vineri, 17 aprilie 2015

Doru Buscu (Catavencii): Războiul pierdut al românului cu supermarket-ul

Citez cat se poate de edificator si nu prea mult, etic. Mai multe in "Catavencii". Spune Doru Buscu: Moartea producătorilor mici prin supradoza de supermarket e aproape. Calcule foarte interesante si amanuntite, despre cum cotizeaza producatorii romani cu aproape 58% din cifra de afaceri ca sa fie in supermarket.


"In varietatea lor harnică și acoperitoare, lanțurile Carrefour, Metro, Selgros, Lidl, Auchan, Kaufland, Cora, Penny, Billa, Real, Mega Image sînt, în esență, companii multinaționale care extrag bani din piața românească și exportă profitul. Creează locuri de muncă și taxe, e adevărat, dar fac din România o campioană a importurilor. Statistici franceze și americane arată că la crearea unui loc de muncă în magazinele Carrefour sau Wallmart dispar din piața job-urilor între 1,5 și 3 alte locuri de muncă – iar asta în piețe reglementate riguros." (Doru Buscu, AICI)




"Moartea producătorilor mici prin supradoza de supermarket e aproape. Din cartiere dispar brutăriile, măcelăriile, cofetăriile, croitoriile, ba chiar și băcăniile non-stop care alimentează micile nevoi teritoriale ale gospodăriei de bloc. Piețele în care băbuțele vînd pătrunjel și morcovi plini de pămînt încep să fie destinații exotice. Să cumperi mărar olandez din hypermarket e la fel de trist ca pierderea Bucovinei de Nord." (Doru Buscu, AICI)

marți, 14 aprilie 2015

Slow Food International Press Review, 14 April 2015 @SlowFoodHQ

Dear Slow Foodies,
Here is our weekly selection of articles:

A great interview with Serena Milano on the 10,000 Food Gardens project in Africa on an international magazine.
Netherlands, Spore CTA http://bit.ly/1HadvDA

 Attached please also find a great interview with Carlo Petrini on the UK Borough Market Magazine.

News from Slow Food in China on this important magazine:
The Slow Food movement is emerging in China, and fast
China, Beijing Review http://bit.ly/1yi5Tx2

Slow Food President Carlo Petrini comments on the Italian newspaper La Repubblica.
Goodbye to Milk Quotas. What now?
The milk quota system, established in Europe in 1984 to avoid overproduction and stabilize prices, was finally lifted on April 1. During these years the dairy sector has been kept under control, with production thresholds and heavy fines for producers who exceeded them.  Here the English version
http://bit.ly/1Cp0DUu

An interesting article to present Slow Food
France, Creative Colibri http://bit.ly/1FtpK9I

Mexico, La Cronica de Hoy http://bit.ly/1IPWyN0
With the support of the FES Cuautitlàn and Slow Food, some mexican students are conducting researches to obtain Latte Nobile and dairy products rich in omega 3

Mexico, El Sol de Orizaba http://bit.ly/1CBt0xJ
A bicultural women's project of the food community of Tlaola Nahua Chili Producers

Some articles about the Slow Food fair in Stuttgart.
Germany, GastroEcho  http://bit.ly/1OhGkQp
Germany, Nachrichten - Schwäbisches Tagblatt Tübingen http://bit.ly/1yi5AlV
Germany, Stuttgarter Zeitung http://bit.ly/1IysTuV
Germany, Frankfurt Live http://bit.ly/1ybhxJF
Germany, SWR http://bit.ly/1HY5ik6
Slow Food and the Fish Dependence Day
To protect fish stocks and strengthening sustainable fisheries
Germany, Energie Zukunft http://bit.ly/1OhGWWa
Germany, RTF http://bit.ly/1NiBqWl

Slow Food at Expo 2015:
Spain, Diario de Gastronomia
http://bit.ly/1C52aOg
USA, Architizer http://bit.ly/1FqunXk

News from Slow Food in Dubai.
United Arab Emirates, Arabian Industry http://bit.ly/1yi5P08
United Arab Emirates, Hotelier Middle East http://bit.ly/1yi5URw

Good to knowUnited States, Food Tank
GMOs Will Not Feed the World
http://bit.ly/1DowicH
The Slow Food International Press Office Team
Paola Nano, Sharon Aknin Sheets and Ester Clementino

Topul celor mai vizibile agentii de PR in online

Via Costin Cocioaba. Top 10 cele mai vizibile agenții de PR din România în luna martie 2015, mentiuni în media online, bloguri, forumuri, rețele sociale. Realizat de Treeworks. Coloanele sunt: aparitii, surse, vizualizare/viewership.


1. Golin – 105 | 70 | 196,159
2. Travel Communication – 46 | 36 | 149,867
3. The Practice – 169 | 114 | 149,796
4. Rogalski Damaschin Public Relations – 53 | 39 | 135,316
5. Oxygen PR – 22 | 18 | 64,814
6. McCann PR – 35 | 25 | 48,661
7. DC Communications – 42 | 32 | 46,154
8. BDR Associates – 44 | 20 | 42,726
9. The Public Advisors – 45 | 12 | 41,435
10. Mercury360 – 27 | 21 | 36,937

luni, 13 aprilie 2015

Our Easter Orthodox menu: oven roasted lamb, cabbage rolls, lamb stew, cheese cake

Indraznesc sa va impartasesc un menu destul de simplu in elementele sale componente. Masa de Paste este o "competitie" Master Chef pentru multe gospodine. Nu pentru a castiga competitia cu adversari invizibili. Ci o afirmare a talentului de a manageria meniul, alegerea componentelor, condimentelor. Talentul prepararii lor prin tehnici de chimie culinara pentru  a asigura o oferta completa: antreu, felul I (ciorba de miel), felul II (o mancare scazuta) si friptura de miel la tava, desertul. Am cautat sa avem si o nota locala in meniu, data de proveniente din Dobrogea.

Notele 'exotice' pe care l-a avut masa noastra de Paste, care nu a fost gargantuelica, ci holistica: mielul primit de la Smardan (Ghecet), din Dobrogea, vinul Riesling de Rhin de la Sarica Niculitel (familia Ignat), vin de Macin. Mielul a fost gatit la vas de lut, la cuptor. 

Coca Cola natural choice of Romanians ? @CocaCola @WorldofCocaCola #letseattogether

In Romania, marketing people from/hired by Coca Cola, in an advertising campaign, pretend that the coke drink is a basic need, is like blood in veins. So one must have as basic food to buy bread, milk, and coke. Really? An artificial drink part of  Romanians daily diet? The ad agency guys should try this diet on their mothers, fathers, kids, i.e. to make them drink every day coke......please

George Orwell si jocul de-a animalele

Nu stiu ce ati prefera, sa nu ne mai jucam de-a ferma animalelor in Romania? Sau sa ne jucam de-a marketingul si segmentarea si fidelizarea? Sa trasnpunem schema la branza telemea de 12 ori pentru o ferma de animale? Sau mai bine vizitezi una?


Alaturi de un maestru, Nicolae Cosniceru (multumesc @itmorar)

Fostul meu coleg de clasa de scoala primara, de la Scoala Generala Petre Ispirescu din cartierul Grivita, Nicolae Cosniceru, este un fotograf de cursa lunga. Recent a participat la o expozitie intitulata "Sublim", la galeria din str. Clucerului. Mai jos, un selfie. Self-selfie. Ar trebui sa spun ceva despre vin, din pacat nu am retinut denumirea (corectat "din marca", multumesc @itmorar). Trotineta cu care am ajuns acolo este Oxelo.


Russian food shops popping in Romania...

Now we have a mass of happenings and events under the umbrella of culinary customs in common with the Slav world. Because our cultural areas are near. Romania, Republic of Moldova, Ukraine, Russia. This is not an in depth analysis, but a puzzle made clearer.

For example: for some years on the Romanian market are sold candies and sweets from Bucuria, a factory from Kishinev, Republic of Moldova. It plays not only on quality, but on a line of products which are long gone from Romania, expelled by multinationals. Sweets under Bucuria brand are a continuation a confectionery industry from old communist times, but evoluated under modern auspices. An article about Bucuria, here

Wine from Sarica-Niculitel, a place with many stories from Dobrogea

Despre vin va povestesc la urma, pentru ca are un context. Niculitel este un loc despre care stim 3 (sau mai multe) lucruri. Ca este locul de veci al primilor martiri crestini de pe teritoriul Romaniei, in Dobrogea, la nordul judetului Tulcea. Este locul unde, cu cativa ani in urma, credinciosii ortodocsi, manati in lupta de clerul local, au sabotat organizarea de catre niste protestanti a unor proiectii cu filme despre Iisus (probabil pentru atragere de adepti). Si mai este locul unde, aproape la orice poarta te-ai opri, primesti vin la galeata.

Drumul cel mai pitoresc dar destul de accidentat este DJ 229, intre Izvoarele prin Valea Teilor, apoi coborare spre Niculitel. Pentru ca se ajunge de deasupra catre Dunare, care se vede in larg si dincolo, Ucraina.

Miracle of free wine happened on Easter in Romania

"Follow the light of promotion (of wine)! And the miracle of 1 liter bought plus 1 liter for free will happen!" Hallelujah! It is Easter in Romania and a wine producer, Murfatlar from Romania, markets its wine as a way to salvation. Blasphemy, marketing and/or a balanced relation between religion and eating and celebration?


joi, 9 aprilie 2015

See you in Istanbul? Call for papers on conservation by Slow Food @SlowFood_FSD @SlowFoodHQ

Ce credeti despre conservare? Pamantul ca ecosistem, apa ca un agent al vietii, viata marina ca un regat al apelor, trecutul si viitorul asa cum le vedem azi? Acestea au instrumentele si formele lor de exprimare: gastronomie, biodiversitate, acvacultura, etc. Mai multe despre binomuri in apelul pentru eseuri din articol, mai jos. Este o competitie care va poate reuni la Istanbul cu alti pasionati de stiintele vietii. Poate deveniti si membri ai Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor.

