sâmbătă, 22 februarie 2014

Despre Slow Food şi educaţia gustului

Educaţia gustului şi lupta contra risipei de hrană

Prin retrezirea simţurilor şi înţelegerea provenienţei hranei noastre, cum a fost produsă şi de către cine, adulţii şi copii pot învăţa să aprecieze
importanţa culturală şi socială a hranei. Proiectele educaţionale ale Slow Food diferă de cele multe alte proiecte educaţionale prin aceea că hrana este abordată în toată complexitatea ei, inclusiv latura culturală şi socializarea. Activităţile unui Convivium Slow Food constau în prezentarea hranei locale şi a producătorilor acesteia atât membrilor cât şi nemembrilor, iar Atelierele gustului Slow Food sunt activităţi de educaţie a gustului, ghidate de experţi în analiză senzorială. 
>>> continua >>>

În 2004 asociaţia Slow Food a creat Universitatea de Ştiinţe Gastronomice (UNISG) pentru a oferi un program academic multidisciplinar în ştiinţa şi cultura hranei. UNISG este o altă modalitate prin care Slow Food combină inovaţia şi cercetarea din lumea academică şi ştiinţifică cu cunoştinţele tradiţionale ale fermierilor şi producătorilor de hrană. Asociaţia acţionează în multe ţări pentru a conştientiza tot mai mult consumatorii cu privire la risipa de alimente. Producţia globală de alimente este suficientă pentru a hrăni 12 miliarde de persoane, dar 40% din toată hrana produsă ajunge la gunoi, chiar înainte de a ajunge pe vreo masă. Iniţiative şcolare precum grădinile şcolare organizate de membrii Slow Food oferă tinerilor consumatori experienţa cultivării şi producerii hranei pentru consumul propriu.

Niciun comentariu: