de bea Ursus gratis, dar nu am vazut prezentate dezbateri despre hrana, despre solutiile propuse de Romania in ce priveste hrana, de viziunea Romaniei despre hrana, despre preocuparea Romaniei pentru productia de hrana intr-un mod durabil. Si absolut nimic despre hrana si lantul alimentar care ne leaga de tarani, fermieri. Este un pavilion turistic bifat de MAE.

Lista de evenimente si intamplari la Pavilionul Romaniei nu are nicio legatura cu subiectul, este despre orice altceva decat despre hrana si energia pe care aceasta o transfera planetei. Ce face MAE? Bere gratis, bere gratis. Si nu artizanala, ci bere industriala.

Pacat nu pentru ca nu ne baga nimeni in seama, ci pentru faptul ca in timp ce la Bucuresti se petrece RuralFest, al doilea an, in 20 septembrie (dedicat vietii la tara si hranei) cei de la MAE nu reusesc sa transmita si afara despre Romania si hrana, ceea ce se
petrece in tara. Puteau sa intrebe in stanga si in dreapta cine, cu ce se ocupa in materie de hrana si dadeau de noi. Sau de altii, cu sfaturi gratis despre pavilion, despre activitati. 

Un colocviu despre "Bucuresti-Capitala europeana" cu bune si cu rele

Mai mult bune, multumim Alex Filip. Eu m-am bagat "in seama" si am propus in lista de doleante, identitate gastronomica pentru Bucuresti.

 

marți, 8 septembrie 2015

S-a inecat puiul din avicolele europene si Comisia Europeana cantareste fenomenul

+Rares Habeanu Comisia Europeana a scos la licitatie o cercetare despre procesul tehnologic de prelucrare a carnii, in abatoarele avicole si despre.....inocenta 'absorbire' (probabil fenomen natural!) a apei in pui. Bravo, monser, Comisia Europeana studiaza, nu flambeaza....iar industria carnii la un moment dat va incerca sa ascunda apa in panza freatica....Tarii, cat mai multa carne de pui +Nicu Simion +Maria STOIAN fara apa injectata.....

Inca doua ponturi antisistem: cumparati cu buget si frigider bun

Puteti face economie, puteti sa va hraniti cu masura, iata cum. Nu an raspuns la gandul +Bunatati Din Natura si de ce ne-am stradui? Pentru ca industria de consum alimentara ne-a conditionat sa cumparam mai mult decat trebuie. +Violeta Bîrzescu +Peter Hurley 

 

Surogatul de bors: "Borșul la plic este un produs lipsit de nutrienți valoroși"

Altii, daca ii sustinem, pot aloca niste resurse sa studieze critic si sa demitizeze, poate mai timid, tot brandingul care sustine borsurile magice care de fapt sunt imitatii de gust. Ba chiar si nocive. De aceea, nu fiti asasinii familiilor voastre folosind ceva ce nu exista si anume "bors la plic". Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a intrat din nou printre rafturile cu plicuri. 


luni, 7 septembrie 2015

This is not a joke, it is a monster fish....

The ARK - home of the monster
Well, because we are dedicated to food, fish means food. A recent project of the Association "Ivan Patzaichin-Mila 23" generated a mock-up sturgeon...as for the launch of the restaurant "Ivan Pescar". These are the images of the painted more than nature monster, back in Bucharest from Danube  Delta. NB: These are surprise photos taken on our own risk! +Patrick de Hillerin +Nicu Simion 



Se angajeaza la pizzeria din Calea Mosilor....stiati?

Se fac angajari la pizzeria din Calea Mosilor, despre care am scris saptamana trecuta. Sa nu va fie teama. Este o pizzerie.


Cate lamai se pun intr-o limonada si ce este aceea limonada?

De ce este nevoie de alaturarea la cuvantul care indica alimentul, in acest caz "limonada", a atributului "naturala"? Cand spunem limonada ne gandim la limonada din apa (naturala), lamai (naturale) si zahar (nu este natural, dar este extras din natura). Oricarui alt aliment nu i se poate spune limonada, chiara daca are niste urme de ceva ce aduce la gust cu sucrul acru de lamaie. Bun, dupa ce am lamurit faptul ca o limonada nu poate fi decat naturala, ramane de vazut cat de naturala este aceasta, careia i-am surprins reclama, la un chiosc de pe langa liceul Gh. Sincai. Daca vezi cand este stoarsa lamaia in fata ta, este ceva, un progres mare pentru Romania.

Stiti care este proba simpla pentru un astfel de produs? Oriunde asi merge sa intrebi din cate lamai este facuta. Va asigur ca multi "vanzatori" vor ramane bouche bee, adica cu gura cascata. Spre surprinderea mea am intrebat la un local destul de vizibil (si in expasiune) si le-a trebuit 10 minute ca sa imi spuna ca au pus in pahar 45 de ml. 45 de ml de ce, nu mi-au spus. Pur si simplu i-am naucit. 

 

Observator gastronomic: Mazzaj Cafe sau zen pre limba araba

Mie mi-a placut capul acoperit cu fes si fumator care acopera o parte a fetei dinspre strada a cfenelei Mazzaj. In cartierul nostru, pe linga splai, dupa tribulatiile restauratoare ale unor si altora, s-a deschis un loc colorat, interesant pe dinafară, bine echipat. Se numește MAZZAJJ. Curiozitatea mi-a fost activat mai demult, cu privire la ce anume ofera acest loc. Am trecut o data prin zona si l-am fotografiat, are o grafica exterioara interesanta. Explicatia cuvantului folosit: mood, temperament, humor, temper, disposition. Cu alte cuvinte, ceva, o stare aparte de zen. Daca gasiti asta sau nu la Mazzaj, ramine in grija dvs.



duminică, 6 septembrie 2015