luni, 28 aprilie 2014

Salata de peste, pentru 10 portii (RECOM, editie '80)


Muştarul de sau din Tecuci? Sau cum copiază industria mare pe cea mică

Poate că şi voi v-aţi întâlnit cu muştarul DE Tecuci. Un brand local devenit notoriu. O legendă a micii industrii alimentare locale româneşti. Deci, mai au şi românii ceva de arătat, nu numai multinaţionalele. Aşa văd eu ce s-a întâmplat cu Muştarul DE Tecuci. Dar ca deobicei, industria alimentară, mai răsărită, nu ezită să atace. Iată un produs vândut la un supermarket. Ce asemănare. Muştarul DIN Tecuci? O copie neserioasă, o furăciune de marketing? Cine pe cine şuntează şi cât de fair este? Cum a acţionat OSIM în acest caz? 


Şi o ştire PRO TV despre Muştarul DE Tecuci............

Merge agricultura de la oras, la tara...

Business Magazin i-a numit biocorporatisti. Este gresit. Dar cine stie Cosul de legume sau Biodumbrava, nu se supara. Inca o incercare de a-i aduce pe niste oameni seriosi, care se ocupa de legume, in mainstream. Doar sa nu ramana impresia ca sunt niste ciudati. Nu, ei sunt un varf mai educat din acel grup, de milioane de mici fermieri. Aceia care unora ne le plac pentru ca nu sunt chipurile orientati spre piata. Gresit.

Business Magazin

vineri, 25 aprilie 2014

Nume romanesti

Introduc o digresiune în tematica blogului, nu atât de departe de ea. Pentru că milităm împreună pentru localizare şi pentru că sunteţi, poate, interesaţi/interesate de genealogie, ca răspuns la întrebarea: "De unde mă trag eu?". Am găsit un site. Care vă propune o hartă cu nume româneşti. Daţi click, executaţi un search. Şi...?!

LINK: http://nume.ottomotor.ro/ro
AUTOR: Florin Lipan nume [at] ottomotor [punct] ro


joi, 24 aprilie 2014

Slow Europe, biodiversitate, anti-GMO

Biodiversitate. Slow Food este profund convinsă că practicile agricole tradiţionale pot juca un rol fundamental în păstrarea biodiversităţii şi apărarea fertilităţii solului, a ecosistemelor agricole şi a peisajelor. Cea mai bună abordare a agriculturii şi pescuitului este aceea care respectă mediul local şi bunăstarea animalelor, şi este bazată pe înţelepciunea comunităţilor locale. Din această cauză, producătorii pe scară mică care adoptă sisteme de producţie sustenabile şi resping folosirea pesticidelor şi a OMG trebuie să fie susţinuţi în rolul lor de salvgardare a biodiversităţii.


Legenda Mahmudiei, audio Maria Lascu

Verisoara primara a mamei mele, Maria Lascu, din Mahmudia, povesteste legenda localitatii (multumim Alexandru Chiselev, Muzeul de Etnografie Tulcea). Legenda povesteste despre o fata romanca, crestina, care este pe cale de a fi data de sotie unui turc otoman. Dar povestea nu se sfarseste asa. Ascultati povestea de al d-na Lascu. Maria Lascu este din familia Olteanu din Topolog, mama este din familia Chiujdea din Topolog. Bunica mea, Alexandrina Chiujdea era sora cu mama d-nei Lascu, Marita Olteanu. Textul legendei in Adevarul.

Vermont adopta lege ptr. etichetare OMG

Lupta "feroce" cu greii biotehnologiei, dar iata ca publicul si o parte a legislativului statului american Vermont, au sustinut si adoptat legea etichetarii produselor OMG

Mark Bittman (@bittman)
VT gov will sign GMO labeling bill: buff.ly/Qz1b9b

miercuri, 23 aprilie 2014

Slow Europe, consumul si productia sustenabile

Consumul şi producţia sustenabile. Întreaga agendă de politică publică trebuie să depindă de presanta problema despre cum să facem faţă resurselor limitate ale planetei noastre; pe cale de consecinţă orientarea spre un proces de management al resurselor şi al unei responsabilităţi individuale şi colective. Cadrul economic, social, cultural şi de politică publică ar trebui să se bazeze pe răspunsuri
la această problemă primordială. Pentru a face faţă acestei provocări, este necesar să se acţioneze la toate nivelurile, dar trebuie să se recunoască la nivel global urgenţa problemei. Europa foloseşte resurse de dincolo de graniţele sale prin importuri, în timp ce modele sale de producţie şi consum încă afectează negativ resursele minerale ale planetei, metale, păduri, combustibili, sol şi apă. Prin urmare Uniunea Europeană.....

Cosurile cadou ale Leilei Curtamet...

Un start-up de la ZF citire. Leila Curtamet mi-a fost colega la DC Communication, desi pentru scurt timp. Pe linga activitatea sa la Creative Community se ocupa si cu cosuri de produse traditionale. AICI






Lupta pentru etichetarea OMG, in SUA


Tom Colicchio Wants to Make Sure No One Outlaws GMO Food Labels

Video: Cat de multa hrana irositi?

marți, 22 aprilie 2014

Modelul economic se schimba?

Cica nu mai este valabila paradigma urmaririi obtinerii de profit. Cititi eseul din Guardian. Click pe link...

Sustainable Business (@GuardianSustBiz)
Decades of being told that business is about profit only mean theories of sustainable growth are up against it. gu.com/p/3np6x/tw


Slow Food in Romania la conferinta FAO 2014, Bucuresti


Dacă aţi ratat să...

...ciocniţi ouăle CU vinul, ca la Murfatlar, mai încercaţi.....

Slow Europe, schimbarile climatice

Schimbările climatice. Una din cauzele schimbărilor climatice este însuşi sistemul de hrană, deoarece agricultura şi industria alimentară, transportul şi marketingul consumă mai multă energie din resurse fosile decât orice alt sector. Efectul de gaze de seră şi poluarea sunt exacerbate de sistemul agro-industrial, de creşterea intensivă a efectivelor zootehnice ce eliberează în atmosferă cantităţi ridicate de agenţi poluanţi. Slow Food crede că o cale de luptă şi prevenire a schimbării climatice este să se facă trecerea de la sistemul agro-industrial la practicile agricole sustenabile. Slow Food susţine

luni, 21 aprilie 2014

Slow Europe, pescuitul

Domeniul pescuitului. Pescuitul este o activitate critică, dacă ţinem cont de scăderea stocurilor globale de peşte, poluarea oceanelor şi impactul asupra modului de viaţă a milioane de comunităţi de pescari la scară mică ce trăiesc în zonele de coastă. Slow Food susţine o Politică Comună de Pescuit focalizată pe un echilibru potrivit între activităţile din pescuit şi conservarea mărilor şi oceanelor, pentru a se asigura dezvoltarea comunităţilor de coastă şi a pescuitului artizanal. Slow Food consideră că Politica Comună de Pescuit trebuie să asigure stimulente puternice pentru toate practicile sustenabile şi să penalizeze strict toate practicile nesustenabile, să adopte o abordare regională pentru a permite organismelor reprezentative ale comunităţilor locale să decidă în cel mai bun fel administrarea resurselor lor şi să finanţeze educaţia şi pregătirea profesională pentru a promova o atitudine sustenabilă faţă de pescuit şi consumul de peşte.





Paste la supermarket


Anul acesta, de Paşte, cât am lăsat la ţărani, cât am luat din gospodărie, cât am lăsat la supermarket?  Ediţie ZF de anul trecut...2013