Anul 2015 este inca un an in care Slow Food Istanbul - Slow Food Fikir Sahibi Damaklar organizeaza Slow Fish Stanbul. Am participat acum 2 ani la intalnire si a fost insufletitoare. O intalnire cu gasca si cu discutii despre pescuitul durabil. 

miercuri, 8 aprilie 2015

Falsi profeti nutritionisti

Pare ca antioxidantii sunt un mit doar bun sa justifice castigurile consistente ale unor asa-zisi nutritionisti. Substantivul "antioxidanti" este repetat de milioane de ori in discutiile publice. Mai ales in media romaneasca. La nutritie se pricepe toata lumea. Eu nu. Dati-mi dovezi. Comisia Europeana, pe baza Regulamentului european a respins inscrierea pe mai multe produse alimentare care pretind ca antioxidantii.....

marți, 7 aprilie 2015

Exista un Regulament european care este obligatoriu si el a stabilit ce este permis si ce nu este permis sa fie PROMIS consumatorilor in ce priveste proprietatile nutritionale si cu efect asupra sanatatii, ale produselor alimentare. 

Astazi despre proprietatile imaginate ale pastei de alune de padure in ce priveste colesterolul bun si o inima SANATOAS. Unii au cerut sa li se aprobe asta. Dar fara dovezi stiintifice.


See you in Istanbul? Call for papers on conservation by Slow Food @SlowFood_FSD @SlowFoodHQ

Ce credeti despre conservare? Pamantul ca ecosistem, apa ca un agent al vietii, viata marina ca un regat al apelor, trecutul si viitorul asa cum le vedem azi? Acestea au instrumentele si formele lor de exprimare: gastronomie, biodiversitate, acvacultura, etc. Mai multe despre binomuri in apelul pentru eseuri din articol, mai jos. Este o competitie care va poate reuni la Istanbul cu alti pasionati de stiintele vietii. Poate deveniti si membri ai Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor.

Anul 2015 este inca un an in care Slow Food Istanbul - Slow Food Fikir Sahibi Damaklar organizeaza Slow Fish Stanbul. Am participat acum 2 ani la intalnire si a fost insufletitoare. O intalnire cu gasca si cu discutii despre pescuitul durabil. 

Oystesee, Hordaland

Cand am fost noi cazati acolo, anul trecut, in februarue 2014, casuta aceea era terminata. Deja. Insula era a unor localnici. Cea din departare. 


luni, 6 aprilie 2015

Voyage au bout de la viande, un documentar ARTE TV

16.000 km parcurși pe filiera cărnii, o anchetă care relevă că mitologica trasabilitate a sursei de carne, este o minciună. Documentarul transmis de ARTE TV ne spune asta, însă indirect. Cine trebuie atunci să mai intervină? Consumatorul care poate face presiuni asupra sistemului, cerând să cunoască originea cărnii. Power to the consumer...

Șakșuka

LINK. Această rețetă de preparare a șakșuka, este simplă în elementele ei esențiale, descrisă de PBS. Ouă în sos de tomate picant. Vă recomand rețeta și canalul de televiziune. Care are numeroase documentare despre rețete. O recuperare a patrimoniului imaterial al diferitelor culturi.


CRIS-TIM sau pasta carbonara?

Mezelurile sunt aperitive. Iar pasta carbonara este fel de mancare. Daca luati masa la restaurant, ce veti comanda? Un platou de mezeluri CRIS-TIM sau pasta carbonara?

Nu avem multe ipoteze. Probabil ca d-lui Radu Timis i-a placut conceptul creativ al campaniei. dupa cum am spus in alte articole este inacceptabil sa compari un fel de mancare de hrana cu altul in masura in care fiecare sunt consumate la momente diferite ale zilei. Nu poti compara decat prin reducerea la elemente componente chimice, produsele alimentare. Un mic dejun este din punct de vedere gastronomic incomparabil cu o cina. 

duminică, 5 aprilie 2015

Minciuni ale industriei alimentare: Laptele de vaca nu mentine sanatatea danturii

Exista un Regulament european care este obligatoriu si el a stabilit ce este permis si ce nu este permis sa fie PROMIS consumatorilor in ce priveste proprietatile nutritionale si cu efect asupra sanatatii, ale produselor alimentare. 

Astazi inca un exemplu. Laptele de vaca nu mentine sanatatea danturii.


Noile reguli ale etichetarii in alimentatie. Azi partea I

Verificati si dvs. daca aceste reguli sunt respectate de producatori si comercianti. Regulile sunt facute pentru a usura citirea etichetei (raport corect de marime intre partile de informatie), trebuie sa spuna clar care sunt substantele alergene, sa spuna care este tipul de ulei folosit in produse.